Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ακτιβιστές "χτίζουν" τα κεντρικά γραφεία της Shell καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν

Ακτιβιστές "χτίζουν" τα κεντρικά γραφεία της Shell καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν https://london.indymedia.org


Τα χαράματα της 11ης Σεπτ. 2012, μία ομάδα ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται σε θέματα κλιματικής αλλαγής και που ονομάζονται "Ice Bloc" ξεφόρτωσαν κοντά δύο τόνους "παγότουβλων" στη είσοδο των κεντρικών γραφείων της Shell. Η διαμαρτυρία είχε συγχρονιστεί για να συμπέσει με την επικείμενη ανακοίνωση αυτή τη βδομάδα ότι οι πάγοι της Αρκτικής σημείωσαν το χαμηλότερο πάχος που είχαν ποτέ, μία απώλεια περίπου 50% μεγαλύτερη από το θερινό ελάχιστο που είχε το παγωμένο σκέπασμα της Αρκτικής πριν 30 χρόνια!  Δείτε το video of the action της Small Axe films.
Οι ακτιβιστές είναι έξαλλοι γιατί η Shell πρόκειται να κερδίσει σε βάρος αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η εταιρεία ξεκίνησε αυτή τη βδομάδα γεωτρήσεις για πετρέλαιο σε τοποθεσίες της Αρκτικής που κάποτε ήταν καλυμμένες από πάγο και αυτή τη στιγμή βρίσκονται απογυμνωμένες. Η διαμαρτυρία γίνεται την ίδια στιγμή που οι ειδήσεις αναφέρουν ότι η Shell έχει ήδη καθυστέρηση στις επιχειρήσεις της λόγω πάγων που επιπλέουν στην επιφάνεια κοντά στα σημεία των γεωτρύσεων.
Η ομάδα των ακτιβιστών προσπαθεί να ενοχοποιήσει τη Shell για τη κατάρρευση του καλύμματος των Αρκτικών πάγων καθώς θεωρούν την εταιρεία εν μέρει υπεύθυνη για τις εκπομπές άνθρακος που ευθύνονται για τη κλιματική αλλαγή και κατ' επέκταση για το λιώσιμο των πάγων.
Οι ακτιβιστές έφτιαξαν μιά θεώρατη ντάνα από "παγότουβλα" (βάρους 27 κιλά το καθένα) στην είσοδο της εταιρείας δημιουργώντας έτσι ένα πελώριο τοίχο πάγου που θα καλοσώριζε τα στελέχη της Shell καθώς κατέφταναν στα γραφεία να πιάσουν δουλειά.
Η Rachel Griffin που συμμετείχε στη σημερινή δράση (στις 11 Σεπτέμβρη) είπε:
"Αυτή τη στιγμή οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού, ένα μέρος του πλανήτη μας που είναι κλειδί για την επιβίωσή μας, εξαφανίζονται καθώς εταιρείες όπως η Shell έχουν γεμίσει την ατμόσφαιρα με αέρια που ευθύνονται για τη κλιματική αλλαγή. Και όμως, αντί να την εμποδίσουνε να εμπορεύεται και να τη καταστήσουν υπεύθυνη, την έχουν αφήσει να κάνει γεωτρήσεις στην Αλάσκα, σε μία περιοχή της Αρκτικής που κάποτε ήταν σκεπασμένη από πάγους. Το ότι η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα δείχνει πόσο γελοίο είναι το σχέδιό της. Η απάντηση των πολιτικών σε όλα αυτά ήταν και είναι αξιοθρήνητη. Εδώ και τώρα, πρέπει όλοι μας να αναπτύξουμε δράση για να ελαχιστοποιήσουμε αυτή τη καταστροφή που δεν έχει προηγούμενο."
Οι ακτιβιστές της ομάδας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου δράσης για τη κλιματική αλλαγή το Climate Justice Collective που αναπτύχθηκε από μία παλαιότερη ομάδα, την Climate Camp.
Πηγή https://london.indymedia.org/articles/12852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger