Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Διάσημες οι γεύσεις της Σκιάθου

Οι παραδοσιακές νοστιμιές της Σκιάθου αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας, το οποίο αποτελεί θεσμό με παγκόσμια ακτινοβολία. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Σίφνου και τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου, προκειμένου το νησί να είναι φιλοξενούμενο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Σίφνο, τον Σεπτέμβριο του 2013.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
H πρώτη επαφή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου έγινε από δύο επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Σκιάθου, την Αρετή Βασιληά-Χρήστου και τον σύζυγό της Γιώργο Χρήστου, ο οποίος έχει ρίζες από την Σίφνο, από την πλευρά της μητέρας του. Στην συνέχεια, η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών, ανέπτυξε κύκλο επαφών με τους διοργανωτές του φεστιβάλ στην Σίφνο, συζητώντας όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες, με στόχο την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της Σκιάθου, στο συγκεκριμένο φεστιβάλ.
Εφόσον τελεσφορήσουν οι προσπάθειες, θα ταξιδέψουν διεθνώς οι γεύσεις και η κουλτούρα της Σκιάθου, μέσω του παραπάνω θεσμού, στον οποίο θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, γίνονται συζητήσεις, προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο των εκδηλώσεων και εν γένει πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν, προκειμένου να δοθεί ανάγλυφη η αντιπροσωπευτική εικόνα του νησιού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά την ονομασία του, το συγκεκριμένο φεστιβάλ δεν περιορίζεται θεματικά, αλλά αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται σημαντικές εκδηλώσεις.
Φιλοξενούμενο νησί της περσινής διοργάνωσης ήταν η Ικαρία και συμμετείχαν δεκαοκτώ συνολικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Πάρος, η Νάξος και η Μύκονος. Στην διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, Αναστασία Φιλαρέτου, ενημέρωσε το Σώμα για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση «θέλοντας να ενισχύσουμε την προσπάθεια προβολής της Σκιάθου» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Κατά γενική ομολογία είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη διοργάνωση, μέσω της οποίας προσκαλούνται στην πατρίδα του περίφημου Νίκου Τσελεμεντέ, οι κάτοικοι διαφόρων νησιών, όχι μόνον για να επιδείξουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, αλλά κυρίως για να μεταφέρουν στοιχεία της ιδιαίτερης γαστρονομικής τους παράδοσης, προβάλλοντάς τα σε επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος είναι να γίνει η νησιώτικη γαστρονομία πόλος έλξης και μοχλός ανάπτυξης, καθώς η συνάντηση αυτή, πέραν του γαστριμαργικού της χαρακτήρα, αποτελεί ευκαιρία για γνωριμία με την πολιτιστική, λαογραφική και μουσικοχορευτική παράδοση των φιλοξενούμενων νησιών και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποικίλων δράσεων, με παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών και εθίμων, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων κλπ. Κατά συνέπεια θεωρείται σημαντική η παρουσία της Σκιάθου ως φιλοξενούμενου νησιού και γι’ αυτό τον λόγο καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί, όπως προαναφέρθηκε, ο στόχος.
Άλλωστε, οι παραδοσιακές γεύσεις της Σκιάθου βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι αποτελούν πόλο έλξης για ημεδαπούς και αλλοδαπούς. Κατά συνέπεια, δίνεται βαρύτητα και στο συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη και στο μέλλον.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger