Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΔΡΑ Η COCA-COLA!

ΣΤΑ "ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ" Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!
Μετά την απόφαση της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, σειρά παίρνει και η Coca Cola 3Ε, η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και να διαπραγματεύεται την μετοχή της στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.


Το "σύνθημα" έπεσε και οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, αρχής γενομένης από τους επιφανέστερους εκπροσώπους τους, απομακρύνονται όσο το δυνατόν ταχύτερα από την Ελλάδα, βαθμολογώντας ως "σκουπίδι" τον ελληνικό καπιταλισμό! Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχολια επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταφορά της έδρας της Coca-Cola 3E στην Ελβετία.
 ΦΕΥΓΕΙ Η COCA COLA 3Ε ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗ ΕΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
Μετά τη ΦΑΓΕ που μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, τώρα και η Coca Cola φεύγει από το ελληνικό Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα πριν το άνοιγμα του ΧΑ σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι η Coca Cola HBC ΑG κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης ΑΕ με αντάλλαγμα μετοχές της Coca Cola HBC.

 Ο λόγος για τον οποίο οι βασικοί μέτοχοι της Coca Cola, δηλαδή η οικογένεια Δαυίδ, προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι για να συγκεντρώσει και να διαγράψει τις μετοχές απο το ΧΑ προκειμένου να εισαγάγει την Coca Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το πλήγμα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι καίριο καθώς η Coca Cola ήταν η εισηγμένη εταιρία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Μετά την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, ο βιομηχανικός κολοσσός της Coca Cola-3 Ε -μαζί με τον ΟΤΕ και τον υπό πώληση ΟΠΑΠ αποτελούν τη βιτρίνα του ΧΑ.
Πηγές από την εταιρία, έκαναν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της Coca Cola 3 E στο XA , δηλαδή για παράλληλη διαπραγμάτευση, μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ταυτόχρονα διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν σημαίνει αποχώρηση από την Ελλάδα. Ωστόσο, προφανώς για φορολογικούς λόγους, η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη σημασία της εξόδου από το ΧΑ στο μέλλον καθώς η διοίκηση της εταιρίας εδώ και δύο χρόνια προειδοποιεί ανοικτά την ελληνική κυβέρνηση για φυγή από τη χώρα λόγω της υπερβολικής φορολόγησης, της αύξησης του ειδικού φόρου σε αναψυκτικά και νερά. Σημειώνεται ότι η 3Ε πριν περίπου 1,5 χρόνο μετέφερε από την Ελλάδα στη Βουλγαρία το κέντρο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
Η μετοχή της Coca Cola διαπραγματευόταν στο ΧΑ και παράλληλα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τώρα το κέντρο διαπραγμάτευσης θα είναι στο Λονδίνο και παράλληλα η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο ΝΥSE και στο ΧΑ. Είναι προφανές ότι κανείς ξένος επενδυτής δεν θα αγοράζει μετοχές από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και αυτό θα συρρικνώσει σημαντικά το τζίρο του ΧΑ, ενώ θα μειώσει και τη βαρύτητα του ΧΑ.
Κατά πληροφορίες, τη δημόσια πρόταση έχει αποδεχθεί το 60% των μετόχων.
Ο λόγος που μεταφέρεται από το ΧΑ στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι ότι θα συμπεριληφθεί στο δείκτη με τις 100 μεγαλύτερες μετοχές (FTSE 100) γεγονός που θα δώσει στην εταιρία καλύτερες δυνατότητες πρόσβασης σε φθηνά κεφάλαια. Κάτι που ήταν δύσκολο έως αδύνατο σήμερα καθώς η εταιρία βαρυνόταν με το ελληνικό ρίσκο.
Πίσω από τη συμφωνία βρίσκεται η Credit Suisse (που έκανε και το deal ETE-Eurobank) και το εγχείρημα συντονίζει ο κ. Στέφανος Παπαναγιώτου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για την Ελλάδα της ελβετικής τράπεζας στο Λονδίνο.

Προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και χωρίς να συμφωνούμε, ασφαλώς,με τα αναγραφόμενα παραθέτουμε την συνέντευξη του Οικονομικού Διευθυντή της Coca-Cola Hellenic Μιχάλη Ήμελλου στο capital.gr και τον Νίκο Χρυσικόπουλο, στην οποία εξηγεί από την οπτική της εταιρείας τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Ελβατίας ως νέας έδρας του ομίλου και παραθέτει το χρονοδιάγραμμα της "μεγάλης φυγής".
- Κύριε Ήμελλε, ποια είναι τα οφέλη από την εισαγωγή του ομίλου στο LSE;
Ο όμιλος εισάγει προς διαπραγμάτευση τις μετοχές του στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, με τεράστια ρευστότητα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών είναι γύρω στα 45 εκατ. ευρώ, στο Λονδίνο είναι 7 δισ. Ευρώ. Διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό πολυεθνικών εταιρειών, περίπου το 20% των εισηγμένων στο LSE είναι διεθνείς εταιρείες, εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό επενδυμένων κεφαλαίων σε πολυεθνικές εταιρίες με το τρέχον ύψος των κεφαλαίων αυτών να είναι περίπου 950 δισ. ευρώ. Το feedback που λάβαμε από την πλειονότητα των μετόχων μας είναι ότι το LSE αποτελεί το καταλληλότερο Χρηματιστήριο για εταιρείες με παρουσία στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που ταιριάζει στο γεωγραφικό προφίλ της Coca-Cola Hellenic. Και φυσικά, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα συμπεριληφθούμε στον δείκτη FTSE-100, κάτι που θα δώσει επιπλέον ώθηση όσον αφορά την ρευστότητα για τη μετοχή, διότι παρακολουθείται από τα λεγόμενα Index tracking funds, τα οποία παρακολουθούν και επενδύουν την πορεία δεικτών όπως ο συγκεκριμένος.
- Η παραμονή στο Χ.Α. και η διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα;
Δεν είχαμε ποτέ τέτοιου είδους ενδείξεις. Σήμερα είναι γεγονός ότι το 95% της μετοχικής μας βάσης αποτελείται από ξένα επενδυτικά κεφάλαια και μόνο το 5% αφορά Έλληνες, όμως ποτέ δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζήτημα με την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. Αντίθετα, κατά καιρούς έχουμε ακούσει θέματα σχετικά με την ρευστότητα της μετοχής, αλλά όχι όσον αφορά την ευκολία της πρόσβασης στο Χ.Α.
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των μετοχών στο Λονδίνο;
Θα ακολουθήσει μια περίοδος πέντε με έξι εβδομάδων το ανώτερο που θα πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τελικά την Αθήνα. Μετά, θα ξεκινήσει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά, η οποία και θα είναι ανοικτή για περίπου τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι εκεί θα έχουμε φθάσει ή ξεπεράσει το 90%, θα ακολουθήσει η είσοδος της Coca-Cola HBC AG, της νέας μητρικής εταιρείας του Ομίλου, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, με το 90% τουλάχιστον της Coca-Cola Ηellenic S.A. συγκεντρωμένο, θα ακολουθήσει η υποχρεωτική εξαγορά του εναπομένοντος ποσοστού και εν συνεχεία η οριστική διαγραφή από το Χ.Α. Τέλος, θα εισαχθούν οι μετοχές της νέας εταιρείας Coca-Cola HBC AG στις αγορές του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Αθήνας.
- Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο τριπλό listing;
Υποχρεωτικά είναι καινούργιο listing. Η ανταλλαγή μετοχών μεταξύ της Coca-Cola Ηellenic S.A. και της νέας εταιρείας Coca-Cola HBC AG θα εξασφαλίσει ότι όσες μετοχές υπήρχαν της πρώτης στο Χ.Α. και ότι ADRs υπήρχαν στη Ν. Υόρκη, θα ανταλλαγούν με καινούργιες μετοχές και καινούργια ADRs της Coca-Cola HBC AG.
- Γιατί επιλέχθηκε η Ελβετία;
Υπήρχε μια σειρά από κριτήρια όταν ξεκινήσαμε να εξετάζουμε το θέμα. Στην Ελβετία υφίσταται ένα αρκετά σταθερό οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί μια από τις αγορές όπου έχουμε ήδη παραγωγική και εμπορική παρουσία, ενώ γεωγραφικά από την Ελβετία αποκτούμε εύκολη πρόσβαση και στις υπόλοιπες αγορές μας. Επίσης είναι μια χώρα όπου εδρεύουν και άλλες μεγάλες πολυεθνικές, ορισμένες από τις οποίες και του κλάδου μας. Σε κάθε περίπτωση, να διευκρινίσω ότι τα κριτήρια για την επιλογή της Ελβετίας δεν είναι φορολογικά.
- Δηλαδή, η απόφασή σας δεν μεταφράζεται σε απώλεια φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα;
Όχι. Η εταιρεία που παράγει τα οικονομικά αποτελέσματα και φορολογείται στην Ελλάδα είναι και η εταιρεία που συνεχίζει να πουλάει τα προϊόντα μας στην ελληνική αγορά. Αυτή είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον, θυγατρική της μητρικής εταιρείας όπως είναι και οι υπόλοιπες 27 στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, η οποία και παραμένει στην Ελλάδα. Τα έσοδα και τα κέρδη της Coca-Cola Τρία Έψιλον που παράγονται στην Ελλάδα, παραμένουν στην Ελλάδα και φορολογούνται στην Ελλάδα. Ούτε το Δημόσιο, ούτε η χώρα χάνει κάποιο φορολογικό έσοδο από αυτή την απόφασή μας.
- Θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στην οργανωτικής σας δομή;
Δε θα υπάρξει επίπτωση σε θέσεις εργασίας και η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Θα διατηρηθεί στην Αθήνα το Κέντρο Εταιρικών Υπηρεσιών του Ομίλου, το οποίο υποστηρίζει και τις 28 χώρες του. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, διατηρούμε την παρουσία μας ως παραγωγική μονάδα αλλά και ως κέντρο υποστήριξης των χωρών μας. Η μόνη μετακίνηση θα αφορά τα ανώτατα στελέχη του ομίλου.
- Ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας από την απόφασή αυτή του ομίλου;
Η απόφασή μας αξιολογείται ήδη θετικά, θεωρείται φυσιολογική για το μέγεθος του ομίλου και τη δραστηριοποίησή του σε τόσες αγορές της Ευρώπης. Έχουμε μόνο θετικά σχόλια μέχρι στιγμής και θα έλεγα ότι σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη.

Ακολουθεί το χθεσινό (10/10) άρθρο της Iskra που αφορά την μεταφορά της έδρας της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο καθώς επίσης και το σχετικό ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες,  χωρίς να συμμεριζόμαστε ενδεχόμενα συμπεράσματα και σχολιασμούς. 

Η ΦΑΓΕ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ!
Η απόφαση της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ, να μεταφέρει αιφνιδίως  στο Λουξεμβούργο την έδρα της, δίνει ένα πολύ σκληρό πλήγμα στον ελληνικό καπιταλισμό και στέλνει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα προς όλες τις "βιώσιμες" ελληνικές επιχειρήσεις που φέρει τίτλο: " τους ζυγούς λύσατε, η ελληνική καπιταλιστική οικονομία βαράει διάλυση".

  Αν τα ομόλογα του κράτους του ελληνικού καπιταλισμού μετατράπηκαν σε "σκουπίδια", σε "σκουπίδι" βαθμολογείται ήδη και ο ελληνικός καπιταλισμός από τους πιο επιφανείς και αυθεντικούς εκπροσώπους του.
Ακολουθεί το ρεπορτάζ.
Η ΦΑΓΕ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
'Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στην αγορά η απόφαση της ΦΑΓΕ, μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική εταιρεία με ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα «μετακομίζει» στο εξωτερικό χωρίς καμία προειδοποίηση.
Πολλοί συνδέουν την κίνηση της ΦΑΓΕ με την επιδείνωση της ύφεσης, την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές αλλά και το φορολογικό πλαίσιο για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Το μεγαλύτερο, όμως, πλήγμα από την απόφαση της ΦΑΓΕ, υποστηρίζουν οι ίδιοι, αφορά στα ταμεία του κράτους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της εταιρείας θα φορολογείται πλέον στο Λουξεμβούργο και όχι στην Ελλάδα. Το τελευταίο, πάντως, διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Χρήστο Κολοβέντζο, ο οποίος, μιλώντας στην «Η», ξεκαθαρίζει πως η μεταφορά της έδρας δεν σχετίζεται με φορολογικούς λόγους και τονίζει πως η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα θα παραμείνει ως έχει. Εξηγεί πως η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της στρατηγικής για μεγαλύτερη διεθνοποίηση των εργασιών του ομίλου καθώς και για να έχει η εταιρεία καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές κεφαλαίων.
Σε ανάλογο ύφος ήταν οι δηλώσεις των ιδιοκτητών της ΦΑΓΕ, του κ. Αθανάσιου Φιλίππου και του κ. Αθανάσιου-Κύρου Φιλίππου, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, είπαν ότι η μεταφορά της έδρας θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Στα διαδικαστικά, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι προχώρησε στη σύσταση μιας νέας εταιρείας holding στο Λουξεμβούργο με ιδιοκτήτες τους κ. Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, η οποία θα αποτελέσει τη μητρική για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο όμιλος παραμένει κατά 100% στον έλεγχο της οικογένειας Φιλίππου, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη χάραξη της στρατηγικής.


ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ Η ΦΑΓΕ
Μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, η ΦΑΓΕ, φεύγει από την Ελλάδα και μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.
Όπως ανακοινώθηκε από τη ΦΑΓΕ, την 1η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση προς τους επενδυτές.
Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης, η FAGE International SA, νεοσυσταθείσα εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχεται από τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, είναι η μητρική εταιρεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου.
Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου), ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης η οποία βασίζεται στην ελληνική μας κληρονομιά ενώ μας βοηθά να ανταγωνιστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά. Η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας συνεχίζει να αυξάνεται και είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις στην αγορά στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού μπορεί να προκύψει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ Αθανάσιος Φιλίππου.
Πάντως, η απόφαση της ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο εξέπληξε την αγορά και ενέτεινε τον προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στην πιο κρίσιμη συγκυρία. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια ελληνική εταιρεία με ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα «μετακομίζει» στο εξωτερικό, χωρίς καμία προειδοποίηση. Η μεγαλύτερη ζημιά όπως εξηγούν οικονομολόγοι, που επικαλείται η «Ημερησία», αφορά στα ταμεία του Κράτους καθώς η μεταφορά της έδρας πρακτικά σημαίνει ότι τα κέρδη που παράγει η ΦΑΓΕ στις διάφορες χώρες θα φορολογούνται πλέον στο Λουξεμβούργο όπου είναι η νέα έδρα του ομίλου και όχι στην Ελλάδα όπως συνέβαινε μέχρι χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger