Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Έντονο το λαθροκυνήγι στο Νότιο Πήλιο


Έντονο είναι το πρόβλημα με τους λαθροκυνηγούς που παρανομούν επιδεικτικά στο Νότιο Πήλιο και ειδικά στα Χωριά της Αργαλαστής, του Λαύκου, του Προμυρίου και των γύρω οικισμών.
Επανειλημμένα έχουν θεαθεί κυνηγοί να κυκλοφορούν μέσα σε οικισμούς με τα όπλα έτοιμα για χρήση, εικόνα που προσβάλλει την αισθητική  και απειλεί την ασφάλειά όλων.
Συγκεκριμένα:
Δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από τα όρια των οικισμών και των μεμονωμένων κατοικιών. Σε πολλές περιπτώσεις θηράματα και σκάγια πέφτουν σε στέγες, αυλές και περιβόλους κατοικιών. Ιδιαίτερα στην περιοχή στο Μετόχι (Δ.Δ. Αργαλαστής), στο Προμύρι και στη Λύρη (Δ.Δ. Προμυρίου) όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο.
Παραβιάζονται τα καταφύγια άγριας ζωής και οι ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι.
Ο αριθμός των ημερήσιων κατά άτομο θηραμάτων υπερβαίνει κατά πολύ τον επιτρεπτό, ενώ συχνά η επιθετική διάθεση των κυνηγών επεκτείνεται και σε προστατευόμενα και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη (γεράκια, αετούς κ.α.).
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:
1. Απαγορεύεται η θήρα εντός των πόλεων, κωμοπόλεων, χωρίων ή συνοικισμών εν γένει και εις ακτίνα 250 μέτρων από της παρυφής αυτών ή εις ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένων οικιών.
2. Απαγορεύεται η θήρα άνευ της συγκαταθέσεως του ιδιοκτήτου, νομέως ή μισθωτού:
α) Εντός των αμπελώνων από της ενάρξεως της περιόδου της θήρας έως λήξεως του τρυγητού.
β) Εντός των αθερίστων λειμώνων.
γ) Εντός καλλιεργουμένων εκτάσεων ή οπωρώνων από της ανθοφορίας μέχρι καί της συγκομιδής των καρπών.
Όμως αυτά καταπατούνται καθημερινά και σε κάθε κυνηγετική περίοδο.
Γενικά “απαγορεύεται η άσκησις της θήρας από μηχανοκινήτων μέσων καί η μεταφορά διά τοιούτων κυνηγετικών όπλων, εάν ταύτα δέν είναι λελυμένα ή εντός θήκης, ως και διά πάσης φύσεως προβολέων και ελκυστικών φώτων.”
Ως πότε το Δασαρχείο, ο κυνηγετικός Σύλλογος και οι Δημόσιοι Φορείς που είναι υπεύθυνοι για την σωστή διατήρηση της Άγριας Ζωής και του οικοσυστήματος θα κάνουν τα στραβά μάτια;
Πότε επιτέλους θα αποφασίσουν να αρχίσουν τους έλεγχους στα απομακρυσμένα χωριά;
Τα καταστήματα όπλων υποχρεούνται ή όχι να πουλούν εξοπλισμό μόνο εφόσον υπάρχει άδεια στο όνομα των αιτούντων και όχι σε οποιονδήποτε;
 
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Τοπικό Γραφείο Μαγνησίας
—————————————————–
Μερικοί από τους περιορισμούς της ισχύουσας νομοθεσίας που καταπατούνται καθημερινά και σε κάθε κυνηγετική περίοδο:
Με το ισχύον ΝΔ 86/1969, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 177/1975, και Άρθρο 256: Απηγορευμένοι εις την θήραν χώροι (Ως ετροποποιήθη δι’ άρθρ. 6 του ν. 177/1975)
και Αρθρο 258: Γενικαί απαγορεύσεις θήρας (Ως ετροποποιήθη δι’ αρθρ. 7 ν. 177/1975)




--
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Τοπικό Γραφείο Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger