Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ! «ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ» ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!


ΤΣΕΠΩΝΟΥΝ ΝΕΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ
Ο EFSF ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ
Το πράσινο φως για να προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία του PSI+ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, και επομένως να μειωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες, κατά περίπου 4 δια. ευρώ, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.
Το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου καθώς και της επαναγοράς ομολόγων κυριάρχησε κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες ζήτησαν να αναγνωριστεί πλήρως ο αναβαλλόμενος φόρος στα εποπτικά κεφάλαια και η απάντηση του υπουργού ήταν ότι «θα προχωρήσει σε όλες τις σχετικές ενέργειες» αφού πρώτα λάβει και τυπικά το «Ο.Κ.» από την τρόικα.


Πρόκειται για το πρώτο μέτρο που κερδίζουν οι τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στην επαναγορά, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να συζητήσει τον αναβαλλόμενο φόρο, όχι όμως το credit enhancement και αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα, άλλωστε, με τραπεζικά στελέχη, το θέμα της τόνωσης της πιστωτικής αξιολόγησης των ομολόγων δεν ετέθη καν στη συνάντηση. Το δεύτερο μέτρο μπορεί να έρθει από βελτίωση της τιμής,για την επαναγορά των ομολόγων, που υποτίθεται είχε "κλειδώσει" στις 28 μονάδες βάσης. Όμως αυτό είναι απόφαση του Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου και της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέα νομοθετική ρύθμιση (πιθανότατα) στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία θα παρέχεται το προνόμιο στις τράπεζες να συμψηφίζουν τη ζημία από το PSI+, και πιθανώς τη ζημία από την επικείμενη επαναγορά, με φόρο που αναλογεί στα κέρδη όχι πλέον της μητρικής, αλλά του ομίλου (group taxation)!!!
Κατ'αυτόν τον άθλιο τρόπο θα χαρισθούν στις Τράπεζες, σε βάρος του δημοσίου, πολλά δις ευρώ!!!
Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, χαρίζοντας δισ. ευρώ από φόρους κερδών στους τραπεζίτες, αφού ο ορίζοντας του συμψηφισμού φτάνει τα 30 χρόνια! Αυτό σημαίνει, λοιπόν, έως 30 χρόνια φοροασυλίας για τα κέρδη όχι μόνο των τραπεζών αλλά του συνόλου των μονοπωλιακών ομίλων, οι οποίοι έχουν σαν κορμό τις τράπεζες και  περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, βιομηχανίες, εμπορικές και άλλες επιχειρήσεις!
Η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά περίπου 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, όσα περίπου θα χάσουν από τους τόκους των ομολόγων την επόμενη 30ετία.
Σημειώνεται ότι όλες οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει τον αναβαλλόμενο φόρο στο σύνολο (Πειραιώς, Alpha) ή μερικώς (Εθνική) πριν λάβουν τις βεβαιώσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ανεβάσουν τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειάς τους στο 8%. 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣ
Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης μεταξύ υπουργού Οικονομικών και προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε την επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕΤ δεν κατέθεσε καμία εναλλακτική πρόταση στον υπουργό Οικονομικών και δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας τους ενημέρωσε διεξοδικά για το τι σημαίνουν οι αποφάσεις του Eurogroup όσον αφορά τον τρόπο της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων και φώτισε, μετά την επιμονή τους, αρκετές από τις ασάφειες και τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πρόσφατο Eurogroup.
«Ενημερωθήκαμε εις βάθος γιατί το κείμενο ήταν ασαφές σε πολλά σημεία όσον αφορά το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων», ανέφερε πηγή που μετείχε στη συνάντηση και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τους ακριβείς όρους που θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα με την πρόσκληση της δημοπρασίας από το ελληνικό δημόσιο». 
 Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες θα κλείσει την επόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Ως τότε, δεν θα υπάρξει νέα συνάντηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ξεδοντιάσουν πλήρως, την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
«Οι όποιες συνεννοήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και των αρμόδιων τμημάτων (treasury) των ελληνικών τραπεζών», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
 
ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ  
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι, τελικά, οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς καθώς οι όροι που διαμορφώνονται είναι ευνοϊκότατοι για την συγκυρία. Βέβαια, ορισμένες πηγές υποστηρίζουν -σενάριο που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες- ότι δεν αποκλείεται «η συμμετοχή της κάθε τράπεζας να κριθεί ανάλογα με τη συνολική συμμετοχή και των ξένων επενδυτών».
Παρ' όλα αυτά, οι τραπεζίτες δεν σταμάτησαν το παζάρεμα με την κυβέρνηση καθώς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, φέρεται να ζήτησαν νέες εγγυήσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από τόκους ύψους 4 δισ. ευρώ  αλλά και η "χασούρα" από την παραίτηση από μελλοντικές υπεραξίες. Γι' αυτό και ζήτησαν να υπάρξει πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου.

Ο EFSF ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΧΡΕΟΥΣ
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αποφασίσει το ποιος από τους μετέχοντες στη δημόσια προσφορά για την επαναγορά ελληνικού χρέους θα εξυπηρετηθεί πρώτος και αυτό θα ορίσει τα κριτήρια. Η λεπτομέρεια αυτή ενδεχομένως να είναι καθοριστική για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που το EFSF (που χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών) δώσει προτεραιότητα στους ξένους ομολογιούχους.
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφέρει στο in.gr πως η σειρά πληρωμής των ομολογιούχων που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους (debt buyback) που θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου δεν θα προσδιορισθεί από την Ελλάδα αλλά από τον EFSF. Το δικαίωμα του EFSF να καθορίσει την σειρά των επενδυτών προκύπτει από τη σύμβαση συγχρηματοδότησης που είχαν υπογράψει στις 9 Μαρτίου 2012 η Ελληνική Δημοκρατία, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Wilmington Trust ως εμπιστευματοχόδος της έκδοσης.
Σε αυτή τη σύμβαση (Ν.4046/2012) ξεκαθαρίζεται ότι «σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ αφενός των όρων της σύμβασης συγχρηματοδότησης και αφετέρου εκείνων της σύμβασης εμπιστεύματος ή των όρων των νέων τίτλων ομολόγων της Ελληνικής Δημοκρατίας, η σύμβαση συγχρηματοδότησης υπερισχύει».
Τραπεζικό στέλεχος εξηγεί τη σημασία αυτής της εξέλιξης. «Αν υποθέσουμε ότι ο EFSF θα διαθέσει 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά ελληνικού χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου και στα πλαίσια της δημόσιας προσφοράς του Ελληνικού Δημοσίου υποβληθούν προσφορές που θα υπερκαλύπτουν το διαθέσιμο ποσό π.χ. προσφορές 12 δισ. ευρώ ο EFSF θα πρέπει να καθορίσει με ποια κριτήρια θα επαναγορασθούν αναλογικά (pro rata) οι τίτλοι. Θα πληρωθεί πρώτος αυτός που θα δηλώσει πρώτος, θα πληρωθεί αυτός που έχει τα πολλά ή θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτόν που διαθέτει λίγα;».
Όπως εξηγεί ίδιος, η απόφαση του EFSF για τον καθορισμό των κριτηρίων αποπληρωμής είναι πιθανό να ωφελήσει τις ελληνικές τράπεζες καθώς εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη τότε είναι προς το συμφέρον του EFSF (καθώς ανακεφαλαιοποιεί με δικά του μέσα τις ελληνικές τράπεζες), είτε να εξαιρέσει τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από τη διαδικασία είτε να επιλέξει προς επαναγορά τους τίτλους που απέκτησαν οι τράπεζες στη δευτερογενή αγορά μετά τις 15 Μαρτίου 2012 (τις νέες και επικερδείς επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα). Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να ισχύσει και για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η απόφαση του EFSF για την «pro rata» αποπληρωμή συνεπάγεται πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει και τις σχετικές νομικές ευθύνες σε περίπτωση προσφυγών των ομολογιούχων που θα μείνουν εκτός της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger