Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ» Δε λύνει τη θηλιά της υπερχρέωσης από το λαιμό του λαού

Ανεπαρκή και αποπροσανατολιστική τη χαρακτήρισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Ο λαός πρέπει να οργανωθεί στους τόπους δουλειάς και να βγει στους δρόμους, για να ανατρέψει την κυρίαρχη πολιτική, χωρίς αυταπάτες για μια καλύτερη διαχείριση ή για ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα λειτουργεί τάχα προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος.
Αυτό ανέδειξαν χτες με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την οποία χαρακτήρισαν ανεπαρκή, όσο και αποπροσανατολιστική. Κατά πάγια πρακτική, η πρόταση νόμου -όπως και κάθε άλλη που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης- δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.
Στην τοποθέτησή του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «είναι ανεπαρκής γιατί δεν περιέχει μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επιπλέον δεν καλύπτει τους επαγγελματίες και τους αγρότες για τα επαγγελματικά και αγροτοκτηνοτροφικά δάνεια που έχουν λάβει, όπως κάνει η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως ΚΚΕ και την επαναφέρουμε και τώρα». Σημείωσε ακόμα ότι «θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε τα άρθρα που περιέχονται παρότι έχουμε μία σειρά επιφυλάξεων».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα, διαφώνησε με τον ορισμό του όρου «υψηλό εισόδημα» που περιέχεται στην πρόταση, λέγοντας ότι «ο καθένας μπορεί να θεωρήσει ως υψηλό εισόδημα τα 1.000 ή τα 800 ευρώ», όπως και με την πρόβλεψη για ετήσια επανεξέταση της κατάστασης του δανειολήπτη, αφού «η ελάχιστη βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου μπορεί να οδηγήσει στην επιβάρυνση του δανεισμού». Παρατήρησε ακόμα ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει όριο στη δανειακή υποχρέωση».
Ενοχη η πλουτοκρατία και το κράτος της
Κυρίως όμως -όπως είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος- η διαφωνία του ΚΚΕ συνίσταται στο σκεπτικό της πρότασης και στην εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο υψηλός δανεισμός των νοικοκυριών έχει να κάνει με την ανεπάρκεια του τραπεζικού συστήματος και με την «ασύδοτη δράση των τραπεζών».
Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «βγάζετε από το κάδρο το πραγματικό τρίγωνο. Ποιο είναι αυτό; Ο κεφαλαιοκράτης, ο καπιταλιστής, η ΕΕ που είναι στρατηγική του επιλογή και το κράτος του, που θωρακίζει και διασφαλίζει την εξουσία του. Ετσι δημιουργείτε την επίπλαστη λογική ότι ένας άλλος διαχειριστής θα ήταν ικανός να απαντήσει στις συνθήκες της κρίσης και να βελτιώσει τη θέση του λαού, πράγμα το οποίο δεν γίνεται».
Στη δική του τοποθέτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είπε ότι «ακούστηκε πολύ συμπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης για τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται ένα πακέτο 13,5 δισ. που θα συντρίψει τους εργαζόμενους. Εμείς καλούμε το λαό να βγει στο δρόμο και να ακυρώσει τα μέτρα».
Παράλληλα, τόνισε πως «δεν ήταν τυχαία η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα νοικοκυριά. Σε περίοδο συσσώρευσης υπερκερδών γίνεται τοποθέτηση συσσωρευμένων κεφαλαίων και στο δανεισμό, που έφερε τεράστια κερδοφορία. Με επιτόκια ληστρικά και τοκογλυφία σε βάρος του ελληνικού λαού. Και στηρίχθηκε φυσικά από την κυβερνητική πολιτική».
Γι' αυτό, επισήμανε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες. Αθωώνει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Θολώνει το τοπίο για το χαρακτήρα των τραπεζών», αφού «δεν μπορεί να υπάρξει τίμιος καπιταλισμός ούτε τίμιο τραπεζικό σύστημα».
Να βολευτούν οι τράπεζες...
Χαρακτηριστική του αποπροσανατολιστικού χαρακτήρα της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή του, Α. Μητρόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι για την κατάσταση των νοικοκυριών ευθύνονται οι τράπεζες που «δημιούργησαν την εντύπωση στον πολίτη ότι η ποσότητα του εικονικού χρήματος δεν συνδέεται με την πραγματική οικονομία» και «δεν εκπόνησαν ποτέ κανένα σχέδιο προληπτικής ή μεταγενέστερης προστασίας των δανειοληπτών»!
Μάλιστα, ομολόγησε κυνικά ότι «η πρότασή μας λαμβάνει πρωταρχικά υπόψη της το συμφέρον μιας κατακερματισμένης κοινωνίας, χωρίς να αγνοεί τα συμφέροντα των πολιτών και των τραπεζών».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, αναφέροντας πως «το σοβαρό θέμα είναι ο πόνος κάθε νοικοκυριού να τα φέρει βόλτα» και αναγγέλλοντας πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger