Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Ζημιές λόγω βροχόπτωσης στην Σκόπελο


Πολλά προβλήματα προκάλεσε στην Σκόπελο η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί και διήρκεσε από τις 8.30 έως τις 11.30 περίπου.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για την άντληση υδάτων από οικίες της Σκοπέλου και του Στάφυλου, ενώ λόγω της σφοδρότητας της βροχόπτωσης ήταν δυσδιάκριτο το τοπίο σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του νησιού.

Στην επαρχιακή οδό σημειώθηκαν, ειδικότερα, κατολισθήσεις και μεταφέρθηκαν φερτές ύλες στο οδόστρωμα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε αγροτικούς δρόμους, όπου δημιουργήθηκαν βαθιά χαντάκια.

Σειρά προβλημάτων προκλήθηκαν επίσης και σε επίπεδο σύνδεσης τόσο με το ίντερνετ όσο και με δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι του νησιού, να στραφούν στους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι ειδικεύονται σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά θέματα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου


Στον μακροσκελή κατάλογο των ζημιών που προκάλεσε στην Σκόπελο η έντονη χθεσινή βροχόπτωση, καταγράφονται, αναλυτικότερα, κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό, ειδικότερα δε στο τμήμα που οδηγεί προς το διαμέρισμα της Σκοπέλου, στον Στάφυλο, καθώς και στο διαμέρισμα της Γλώσσας, ενώ παράλληλα κατέστησαν απροσπέλαστοι οι αγροτικοί δρόμοι του νησιού. Παράλληλα, σε ορισμένες αγροτικές ιδιοκτησίες υποχώρησαν μαντρότοιχοι, λόγω της σφοδρότητας της βροχής.

Φερτές ύλες μεταφέρθηκαν, εξάλλου, σε όλο το νησί, έως και την παραλία της Σκοπέλου, «βάφοντας» καφέ την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ παράλληλα έχουν υποχωρήσει τα τοιχία αντιστήριξης σε ορισμένους δρόμους, που δεν συγκαταλέγονται μεν στους άξονες ευρείας κυκλοφορίας, αλλά εξυπηρετούν κατοίκους και τουρίστες του νησιού.

«Τα τοιχία αντιστήριξης που έχουν υποχωρήσει δεν βρίσκονται στην επαρχιακή οδό, αλλά σε διάφορα σημεία στο διαμέρισμα της Σκοπέλου» εξηγεί ο αντιδήμαρχος καθαριότητας της Σκοπέλου, Γιώργος Φύβγας και προσθέτει «δεν είναι δρόμοι ευρείας κυκλοφορίας, αλλά εξυπηρετούν ορισμένους κατοίκους και τουρίστες του νησιού».
Το έμψυχο δυναμικό του νησιού τέθηκε, όπως ήταν φυσικό, σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες προβλήματα που προκάλεσε το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ελεγχόμενη» από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος αναφέρει παράλληλα ότι «ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου έχουν καλυφθεί από χώμα και σε άλλα έχουν υποχωρήσει τα πρανή, αλλά καταβάλλουμε προσπάθειες, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, προκειμένου να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την δυνατή βροχόπτωση».

Η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό συνεχίζεται, αλλά όπως τονίζει ο κ. Φύβγας «σε ορισμένα σημεία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν χθες την Σκόπελο, φέρνουν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το οδικό δίκτυο του νησιού και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από τους αρμόδιους.

«Έχουμε απευθύνει κατ’ επανάληψη έγγραφα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σκόπελος, αλλά και την ανάγκη διατήρησης της επιχορήγησης για την πολιτική προστασία, που φέτος είναι μειωμένη κατά 25%, στα περσινά τουλάχιστον επίπεδα» τονίζει ο κ. Φύβγας. Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι τα κονδύλια που δόθηκαν φέτος για την πολιτική προστασία της Σκοπέλου ανέρχονται σε 32.000 ευρώ, έναντι του ποσού των 49.000 που δόθηκαν πέρυσι.

Στο μεταξύ, έμψυχο δυναμικό του Δήμου εργάζεται ακατάπαυστα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σημειωθεί στο νησί, λόγω της χθεσινής, καταρρακτώδους βροχής, αποκαθιστώντας παράλληλα τους αγροτικούς δρόμους, που έχουν καταστεί απροσπέλαστοι.

Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν εξάλλου και στα άλλα δύο νησιά των Βορείων Σποράδων, την Σκιάθο και την Αλόννησο, χωρίς, ευτυχώς, να αναφερθούν ζημιές.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger