Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ποιος Σκοπελίτης έβγαλε αδήλωτα ευρώ στο εξωτερικό?


1.727 Έλληνες έβγαλαν αδήλωτα ευρώ στο εξωτερικό

Στον οικονομικό εισαγγελέα η υπόθεση της εξαγωγής αδήλωτων χρημάτων

Η ανάγκη να αυξηθούν τα έσοδα οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε νέες σκέψεις για ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», μελετάται σχέδιο να καταγραφούν όλες οι λιμνάζουσες υποθέσεις και να διευθετηθούν με ευνοϊκούς όρους.
Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν ότι επιβάλλεται μια γενική ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων, ώστε να απεμπλακούν από τα δικαστήρια και τις διώξεις επιχειρηματίες, που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Παράλληλα, στη φορολογική διοίκηση θα δημιουργηθούν «ηλεκτρονικές γέφυρες» επικοινωνίας των ελεγκτικών μηχανισμών με το ΣΔΟΕ.
Ως πλέον αποτελεσματικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής προτείνεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση όλων των συναλλαγών, ώστε να εισπράττεται άμεσα ο ΦΠΑ και στη συνέχεια να γίνεται επαλήθευση και διασταύρωση.
Στο μεταξύ με παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, αναστέλλεται και θα επανεξεταστεί η μετάθεση του αστυνομικού διευθυντή Ύδρας, Γιώργου Ζώτα, η οποία επρόκειτο να προχωρήσει, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη συνταξιοδότησή του.
Η απόφαση να απομακρυνθεί από τη θέση του ο αστυνομικός διευθυντής της Ύδρας υπήρχε κίνδυνος να ξαναφέρει το θέμα στο διεθνή Τύπο, αφού οι ξένοι ίσως θεωρούσαν ανεξήγητη την απόφαση να μετατεθεί ένας από τους κρατικούς υπαλλήλους, που επιχείρησε να ελέγξει ύποπτο για φοροδιαφυγή. Ο αστυνομικός διευθυντής της Ύδρας είχε συνδράμει τον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας στην ταβέρνα «Ψαροπούλα», στην οποία ο ιδιοκτήτης δεν έκοβε αποδείξεις.

Έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό
Το CD με τα ονόματα δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν δηλώσει, βρίσκεται στο γραφείο του νέου επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιου Στασινόπουλου. Πρόκειται για ποσά κυρίως από 500.000 ευρώ και άνω και τα οποία δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Ωστόσο, όπως το CD περιέχει και κάποιους φορολογούμενους με καταθέσεις 300.000 ευρώ, όταν το μέσο ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνούσε τα 7.000 έως 9.000 ευρώ.
Η αποκάλυψη προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος διέταξε προκαταρτική εξέταση για τα 1.727 πρόσωπα που διατηρούν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες συνολικά υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για μια λίστα-φωτιά», εξηγεί κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι «υπάρχουν μέσα υδραυλικοί, πατωματζήδες, αστρολόγοι, κομμωτές και οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή μεγαλογιατροί, δικηγόροι, πολλοί εργολάβοι οικοδομών, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων κ.ο.κ. Όλοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό μεγάλες καταθέσεις, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους». Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πηγές, η λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: τρεις κομμωτές, τέσσερις αστρολόγους, δέκα υδραυλικούς, πατωματζήδες, επιπλοποιούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες που ασχολούνται στο χώρο της οικοδομής, καθώς και δύο μάνατζερ από το χώρο του αθλητισμού. Επίσης είναι 150 επιχειρηματίες της νύχτας (μπουζούκια, μπαρ, εστιατόρια), 350 δικηγόροι, 300 γιατροί, 500 μηχανικοί και μεγαλοεργολάβοι και 300 επιχειρηματίες. Τα ποσά στην πλειονότητά τους είναι άνω των 500.000 ευρώ, αν και υπάρχουν και κάποιοι που έχουν βγάλει σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά πέριξ των 300.000 ευρώ. Οι άνδρες του ΣΔΟΕ θεωρούν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι προσκλήσεις των φορολογούμενων αυτών για να αποδείξουν πού βρήκαν τα χρήματα.
Όσον αφορά στα ονόματα, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για:
- Τέσσερις γνωστούς αστρολόγους, μεταξύ αυτών οι Β.Π., Α.Μ. και Λ.Π. ενώ δήλωναν εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ κατ’ έτος, εντούτοις εμφανίστηκαν με καταθέσεις στο εξωτερικό από 500.000 έως 800.000 ευρώ.
- Τρεις κομμωτές με έδρα την Αθήνα, οι Β.Χ., Γ.Ζ. και Σ.Τ., ενώ δήλωναν ακόμα και ζημίες εμφανίστηκαν με καταθέσεις από 700.000 έως 1.000.000 ευρώ έκαστος.
Επίσης ένας υδραυλικός δηλώνει 7.000 ευρώ τον χρόνο αλλά έχει 300.000 στην Credit Agricole στη Γαλλία, ένας πατωματζής 250.000 σε τράπεζα της Ελβετίας αλλά κάθε χρόνο δηλώνει 11.000 ευρώ. Επίσης εργολάβος οικοδομών με 350.000 ευρώ σε γαλλική τράπεζα σχεδόν εμφανίζεται πένητας όσον αφορά στη φορολογική του δήλωση.

Μάνα και κόρη έπαιρναν τη σύνταξη νεκρού 86χρονου
Μάνα και κόρη είχαν στήσει «βιομηχανία» παραγωγής πλαστών εξουσιοδοτήσεων και άλλων εγγράφων στην Κέρκυρα, για να συνεχίσουν να εισπράττουν τη σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ενός 86χρονου που συζούσε με τη μητέρα, αλλά είχε αποβιώσει εδώ και ένα χρόνο.
Η κομπίνα αποκαλύφθηκε, όταν ο υπάλληλος του ΙΚΑ Κέρκυρας διαπίστωσε ότι ήταν πλαστές η εξουσιοδότηση και η υπεύθυνη δήλωση, που φερόταν να είχε υπογράψει ο μακαρίτης με τα οποία την εξουσιοδοτούσε να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συνεχίσει να πληρώνεται το επίδομα. Αμέσως κάλεσε άνδρες της Ασφαλείας, οι οποίοι συνέλαβαν την 66χρονη πλαστογράφο που είχε ήδη βάλει στην τσέπη 2.492 ευρώ από τις συντάξεις του 86χρονου για τους τρεις πρώτους μήνες του 2012. Έξω από το ΙΚΑ συνελήφθη και η 36χρονη κόρη της που την περίμενε μέσα στο αυτοκίνητό της, η οποία μάλιστα δήλωσε ψεύτικα στοιχεία παριστάνοντας την ανιψιά του εκλιπόντος. Στο σπίτι όπου κατοικούν οι δύο γυναίκες βρέθηκε ένα πλήθος από πλαστογραφημένα πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και άλλα έγγραφα του 86χρονου και ερευνάται πού επρόκειτο να τα καταθέσουν. Οι δράστιδες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κερκύρας κατηγορούμενες για απάτη κατά συναυτουργία, πλαστογραφία και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger