Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις έγιναν στάχτη, στη νότια Εύβοια, από την πυρκαγιά του περασμένου Σαββατοκύριακου στην ευρύτερη περιοχή της Κύμης. Οι κάτοικοι της Οκτωνιάς, της Αχλαδερής, στο Πυργί, στα Περιβόλια, στο Οργιό, στον οικισμό Μανδράκι και της περιοχής της Κορασίδας, κοντά στο Αυλωνάρι, έζησαν δύσκολες στιγμές, καθώς η πυρκαγιά πολιόρκησε τα χωριά τους.
Η φωτιά κατάστρεψε μιά περιοχή όπου μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγκατάσταση γιγαντογεννητριών, στα πλαίσια των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, τον περασμένο Μάη, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλιβερίου - Κύμης, η ίδρυση σταθμού επεξεργασίας και μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα Κριεζά, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
Ο πύρινος εφιάλτης απείλησε μέσα σε λίγες ώρες το χωριό Αχλαδερή. Οι επίγειες δυνάμεις δημιούργησαν προστατευτικό κλοιό γύρω από το ορεινό χωριό και την τελευταία στιγμή σταμάτησαν τις φλόγες. Πιο τραγική ήταν η κατάσταση στον παραθαλάσσιο οικισμό Κορασίδα, όπου ο αέρας ώθησε το πύρινο μέτωπο μέσα στον οικισμό. Η Αστυνομία απομάκρυνε τους παραθεριστές και από χωματόδρομο τους μετέφερε στον οικισμό Κάλαμος. Τις πρωινές ώρες της Κυριακής η φωτιά οριοθετήθηκε.
Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της καταστροφής. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Κορασίδα και οι φλόγες «άγγιξαν» τις αυλές των σπιτιών. Ενα σπίτι κάηκε ολοσχερώς, ενώ τρία υπέστησαν ζημιές. Εκατοντάδες ζώα κάηκαν και σημειώθηκαν καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Η καταστροφή του δάσους κοντά στον οικισμό Κορασίδα θα προκαλέσει πολλά προβλήματα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες, κατολισθήσεις και καθιζήσεις σπιτιών.
Φωτιές στη Μακεδονία
Στη Φλώρινα, φωτιά έκαιγε δασική και χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σκοπός. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έφτασε το απόγευμα της Κυριακής στο ελληνικό έδαφος από την ΠΓΔΜ, όπου ξέσπασε πριν από 4 μέρες. Στα Γρεβενά, φωτιές εκδηλώθηκαν σε Δασύλλι και Φελί, όπου καίγονταν εκτάσεις με βελανιδιές και στο Φελί δάσος με δρυς και κέδρους.
Στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης από τη φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Ριβιέρα (κάτω από την Εγνατία Οδό), κάηκαν δύο εξοχικές κατοικίες και 40 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση. Οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των παραθεριστικών κατοικιών και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αποφασίσθηκε η εκκένωση του οικισμού. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο κάμπινγκ του ΕΟΤ που βρίσκεται κοντά, προκειμένου να διαμείνουν το βράδυ, καθώς υπήρχε κίνδυνος αναζωπύρωσης. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 8 το βράδυ, με τη συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων, πυροσβεστικών οχημάτων και εναέριων μέσων. Φωτιά έκαιγε και στη Γαλήνη της Ν. Καλλικράτειας.
  • Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου οδηγήθηκε χτες ο 24χρονος, ο οποίος κατηγορείται για 15 συνολικά περιστατικά πυρκαγιών στη Χίο. Στη Ζάκυνθο συνελήφθη ένας 61χρονος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Κοιλιωμένο Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger