Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

"Παράθυρο" για αλλαγές στο φορολογικό. Τριγμοί στην κυβέρνηση

Τριγμούς προκαλεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Διαφοροποιούνται ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ
Μεγάλες επιβαρύνσεις φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα όμως έχει ήδη επιφέρει σοβαρές τριβές στο εσωτερικό, στη συνοχή της κυβέρνησης.
Τα βασικά σημεία αιχμής που προκαλούν αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ αφορούν:
Την κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου για τα παιδιά, την υπέρμετρη φορολόγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από όλους τους αγρότες και την κλίμακα και τους συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα.

Πάντως, εξαιτίας μάλλον των εσωκυβερνητικών τριγμών, ο Γιάννης Στουρνάρας, άφησε και παράθυρο ανοιχτό για αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
"Πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών", σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με την προτεινόμενη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα τέκνα. Εντούτοις, έσπευσε να αποσαφηνίσει πως από τα μέτρα ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπερψηφίστηκαν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, τα 2,5 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, συνεπώς, "όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της".
Εάν ισχύσουν τα σημερινά δεδομένα, θα υπάρξουν σημαντικές επιβαρύνσεις για μισθωτούς με παιδιά και εισόδημα από 9.000 ευρώ και πάνω, καθώς αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο.
Αυτός θα ξεκινά από 70 ευρώ και θα αυξάνεται ακόμα και πάνω από τα 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών.
Η επιβάρυνση γίνεται μεγαλύτερη λόγω της μείωσης των φοροαπαλλαγών, δηλαδή της έκπτωσης των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκια και άλλα έξοδα.
Οι πολίτες πρέπει να αναμένουν την αύξηση της φορολογίας από την 1/1/2013, τότε θα φανεί το μειωμένο ποσό.
Οι μεγάλοι χαμένοι του νέου φορολογικού είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς πλέον με την κατάργηση του αφορολόγητου, όσοι έχουν εισόδημα 5.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 1.300 ευρώ.
Όσοι έχουν εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 2.100 ευρώ, ενώ όσων το εισόδημα φτάνει τα 15.000 ευρώ θα πληρώσουν παραπάνω φόρο της τάξεως των 2.600 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger