Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Μαξίμου ο Πιέρ Μοσκοβισί

Στο Μαξίμου ο Πιέρ Μοσκοβισί ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασε πριν από λίγο ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί επίσης στις 3.00 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, με τον ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη (16.45) και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο (17.45).
Στην ατζέντα των συναντήσεων θα βρεθούν τόσο τα μέτρα που αναμένεται να πάρει η Αθήνα, αλλά και για η πορεία της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η άφιξη Μοσκοβισί στην Αθήνα πραγματοποιείται λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη το σχέδιο της Ελλάδας και τα μέτρα της διετίας 2013- 2014.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου υπουργού Οικονομικών από το 1998.
Πρόκειται για ακόμη μια επίσκεψη υψηλόβαθμου ευρωπαίου αξιωματούχου (μετά την επίσκεψη των Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και Χανς Φούχτελ), αλλά και τις θετικές δηλώσεις από Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες για την πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης που καλείται να «κλειδώσει» ένα δύσκολο νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε»
Λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" αναγνωρίζει την ανάγκη να καταστεί το χρέος της χώρας βιώσιμο και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ανταπόκριση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει, αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό είναι δυνατόν μόνο εφ' όσον η Ελλάδα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι όχι μόνο διαθέτει την πολιτική βούληση, αλλά και ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται και εφαρμόζονται. Αυτό θα οικοδομήσει την αξιοπιστία της, γεγονός που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη».
Αναφέρει ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά, στις πρόσφατες συναντήσεις του με τους ηγέτες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών χωρών και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση στο Παρίσι, αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και υπογραμμίζει: «για μας δεν υπάρχει θέμα ότι η Ελλάδα ανήκει εξ ολοκλήρου στη νομισματική ένωση και ότι δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει τη θέση ανάμεσά μας».
Εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη του Παρισιού στις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αγοράς στη δευτερογενή αγορά ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπογραμμίζει την αναφορά του Ντράγκι ότι «η ολοκλήρωση της ευρωζώνης αποτελεί μέρος της αποστολής της ΕΚΤ» και επισημαίνει ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από βραχυπρόθεσμα οράματα και να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger