Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Αντιδραστικό κήρυγμα υπέρ της μεγαλοεργοδοσίας

Χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν εργαζόμενοι (!) είπε χτες ο Α. Σαμαράς
Το αντιδραστικό ιδεολόγημα ότι χωρίς καπιταλιστές δεν υπάρχουν εργοστάσια, αναπαρήγαγε χτες ο Α. Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για να δικαιολογήσει τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική της κυβέρνησης, που εξαθλιώνει εργαζόμενους και λαό, είπε ότι «ο επιχειρηματίας, αρέσει - δεν αρέσει σε ορισμένους, είναι ο πρωταγωνιστής της ανάπτυξης σε κάθε εποχή, είναι αυτός που παράγει πλούτο, αυτός που δημιουργεί θέσεις εργασίας, φτιάχνει ευημερία, δημιουργεί πρόοδο για όλον τον κόσμο»!

Με το ίδιο θράσος ισχυρίστηκε ότι «αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι», γι' αυτό «η ύψιστη προτεραιότητα» του ίδιου όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, ήταν «να απο-ενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα».
Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει τον όποιο συμβιβασμό και αν επιτυγχάνονταν μεταξύ των δανειστών και συμμάχων της κυβέρνησης στο χτεσινοβραδινό Γιούρογκρουπ, προκειμένου να επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή.
Μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. - τα 31,5 δισ. μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη και τα υπόλοιπα 13 δισ. τον Γενάρη - η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει νέα συμπληρωματικά μέτρα, που θα παρουσιαστούν ως προαπαιτούμενα της δόσης, ενώ θα ξεκινήσει στο διάστημα αυτό η συγγραφή του νέου μνημονίου, που θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μέχρι το 2016.
Στην πραγματικότητα, θα προκαθοριστούν από κοινού με την τρόικα συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να εφαρμοστούν πολύ νωρίτερα στο όνομα «της απόκλισης από τους στόχους» του προγράμματος. Οπως είναι γνωστό στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξειδικεύσει νέα μέτρα ύψους 6,4 δισ. μέχρι το 2016.
Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι στο τραπέζι έχει τεθεί κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας η πρόταση για νέα αύξηση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα στο 5% του ΑΕΠ, αντί για 4,5% μέχρι το 2016, πράγμα που μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα και περικοπές, ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επανέλθει η πρόταση της τρόικας για πρόσθετες απολύσεις 22.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger