Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την οικονομική κρίση σε οικονομική Ολλανδική εφημερίδα

Κ. Αγοραστός: Στην Ελλάδα παίζεται η αξιοπιστία της αλληλεγγύης και της επιτυχίας της διαχείρισης της κρίση από την Ευρώπη.
Συνέντευξη στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία οικονομική εφημερίδα της Ολλανδίας «Financieele Dagblad» και στον δημοσιογράφο Jule Hinrichs παραχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Η θεματολογία περιστράφηκε γύρω από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση,την επίδρασή της στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις δυνατότητες της περιφέρειας καθώς και την πορεία του έργου της.
Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τα οικονομικά προβλήματα δεν λύνονται με δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα. Το ζητούμενο είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, όχι στα χαρτιά, αλλά στην πράξη και αυτή μπορεί να έρθει μόνο με σχέδιο αξιόπιστο, δίκαιο με άμεση εφαρμογή».
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Χρειάζεται να υπάρξει άμεση ρευστότητα στην αγορά, γρήγορη εξάλειψη των διαφόρων προνομίων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σταδιακή ελάφρυνση του βάρους που έχουν υποστεί οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Οι χώρες του Νότου πρέπει να ενισχυθούν από τον ευρωπαϊκό Βορρά, αλλιώς η κρίση θα δημιουργήσει ασύμμετρες απειλές για τις χώρες του. Άλλωστε, ο Νότος είναι εκείνος που για χρόνια στήριξε τις οικονομίες του Βορρά στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τώρα είναι η σειρά τους να πράξουν το ίδιο. Τη δεδομένη στιγμή παρατηρούμε ότι η οικονομική κρίση έχει μετατραπεί σε κοινωνική, με αποτέλεσμα να απειλείται ο κοινωνικός ιστός. Χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε μια πολιτική λύση για βιώσιμες οικονομίες μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού και με άμεσο κίνδυνο τον κοινωνικό κανιβαλισμό, γιατί οτιδήποτε άλλο εφαρμόστηκε εξάντλησε τις αντοχές και τις ανοχές της κοινωνίας».
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι : «Οι πλούσιες οικονομίες δεν ζουν εν κενώ, χρειάζονται λειτουργικές οικονομίες γύρω τους για να διαφυλάξουν τις θέσεις τους. Οι εξαιρετικά άνισες οικονομίες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και δεν θα είναι σταθερές ούτε βιώσιμες».

Να σημειωθεί ότι ο ολλανδός δημοσιογράφος Jule Hinrichs έχει πάρει στο παρελθόν αρκετές συνεντεύξεις από προσωπικότητες του ελληνικού πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου και προσπαθεί να παρουσιάσει τις θετικές όψεις της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger