Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κείμενο αλληλεγγύης ΕΣΕ για την κατάληψη ΔΕΛΤΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

Κείμενο αλληλεγγύης ΕΣΕ για την κατάληψη ΔΕΛΤΑ
 
Λίγες μέρες πριν την έναρξη της ΔΕΘ. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, γεμίζει με ασπροκόκκινες κορδέλες της αστυνομίας, τα περιπολικά, οι ΔΙΑΣ, οι ΔΕΛΤΑ και οι ΖΗΤΑ είναι στη γύρα 24/7 και ξεκινάει το πάρτυ επίδειξης εξουσίας και δύναμης στην αστυνομοκρατούμενη πόλη μας, για να νοιώσουμε στο πετσί μας την ασφάλεια! Από τους συνεχείς, εξονυχιστικούς, εξευτελιστικούς, αλλά κατά τ’ άλλα «απλούς» έλεγχους ρουτίνας σε πεζούς και οδηγούς, που μπορεί να κινούν την οποιαδήποτε παραμικρή υποψία μη έχοντας τη βαρετή και καθησυχαστική εμφάνιση ενός ευυπόληπτου πολίτη, μέχρι επιχειρήσεις «σκούπα» με συλλήψεις μεταναστών στα πλαίσια του «Ξένιου Ζευς» και κυνηγητό και ξυλοδαρμό κόσμου μες τη νύχτα, ενώ απλά αράζει σ’ έναν πεζόδρομο.
Το πάρτυ φτάνει την ημέρα της έναρξης της έκθεσης σε μεμονωμένο ανθρωποκυνηγητό, ξύλο και συλλήψεις και λίγες μέρες μετά, στην εκκένωση ενός κατειλημμένου κτηρίου στην πόλη, το οποίο πέρα από κοινωνικός χώρος, ήταν πρωτίστως το σπίτι και η στέγη κάποιων συντρόφων, η οποία τώρα φυλάσσεται επίσης 24/7 από δύο διμοιρίες και δυο κλούβες. Γιατί; Μα τι λέμε τώρα.. είναι κι αυτό κομμάτι της «Προστασίας του Πολίτη» από αυτούς που έχουν επιλέξει τον «ανορθόδοξο τρόπο ζωής», στον οποίο νοιώθουν αλληλέγγυοι με άλλους που τους έχουν πετάξει έξω από το σπίτι τους. Το κράτος και η αστυνομία τους θεωρεί τόσο επικίνδυνους, έτσι ώστε να αναγκάζεται να κόψει την πόλη για 3 ώρες στα δύο, διακόπτοντας τη συγκοινωνία και παγιδεύοντάς τους στο κέντρο της, μαζί βέβαια με όλο τον κόσμο, ο οποίος αποκλείστηκε από το σπίτι του μετά τη δουλειά το βράδυ. «Γίνονται επεισόδια στο κέντρο», βάλανε τους οδηγούς του ΟΑΣΘ να λένε.. Καρφίτσα δεν έπεφτε..
Και το ίδιο βράδυ, ένας πυροβολισμός και μια μαχαιριά λίγα μέτρα από το Τούρκικο Προξενείο και οι μπάτσοι άφαντοι. Ο εκφοβισμός και ο εκφασισμός καλά κρατούν. Χέρι- χέρι και με τη Δικαιοσύνη που αποδίδει κατηγορίες, ρίχνει καταδίκες και γεννά πλαστά χαρτιά αλλοδαπών από το μηδέν.
Η αναμενόμενη προσπάθεια του κράτους και της αστυνομίας να εκφοβίζει και να καταστέλλει όποιον σηκώνει κεφάλι σε περιόδους σαν την σημερινή δε μας εκπλήσσει. Όσο περνάει ο καιρός και με πρόσχημα την κρίση, βαθαίνει η ψαλίδα ανάμεσα σε καταπιεζόμενους και καταπιεστές και έχει έρθει η ώρα για την σκληρή πλέον και χωρίς κάλυψη, εφαρμογή ενός σχεδίου που ξεκίνησε χρόνια πριν και βαθμιαία εντείνεται. Η στοχοποίηση αρχικά των μεταναστών, το ’90 οι Αλβανοί και σήμερα οι Αφγανοί και Πακιστανοί, και το στοίβαγμα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, δίνει τη σκυτάλη στις οροθετικές γυναίκες και τους μετανάστες ως υγειονομικές βόμβες. Αυτήν τη φορά σειρά έχουν πολιτικά και κοινωνικά εγχειρήματα, τα οποία πλαισιώνονται από ανθρώπους που έρχονται σε καθημερινή ρήξη με την ταξική ειρήνη, την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, την βαρβαρότητα που ζούνε και την ωμή αστυνομική βία.
Στοχοποιούνται άνθρωποι που έχουν επιλέξει να μην υποκύψουν στους εμπόρους των αναγκών τους, που καταλαμβάνουν άδεια σπίτια για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασής τους και δεν πληρώνουν χαράτσια, άνθρωποι που οργανώνουν τις αρνήσεις τους, τις συλλογικοποιούν και χτίζουν κοινωνικά κέντρα. Καταλήψεις και στέκια που αποτελούν ανάχωμα ενάντια στον καπιταλισμό και καταφύγιο για την τάξη των καταπιεσμένων. Το σημαντικότερο που πρέπει να αναδειχθεί στην προκείμενη περίπτωση της Θεσσαλονίκης, είναι ότι ποινικοποιούνται συνολικά οι σχέσεις που χτίζονται μέσα σ’ αυτούς τους χώρους, οι αντι-ιεραρχικές δομές και οι αδιαμεσολάβητοι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες που γεννιούνται σ’ αυτούς.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό αποτέλεσε και η σύλληψη 25 ατόμων εν μια νυκτί στις αρχές του καλοκαιριού, από αυτό που αποκαλείται αναρχικός/αντιεξουσιαστικός χώρος.
Θα υπερασπιστούμε τις ιδέες και τις πρακτικές μας, τους χώρους και τις σχέσεις τις οποίες χτίζουμε. Θα υπερασπιστούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Τασσόμαστε αλληλέγγυοι με την κατάληψη ΔΕΛΤΑ και τους ανθρώπους που την πλαισιώνουν, καθώς και με όλα τα ανάλογα εγχειρήματα ανά την Ελλάδα, που δέχονται τέτοιου τύπου επιθέσεις και στηρίζουμε τις εκδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης προς αυτά.



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΕΛΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ
 
ΕΣΕ Θεσ/νίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger