Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ως ύποπτοι καλούνται Διώτης – Καπελέρης για την λίστα Λαγκάρντ


Με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ” καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα, οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης.
Από την έρευνα που διενεργείται, όσον αφορά τη μη αξιοποίηση της λίστας, οι δύο εισαγγελείς φαίνεται να εντόπισαν λόγους για τους οποίους οι δύο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι το επίμαχο υλικό παρέμεινε αδρανές σχεδόν δύο χρόνια, αν και αφορούσε καταθέσεις 1991 Ελλήνων στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, των οποίων η νομιμότητα θα έπρεπε να ελεγχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης, με δήλωσή του για το θέμα, υποστήριξε ότι θεώρησε το εν λόγω υλικό “μη αξιοποιήσιμο” ως προϊόν υποκλοπής, ενώ ο κ. Καπελέρης φέρεται να παρέλαβε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντινου, ελάχιστα ονόματα από τη λίστα με σκοπό να “εντοπίσει το οικονομικό τους προφίλ”.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς, πριν από μερικές ημέρες, έδωσαν παραγγελία στο ΣΔΟΕ για την πλήρη διερεύνηση των επίμαχων καταθέσεων κρίνοντας ότι η λίστα έχει επισήμως και νομίμως παραδοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, επί υπουργίας της Κρ. Λαγκάρντ, στον τότε ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντινου.
Η λίστα έχει περιέλθει στις γαλλικές αρχές εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, όταν κατάσχεσαν ψηφιακό υλικό από το σπίτι του πρώην υπαλλήλου της HSBC, καταζητούμενου από τις ελβετικές αρχές Ερβε Φαλτσιάνι, ο οποίος είχε καταγράψει παράνομα τα στοιχεία περισσότερων από 20 χιλιάδες καταθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger