Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης



 Θέμα: Απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο ΚΙΟΛΕΪΔΗ στο Βόλο

Η εταιρεία Νικ. Κιολεϊδης ΑΕΒΕ με αντικείμενο εργασιών την κατασκευή αμαξωμάτων, σιδηροδρομικών βαγονιών και μεταφορικών μέσων και με εξειδίκευση στα ρυμουλκούμενα οχήματα βαρέως τύπου, στεγάζεται στην Α’  ΒΙ. ΠΕ Βόλου και απασχολεί περίπου 250 άτομα .
Αρχικά η διεύθυνση του εργοστασίου με πρόσχημα την κρίση, δεν κατέβαλε τα  δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, οι οποίοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις και στην συνέχεια αυτά τους καταβλήθηκαν.
Στην πορεία με την αιτιολογία της έλλειψης παραγγελιών και εντελώς ξαφνικά αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 40 ημέρες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου.
Οι εργαζόμενοι, για το διάστημα των 40 ημερών  που θα διαρκούσε η  αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης, θα έμεναν απλήρωτοι.
Ενώ όμως το εργοστάσιο παρέμενε  κλειστό, αιφνιδιαστικά η διεύθυνση απέλυσε 6 εργαζόμενους και συγκεκριμμένα τους πιο ενεργητικούς, αυτούς που συμετείχαν αγωνιστικά  στην μη  εφαρμογή της εκ περιτροπής  εργασίας, που αντέδρασαν στην μη καταβολή των δεδουλευμένων ημερομισθίων, που δεν υπέγραψαν την εκβιαστική και υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών των 40 ημερών και που προσέφυγαν μαζί με άλλους εργαζόμενους στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Για άλλη μια φορά, φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας, που με αναλγησία και εκδικητικό τρόπο προσπαθεί με τις απολύσεις, να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, ώστε να μη διεκδικούν τα δίκαια  αιτήματά τους. Το εργοστάσιο τελικά δεν το έκλεισαν οι εργάτες  με απεργείες, κινητοποιήσεις και υπερβολικές  διεκδικίσεις, αλλά, έστω και προσωρινά,η ίδια η εργοδοσία.
Το Εργατικό Κέντρο Βόλου έχει κάνει παρέμβαση υπέρ των  απολυμένων καταδικάζοντας τις αυθαίρετες ενέργειες της εργοδοσίας και  μαζί  με το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος  Παπαρήγας» θεωρεί τις απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές .
Πολλοί εργαζόμενοι θα καταφύγουν στην δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους.



Επειδή με πρόσχημα την κρίση, με τον ίδιο εκβιαστικό  τρόπο, η εργοδοσία εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασία, δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα και υπογράφει υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών
Επειδή οι απολύσεις είναι καθημερινότητα σε όλα τα εργοστάσια του Βόλου και της Μαγνησίας

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

Σε τι ενέργειες θα προβεί για να σταματήσει αυτή την αυθαιρεσία των απολύσεων των 6 εργαζομένων στο εργοστάσιο ΚΙΟΛΕΙΔΗ που προστίθενται στις στρατιές ανέργων που καθημερινά αυξάνονται, προκαλώντας τεράστια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση.



Ο ερωτόντες βουλευτές





Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Δημήτριος Στρατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger