Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σε απεργία διαρκείας οι φορτηγατζήδες

Από τη χθεσινή συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ αυτοκινήτων
Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από τις 10 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ αυτοκινήτων, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, όπως αναφέρεται ρητά στο μνημόνιο 3.
Χθες, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Λιμενεργατών Βόλου, συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ Αυτοκινήτων, με θέματα τις ενοικιάσεις ΦΙΧ από ιδιώτες και εταιρίες, τις δυσκολίες πρόσβασης στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα, ενώ έγινε και ενημέρωση για την πανελλαδική γενική συνέλευση του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης, σύσσωμο το Σωματείο τάσσεται στο πλευρό της πανελλαδικής Ομοσπονδίας, προχωρώντας σε καθολική απεργία διαρκείας από τις 10 Δεκεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ αυτοκινήτων ζητούν οι συνάδελφοι που χρωστούν έως 20.000 ευρώ στο ΤΣΑ και έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, να μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη, παρακρατώντας το ταμείο διαδοχικά το οφειλόμενο ποσό. Ταυτόχρονα, αντιδρούν με την απόφαση της κυβέρνησης, να μπορούν οι ιδιώτες να νοικιάζουν ΔΧ αυτοκίνητα, χωρίς να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα. Στους λόγους της απεργίας προστίθεται το κόμιστρο μεταφοράς.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση, στόχος είναι να υπάρχει ένας «μπούσουλας» για το κόμιστρο, καθώς με την απελευθέρωση του επαγγέλματος η κάθε βιομηχανία κοστολογεί, όπως εκείνη αξιολογεί το κόστος μεταφοράς, με τους ιδιοκτήτες να παραπονιούνται, πως εργάζονται κάτω του κόστους. Τέλος, το θέμα που προσθέτουν προς επίλυση είναι το φθηνότερο καύσιμο (πετρέλαιο).
Στη συνέλευση, μεταξύ άλλων, καταγράφηκε η αγανάκτηση κάποιων ενάντια στο πώς διαχειρίζεται το προεδρείο, από τον Αύγουστο του 2010 και έπειτα, την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Συγκεκριμένα, κάποιοι δεν θέλησαν να συμμετάσχουν στην απεργία, διότι «πάντα η απόφαση παίρνεται από την Αθήνα. Δεν δικαιολογείται να είμαστε η τελευταία τρύπα της φλογέρας και να παίρνει πάντοτε η Αθήνα τις αποφάσεις, για το πότε θα γίνει μια απεργία και πότε θα λήξει. Ποιος κάνει κουμάντο τέλος πάντων σε αυτή τη χώρα; Ποιος αποφασίζει για εμάς;».
Ο κ. Λάσκ. Κοκκωνίδης, εκτελεστικός πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ Αυτοκινήτων, που προέδρευε στη χθεσινή συνέλευση, απάντησε πως «στην Αθήνα παίζονται παιχνίδια και συμφέροντα εκατομμυρίων, ενώ εδώ εμείς, παλεύουμε για το μεροκάματο», για να προσθέσει, πως «όταν κάνεις έναν αγώνα δεν είσαι σίγουρος πως θα κερδίσεις. Αν όμως, δεν αγωνιστείς καθόλου, είσαι χαμένος από χέρι».
Τα αίματα άναψαν για παλαιότερη απεργία η οποία «έσπασε», εξαιτίας της συγκομιδής της ντομάτας.
Τα «φώτα έπεσαν» και στον πρόεδρο του Σωματείου, κ. Ζήση Ντελόπουλο, αφού κάποιοι ζήτησαν την παραίτησή του, καθώς, σύμφωνα με την άποψή τους, «από τη θέση του προέδρου εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα. Δεν τον θέλουμε για πρόεδρο. Αυτός φταίει για όλα. Θέλουμε εκλογές ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αλλιώς δεν συναινούμε στην απεργία». Ο κ. Ντελόπουλος για τη συγκεκριμένη κατηγορία απάντησε πως «έχουμε εσωτερικές διαμάχες, καθώς κάποιοι έχουν μπερδέψει τον επαγγελματισμό με το συνδικαλισμό. Θεωρούν πως εξυπηρετώ προσωπικά συμφέροντα και πως εγώ είμαι ο υπεύθυνος για τα σημερινά αποτελέσματα, τα οποία δεν τους ικανοποιούν. Προσωπικά έχω μια μεγάλη μεταφορική εταιρεία, κάποιες ανάγκες και κάποια συμβόλαια, τα οποία πρέπει να εκτελεστούν και την περίοδο της απεργίας. Παρόλα αυτά είμαι απόλυτα σύμφωνος με τη διαδικασία των εκλογών, καθώς έχουμε δημοκρατία».
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη της απεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger