Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Ελιγμός για να εφαρμοστούν οι αντεργατικές ανατροπές

Προαποφασισμένα και ψηφισμένα στο μεγαλύτερο μέρος τους τα μέτρα για τα οποία υποτίθεται ότι διαφωνούν μεταξύ τους
Καθώς χτες χιλιάδες εργάτες διαδήλωναν κατά των νέων και προηγούμενων μέτρων που τους εξαθλιώνουν, το υπουργείο Εργασίας, με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών, επιχειρούσε ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την κυβέρνηση αθώα του αίματος για τις προαποφασισμένες νέες αντεργατικές ανατροπές και ότι δίνει τάχα τη μάχη για την αποτροπή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προώθησε ηλεκτρονικό μήνυμα στους εκπροσώπους της τρόικας, με το οποίο παρουσιάζει δήθεν τις ενστάσεις του για τη μείωση των αποζημιώσεων και την κατάργηση των τριετιών στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Πρόκειται για ένα ακόμα στημένο παιχνίδι, αφού το αντεργατικό πακέτο έχει ήδη προδιαγραφεί από το 2ο μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε και έχει την ισχύ νόμου (ν. 4046/2012) από τον Φλεβάρη του 2012, ενώ αποσιωπούνται σκόπιμα - ειδικά τις τελευταίες μέρες - ο ορυμαγδός των περικοπών στις συντάξεις και οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, που περιλαμβάνονται σαν προαπαιτούμενα στο πακέτο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και τρόικα δεν αποσύρουν ούτε οξεία από το αντεργατικό πακέτο, απλά μπροστά στις καθολικές αντιδράσεις των εργαζομένων και για να διευκολυνθεί η ψήφισή του στη Βουλή, κάνουν έναν ακόμα ελιγμό. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας πριν από μερικές μέρες ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα προωθούνταν η ψήφιση του νέου μηχανισμού για τον κατώτερο μισθό και την ΕΓΣΣΕ, στην οποία θα μπει ταφόπλακα και όριζε ως ημερομηνία έναρξης την 1η Απρίλη του επόμενου έτους.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον περασμένο Φλεβάρη, ήδη άρχισε το ξήλωμα της ΕΓΣΣΕ, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων.
Ειδικά για τις ωριμάνσεις - για τις οποίες δήθεν η κυβέρνηση δίνει σήμερα τη μάχη - ο νόμος αλλά και η ΠΥΣ όριζαν, ότι μέχρι το ποσοστό ανεργίας να πέσει στο 10%, δε δίνονται οι προβλεπόμενες αυξήσεις. Δηλαδή, επιδόματα όπως της πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, της τριετίας ή πενταετίας, «παγώνουν» στα σημερινά επίπεδα, ανεξάρτητα αν το επόμενο διάστημα ο εργαζόμενος μεταβαίνει σε κάποιο άλλο κλιμάκιο, ή συμπληρώνει τριετία ή πενταετία και σύμφωνα με τη σύμβαση θα έπρεπε να αυξηθεί ο μισθός του.
Σήμερα, η επίθεση αναπτύσσεται και προωθείται η κατάργηση πλέον των τριετιών που περιλαμβάνονται στην ΕΓΣΣΕ μαζί με τα επιδόματα και τις όποιες παροχές προβλέπονται σε αυτή. Το ίδιο παιχνίδι παίζεται και για τις αποζημιώσεις, που ήδη με το νόμο 3863/2010 μειώθηκαν κατά 50% μέσα από τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης και σήμερα επιχειρείται παραπέρα η συρρίκνωσή τους, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε ένα νέο τσουνάμι απολύσεων.
Λεηλατούν τους συνταξιούχους
Παράλληλα κυβέρνηση και τρόικα, σε αγαστή συνεργασία, λεηλατούν τους συνταξιούχους, προωθώντας για ψήφιση:
  • Την κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη 13η και 14η κύρια και επικουρική σύνταξη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τη μείωση του συνολικού ποσού της σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) από 1% ή 2% μέχρι και 15%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
  • Τη νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια.
  • Την αύξηση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για τη θεμελίωση του δικαιώματος της ελάχιστης σύνταξης, από τα 4.500 σήμερα στα 6.000 ένσημα. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 χρόνων.
  • Τη μείωση του εφάπαξ σε Ταμεία που αυτοί ισχυρίζονται ότι οι εισφορές που κρατήθηκαν είναι λιγότερες από το ποσό του εφάπαξ που δόθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger