Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Το κυκλοκόνιο «απειλεί» τις ελιές Μαγνησίας

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την δραστηριότητα του κυκλοκονίου στους ελαιώνες, καθώς όπως ανακοινώνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός τότε γίνονται οι μολύνσεις.
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά  οι οδηγίες των φυτοπροστατευτικών αλλά και ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος της τελευταίας επέμβασης πριν την συγκομιδή, για την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων στα προϊόντα .
Αναλυτικότερα ανά ασθένεια, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:
Κυκλοκόνιο
Το κυκλοκόνιο μαρτυρά η εμφάνιση στρογγυλών κηλίδων (οι οποίες περιμετρικά έχουν καστανόμαυρες ζώνες ενώ κεντρικά σταχτί καστανό χρώμα), κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων με αποτέλεσμα όταν η προσβολή γίνει σοβαρότερη τότε τα φύλλα να κιτρινίσουν και να πέσουν.
Όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, οι άριστες συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι γύρω στους 16-20 oC, ενώ οι προσβολές πραγματοποιούνται σε δύο εποχές, την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Τονίζεται ωστόσο ότι η ασθένεια εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και «κλειστές» περιοχές καθώς επίσης και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης.
Συνιστάται αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δέντρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου.
Επίσης ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι καθοριστικής σημασίας καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τις μολύνσεις. Ο ψεκασμός, με κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός (διάφορα σκευάσματα)- οξυχλωριούχος χαλκός (διάφορα σκευάσματα)- υδροξείδιο του χαλκού (διάφορα σκευάσματα),  θα πρέπει να γίνει άμεσα, με καλό λούσιμο των δέντρων. Συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός μετά τη βροχή.
Γλοιοσπόριο
Η εν λόγωασθένεια προσβάλει τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι με αποτέλεσμα να προκαλεί τη σήψη τους.
Οι πράσινοι καρποί της ελιάς είναι βέβαια ανθεκτικοί στις μολύνσεις, γίνονται όμως ευπαθείς όταν αποκτήσουν το ιώδες χρώμα της ωριμάνσεως.
Τα συμπτώματα του γλοιοσπορίου είναι η εμφάνιση κηλίδας χρώματος καστανοϊώδους ή καστανέρυθρου, η οποία εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος ή σε ολόκληρη την επιφάνεια του καρπού. Οι ιστοί των κηλίδων βυθίζονται σε συγκεντρικούς κύκλους που καλύπτονται από μαύρα στίγματα (τις καρποφορίες του μύκητα). Οι προσβεβλημένοι καρποί συρρικνώνονται και μεταβάλλονται σε μούμιες ή πέφτουν στο έδαφος.
Για την πραγματοποίηση  αυτών των μολύνσεων είναι απαραίτητη η ύπαρξη σταγόνας νερού ή υψηλής υγρασίας (92-100%). Θερμοκρασία ανάπτυξης 10-25 oC με άριστη τους 25oC.
Κερκόσπορα
Προσβάλλει τους άωρους και ώριμους καρπούς αλλά και τα φύλλα. Η εμφάνιση καστανών ακανόνιστων βυθισμένων κηλίδων 4-10 χιλ στους πράσινους καρπούς αλλά και οι κηλίδες ανοιχτότερου χρώματος στις ώριμες ελιές, είναι τα συμπτώματα της προσβολής.

Στα φύλλα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, παρατηρείται χλώρωση κατά θέσεις και στη συνέχεια πολλές από τις θέσεις αυτές νεκρώνονται.
Καπνιά
Είναι η μαυρίλα που καλύπτει φύλλα, βλαστούς και κλάδους εξαιτίας των μυκήτων που αναπτύσσονται δευτερογενώς μετά από προσβολές κοκκοειδών.
Με τους ψεκασμούς κατά του κυκλοκονίου, αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και οι προσβολές από γλοιοσπόριο, κερκόσπορα και καπνιά.
Καρκίνωση ή Φυματίωση
Βακτήριο είναι το αίτιο της ασθένειας και προκαλεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς και κλάδους.
Οι προσβολές ευνοούνται από βροχερό καιρό και κυρίως μέσω πρόσφατων πληγών από
ράβδισμα, κλάδεμα κ.α.
Συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δέντρων αλλά και η αποφυγή του κλαδέματος με βροχερό και υγρό καιρό. Επιπλέον συνιστάται ο ψεκασμός των δέντρων μετά από το κλάδεμα καθώς και μετά από χαλάζι ή παγετό, με χαλκούχα σκευάσματα όπως για το κυκλοκόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger