Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΑ 9 ΔΙΣ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013

ΣΤΑ 4,8 ΔΙΣ Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!
ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ 89 ΔΡΑΣΕΙΣ
Το ανούσιο και κουραστικό θέταρο του "παζαριού" ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και την τρόικα για την τελική συμφωνία στο πακέτο των 13,5 δις και στις γνωστές 89 προαπαιτούμενες δράσεις καλά κρατεί και θα προκαλούσε πικρόχολα σχόλια, αν δεν ήταν τόσο καταστρεπτικό για τη χώρα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι υπήρξε «σημαντική πρόοδος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 Οκτωβρίου, θα έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τόσο για το δημοσιονομικό μέρος όσο και για τις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες τίθενται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης Το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία για τη φορολογική "μεταρρύθμιση" και διευκρίνισε ότι από το συνολικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία και τα υπόλοιπα από περικοπές δαπανών.
Για το 2013 το πακέτο των μέτρων θα φτάνει τελικώς στα 9 δισ. ευρώ, καθώς η τρόικα επιμένει στην εμπροσθοβαρή κατανομή του. Από το ποσό αυτό τα 4,8 δισ. ευρώ αφορούν περικοπές στις συντάξεις οι οποίες και θα γνωρίσουν μια άνευ προηγουμένου λεηλασία. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, είναι πιθανόν να γλιτώσουν τα επιδόματα των αναπήρων, που αφορούν ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
Συμφωνία με την τρόικα έχει επέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, και για τη «ρήτρα αιρεσιμότητας», η οποία θα επιτρέπει σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος να ελαφρυνθεί το πακέτο μέτρων του 2014 ή, αντίθετα, εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν να υπάρξει άμεση υιοθέτηση ισόποσων περικοπών.
Η συζήτηση για την επιμήκυνση και το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από αυτή, καθώς και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα ξεκινήσει αφού κλείσει το πακέτο των μέτρων. Η ελληνική πλευρά υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό στα 11-12 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα 550 εκατ. ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες -για τα οποία η τρόικα είχε ρίξει την ιδέα να καλυφθούν από φορολογικά μέτρα, προκαλώντας αντιδράσεις- ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να δώσουν το ποσό αυτό και θα εγγραφεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2012.
Το θέμα των 550 εκατ. ευρώ συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα. Και οι δύο πλευρές πρότειναν τρόπους να δοθούν τα χρήματα αυτά. Για το τεχνικό αυτό ζήτημα αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger