Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ Θέλουμε κίνημα με ταξική συνέπεια

Συνεχίζονται οι εργασίες του συνεδρίου
Ξεκίνησαν προχτές βράδυ οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ), για το οποίο έχουν εκλεγεί 103 αντιπρόσωποι από 53 σωματεία, ενώ, σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο, έχουν προστεθεί δυο νέα σωματεία, το νεοϊδρυθέν Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών και το επαναδραστηριοποιημένο Σωματείο Εργαζομένων στο «Καρφούρ». Αλλα 9 σωματεία, που ήταν στη δύναμη του ΕΚΒ, δεν είναι πια, καθώς ο αριθμός των μελών τους έχει συρρικνωθεί, κυρίως, λόγω των απολύσεων, των μετατάξεων και των ...«οικειοθελών αποχωρήσεων».
Στις εκλογές για την Εφορευτική Επιτροπή, η ΔΑΣ, που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, πήρε 23 ψήφους και εξέλεξε 2 εκπροσώπους, η ΠΑΣΚΕ 39 ψήφους και 2 εκπροσώπους και η ΔΑΚΕ 19 ψήφους και 1 εκπρόσωπο. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΒ θα διεξαχθούν την Πέμπτη 29 Νοέμβρη.

Οι εργοδοτικοί προκαλούν
Με το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών κι όχι των εργοδοτών» υποδέχτηκαν στο Συνέδριο οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ τον γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκη, ο οποίος στην ομιλία του προσπάθησε να πείσει πως ο ίδιος και η ΓΣΕΕ νοιάζονται και πασχίζουν για την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων και, δηλώνοντας υπέρ της «ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος», δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ με τις γνωστές κατηγορίες, που χρησιμοποιούν εναντίον του οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Η εισήγηση για τον απολογισμό της δράσης του ΕΚΒ, που παρουσίασε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης, Θ. Παπαδημόπουλος (ΠΑΣΚΕ), κινήθηκε στο γνωστό «μοτίβο» του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που χρόνια τώρα υπηρετούν, με ζήλο και συνέπεια, οι πλειοψηφίες των διοικήσεων του ΕΚΒ, που ανήκουν στις παρατάξεις οι οποίες στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Αμεση ήταν η απάντηση από τον Κ. Στεργίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ, πρόεδρο του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ο οποίος διάβασε τα κείμενα των ανακοινώσεων του ΣΕΒ και του ΕΚΒ για τις απεργίες των χαλυβουργών του Ασπροπύργου και των εργαζομένων στον όμιλο Λεμονιά, όπου υπήρχε, σχεδόν, ταύτιση απόψεων και θέσεων, για να τονίσει ότι το ΕΚΒ όχι μόνο δεν οργάνωσε και δεν πρωτοστάτησε στους αγώνες των εργαζομένων της περιοχής, αλλά, επί της ουσίας, στάθηκε απέναντί τους.
Η ταξική θέση
Στην παρέμβασή του, εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Μ. Τριανταφυλλίδης, αφού σημείωσε ότι η παράταξη καταψηφίζει το διοικητικό απολογισμό, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: «Στις σημερινές συνθήκες, πρέπει να απαντήσουμε τι κίνημα χρειαζόμαστε. Εχουμε ανάγκη από ένα κίνημα της πλατείας, γεμάτο θολούρα, με απουσία οργάνωσης, συστημικό, με κρυφή ή ανοιχτή συνεργασία με την εργοδοσία, πλήρως προσαρμοσμένο στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του κεφαλαίου, με θεό την ανταγωνιστικότητα, που θα παλεύει για την αλλαγή διαχείρισης του συστήματος; 'Η έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα που δε θα τα διπλώνει, δε θα κάνει "κωλοτούμπες", αλλά, με ταξική συνέπεια, θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα οργανώνει την πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει μπροστά στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, θα στοχεύει στην κοινή δράση, στη συμμαχία του εργατικού κινήματος με τα κινήματα των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των φοιτητών - σπουδαστών - μαθητών, των γυναικών;
Δηλαδή, ένα κίνημα ταξικό, καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, στους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στους τόπους δουλειάς και τον κλάδο. Απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που δε θα παλεύει μόνο για μικροβελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής - εργατικής οικογένειας. Κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι: Ανάπτυξη για το λαό με απαλλαγή από το ζυγό των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή ανάπτυξη για τα μονοπώλια, με το λαό εξαθλιωμένο.
Αυτά τα χαρακτηριστικά του κινήματος μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματική λύτρωση την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Να πάρει η ίδια η εργατική τάξη την εξουσία για τον εαυτό της. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή στους συσχετισμούς στο κίνημα, όχι τη "Δευτέρα Παρουσία", αλλά σήμερα. Οι εργατοϋπάλληλοι μπορούν να πετύχουν αυτό το στόχο, είναι στο χέρι τους, είναι στο χέρι σας».
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι παρεμβάσεις και των άλλων εκπροσώπων της ΔΑΣ, όπως της Δέσποινας Κουρτέση, από το ΔΣ του Συλλόγου Καθαριστριών, του Β. Βλαχάκη, προέδρου του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών, του Κυρ. Κουκούλη, από το Συνδικάτο Μετάλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger