Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Εικόνα εγκατάλειψης στο Ξενία Σκιάθου


Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το άλλοτε διάσημο Ξενία της Σκιάθου, το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για τους επισκέπτες που ενδεχομένως επιχειρήσουν να περιηγηθούν στους χώρους που άλλοτε έσφυζαν από ζωή. Το κτίριο, που φέρει αυτούσια τα σημάδια της φθοράς του χρόνου, είναι διατηρητέο μνημείο της νεώτερης περιόδου, με Υπουργική απόφαση.
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» στάλθηκε επιστολή προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στην οποία ανήκει το Ξενία Σκιάθου, όπου επισημαίνονται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί. Στην επιστολή δίνεται έμφαση στην εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το Ξενία σήμερα αλλά και την επικινδυνότητα του, αφού λόγω της θέσης του διέρχονται από αυτό πολλοί επισκέπτες-τουρίστες που κατευθύνονται προς την παραλία Αμπελάκια.
Ως μέτρα άμεσης αντιμετώπισης προτάθηκαν η εκ νέου σφράγιση του κτηρίου αλλά και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου. Η ΕΤΑΔ ανταποκρίθηκε στο αίτημα σφραγίζοντας τα ανοίγματα εισόδου στο κτήριο, καλύπτοντας τα ανοικτά φρεάτια και απομακρύνοντας τα απορρίμματα.
Η εικόνα εγκατάλειψης του κτηρίου, το οποίο έχει ανακηρυχτεί με Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΤ/Δ.Ν.Σ.Α.Κ./74544/1391/18-10-2011 ως νεότερο μνημείο, έχει απασχολήσει από το 2008 τον Πολιτιστικό Σύλλογο όπου μέσα από συνεχή αλληλογραφία αναπτύχθηκε μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΤΑΔ. Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν ένα χρόνο πριν, πάλι μετά από αίτημα του Συλλόγου, η ΕΤΑΔ είχε ανταποκριθεί καθαρίζοντας και σφραγίζοντας το χώρο.
«Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για προσωρινά μέτρα και ευελπιστούμε η ΕΤΑΔ να δρομολογήσει άμεσα τις ανάλογες ενέργειες ώστε το Ξενία της Σκιάθου, που βρίσκετε σε μια από τις ομορφότερες θέσεις της Μεσογείου, να πάρει σύντομα την όψη που του αξίζει» επισημαίνουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος». Παράλληλα το ΔΣ του Συλλόγου «ευχαριστεί θερμά τη Διεύθυνση Περιουσίας της ΕΤΑΔ και ιδιαίτερα την κα Γιαννοπούλου Προϊσταμένη του Τμήματος Μητρώου Διεύθυνση Περιουσίας της ΕΤΑΔ, για την ανταπόκριση και τη συνεργασία».
Υπενθυμίζεται ότι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο οι εξωτερικές όψεις, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα κεντρικά κλιμακοστάσια οι υπαίθριοι χώροι και η διάταξη του φέροντος οργανισμού του συγκροτήματος του «ΞΕΝΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ», που βρίσκεται στην περιοχή του όρμου των Κουκουναριών του Δήμου Σκιάθου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger