Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση Μεϊκόπουλου για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς



 Προς τον κ.
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



Θέμα: Προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς

Το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς είναι ένας θεσμός πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης που βρίσκεται σε μια υψομετρική περιοχή του Πηλίου, απομακρυσμένη από τον Βόλο και το Νοσοκομείο του, περίπου 47 χλμ, με μια δύσκολη διαδρομή.
Προσφέρει καθημερινά τις πολύτιμες υπηρεσίες του για τις ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών της, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, λόγω της αναπτυγμένης τουριστικής κίνησης, καθώς εξυπηρετεί τα πολύ γνωστά και φημισμένα τουριστικά θέρετρα όπως: Αη Γιάννης Πηλίου, Παπά Νερό, Μηλοπόταμος, Τσαγκαράδα, Μούρεσι κλπ.
Το κέντρο Υγείας Ζαγοράς έχει στην ευθύνη του δύο (2) περιφερειακά ιατρεία, αυτό του Κισσού (17 χλμ απόσταση) και εκείνο της Τσαγκαράδας (27 χλμ περίπου απόσταση).
Η Τσαγκαράδα είναι ένα χωριό με πολλούς κατοίκους τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, με τεράστια τουριστική κίνηση όλο τον χρόνο.
Εδώ και ένα μήνα, από τα τέλη Ιούλη, το περιφερειακό ιατρείο Τσαγκαράδας δεν έχει γιατρό όπως διέθετε, καθώς αυτός τελείωσε τη θητεία του και θα ξεκινήσει ειδικότητα.
Έτσι μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αυτός ο όμορφος και σημαντικός τουριστικός προορισμός μένει χωρίς ιατρική κάλυψη.
Για την μερική λύση του προβλήματος επισκέπτεται την Τσαγκαράδα δύο (2) φορές την εβδομάδα, γιατρός από το περιφερειακό ιατρείο του Κισσού, γεγονός που δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα , αλλά και δημιουργεί νέα στο χωριό του Κισσού.
Ένα άλλο πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, σύμφωνα με τον διευθυντή του κ. Αργύρη Ακρίβο είναι η στελέχωσή του με δύο (2) μόνο γιατρούς, ειδικότητας γενικής ιατρικής, ενώ αυξάνεται η κίνησή του καθημερινά, γίνεται βραχεία νοσηλεία και αντιμετωπίζονται περιστατικά που μπορούν μείνουν εκεί, ενώ άλλα διακομίζονται ανάλογα με την σοβαρότητά τους στο Νοσοκομείο του Βόλου.
Για το θέμα της έλλειψης γιατρών του κέντρου Υγείας έχει αποστείλει επιστολές στους αρμόδιους φορείς και ο δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου.
Για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 2 γιατροί μόνιμοι, ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας.
Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας σχετίζεται με τους υπάρχοντες οδηγούς ασθενοφόρων, οι οποίοι προσεχώς θα μειωθούν από 5 σε 3, λόγω συνταξιοδότησης, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εικοσιτετράωρη κάλυψη των διακομιδών των ασθενών.
Σημειώνουμε ότι το ΕΚΑΒ Μαγνησίας δεν μπορεί να συνδράμει, γιατί η απόσταση Βόλου-Ζαγοράς είναι μεγάλη.


Ερωτάται ο Υπουργός

  1. Ποιες ενέργειες θα γίνουν για τη γρήγορη κάλυψη με αγροτικό γιατρό του Περιφερειακού Ιατρείου Τσαγκαράδας;
  2. Πότε θα καλυφθεί η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς με μόνιμο ιατρικό προσωπικό;
  3. Πότε θα καλυφθούν οι θέσεις οδηγών ασθενοφόρου, ώστε να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η μεταφορά των ασθενών στο Βόλο και να μην δημιουργηθούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων;



Ο ερωτών Βουλευτής




Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger