Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Τα πολλά «ενοικιάζεται» δείχνουν κρίση στην αγορά (εκτός Σκοπέλου εδώ ζούνε μάλλον σε άλλες εποχές)


Τα πολυκαταστήματα που αναπτύσσονται στην Αττική και τα νέα εμπορικά κέντρα ανατρέπουν τις ισορροπίες στην αγορά, οδηγώντας σε κλείσιμο πολλές μικρές επιχειρήσεις και αφήνοντας πολλά ακίνητα ξενοίκιαστα, πράγμα που δείχνει την κρίση στην αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τη νέα αυτή πραγματικότητα καταδεικνύει η έρευνα που παρουσίασαν στις 30.5.2007, σε κοινή εκδήλωση ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Το ένα στα δέκα, περίπου, καταστήματα που βρίσκεται στο ισόγειο κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια παραμένει ξενοίκιαστο για πάνω από έξι μήνες ενώ, αν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα μαγαζιά εντός των στοών ή στον πρώτο όροφο, τότε το ποσοστό ξεπερνά το 15%.

Στις φθηνές εμπορικές πιάτσες, το ποσοστό των άδειων καταστημάτων φτάνει ακόμα και το 60%. Η έρευνα, η οποία έγινε σε δείγμα 3.230 καταστημάτων, δείχνει ότι η κρίση δεν είναι αισθητή μόνο στις φθηνές εμπορικές πιάτσες, αλλά έχει κάνει την εμφάνισή της και στις κορυφαίες από άποψη εμπορικότητας και προβολής αγορές.

Στην Ερμού, το μεγάλο ποσοστό αδιάθετων καταστημάτων που φτάνει το 10,4% οφείλεται κυρίως στα πολλά κενά μαγαζιά στο κομμάτι του δρόμου από το Μοναστηράκι έως τον Κεραμεικό. Δρόμοι που σχεδόν σε κάθε τετράγωνό τους συναντά κανείς και από ένα ενοικιαστήριο καταστήματος είναι η Αιόλου, με ποσοστό ξενοίκιαστων 25,8%, η Αθηνάς με 17,3% και η Περικλέους με 18,6%, αλλά και μικρότεροι δρόμοι, όπως η Αγίας Ειρήνης με 60%, η Χρυ-σοσπηλιωτίσσης (53,8%) και η Βασιλικής (40%).

Η έρευνα κατέγραψε επίσης τα κενά καταστήματα σε δύο δήμους των βορείων προαστίων, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, όπου τα ποσοστά αδιάθετων καταστημάτων είναι σαφώς μικρότερα του κέντρου. Στο Χαλάνδρι ο μέσος όρος του σχετικού ποσοστού κινείται στο 4,2%, στο Μαρούσι στο 6,4%, ενώ στο κέντρο φτάνει το 13,4%.
Τα ξενοίκιαστα, όπως αναφέρει η μελέτη, θα ήταν ακόμη περισσότερα αν μεγάλο ποσοστό από αυτά δε νοικιάζονταν από αλλοδαπούς. Πέρα από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που ήδη λειτουργούν (εμβαδού 350.000 τ.μ.), έχει εξαγγελθεί η ίδρυση και λειτουργία εντός του Λεκανοπεδίου μέσα στα επόμενα χρόνια, περίπου δέκα νέων πολυκαταστημάτων συνολικής επιφάνειας 280.000 τ.μ.
Κυριαρχία

Έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Π. Καρέλας έδειξε ότι:
1. Οι 10 μεγαλύτερες εμπορικές αλυσίδες ελέγχουν το 85% του λιανικού εμπορίου τροφίμων.
2. 17 μεγάλες επιχειρήσεις ελέγχουν το 40% στην ένδυση και υπόδηση.
3. Στα ηλεκτρονικά είδη 6 επιχειρήσεις ελέγχουν το 78% των πωλήσεων, ενώ γενικά τέσσερις όμιλοι ελέγχουν το 60% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων.
4. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 350.000 τ.μ. εμπορικών κέντρων και έχουν σχεδιαστεί άλλα 280.000 τ.μ. Πολλοί εκτιμούν ότι σε λίγα χρόνια τα εμπορικά κέντρα που θα γίνουν θα είναι πάνω από 600.000
τ.μ.

Εκτός από τα... malls, τα πολυκαταστήματα και τη συγκέντρωση του τζίρου στα χέρια λίγων (μόνο το The Mall κάνει τζίρους άνω των 300 εκατ. ευρώ το χρόνο), υπάρχουν κι άλλες αιτίες της επώδυνης αλλαγής στο εμπόριο και το επαγγελματικό ακίνητο όπως η επέλαση ξένων αλυσίδων του λιανεμπορίου που έφερε τη δικτατορία της φίρμας και στην Ελλάδα. Τα μαγαζιά της γειτονιάς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σκληρό ανταγωνισμό και τα υψηλά λειτουργικά κόστη και οδηγούνται σε λουκέτο.

Η κρίση στην αγορά εμφανίζεται τόσο στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με την πληθώρα των «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» ενώ οι μικρέμποροι, ιδίως των περιφερειακών αγορών, ήδη έχουν πληρώσει τη ζημία. Καταστήματα και γραφεία, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις συνοικίες, μένουν ξενοίκιαστα επί μήνες ή ακόμη και χρόνια, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να χάνουν σημαντικά έσοδα από τα μισθώματα. Η εισβολή μεγάλων ξένων αλυσίδων του λιανεμπορίου έχει επιδράσει αρνητικά τόσο στο λεγόμενο εμπορικό real estate όσο και στις μικρές επιχειρήσεις.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger