Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΤΟ 2011 ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ 37.363 ΑΔΕΙΕΣ ! Στροφή στην ερασιτεχνική αλιεία

alt
Η θάλασσα, από αρχαιοτάτων χρόνων έσωζε τους Έλληνες σε δύσκολους καιρούς. Έτσι και σήμερα, στην εποχή της κρίσης, φαίνεται ότι αποτελεί διέξοδο για αρκετούς συμπολίτες μας προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην...
Όχι βεβαίως για να μπαρκάρουν σε κάποιο πλοίο, αλλά για να ψαρέψουν λίγα ψάρια για το φαγητό της οικογένειας! Εξάλλου καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από το Λιμενικό Σώμα το 2011 εκδόθηκαν 37.363 ερασιτεχνικές ατομικές άδειες αλιείας και συγχρόνως ανανεώθηκαν άλλες 49.272 άδειες. Δηλαδή περισσότεροι από 87.000 συμπολίτες μας, σε ολόκληρη τη χώρα, επέλεξαν «το ψάρεμα» ως ερασιτεχνική ενασχόληση, η οποία προσφέρει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».
«Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός συμπολιτών μας που ψαρεύουν, όχι από χόμπι αλλά για βιοποριστικούς λόγους, έστω και χωρίς άδεια και εμείς, κατανοώντας το μέγεθος της κρίσης, κάνουμε "τα στραβά" μάτια. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν πού είναι καθαρά τα νερά, διότι η άγνοια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους», ανέφερε στην «Κ» αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, επικεφαλής σε πλωτό.
Όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το 2011 εκδόθηκαν και πολλές ερασιτεχνικές άδειες για σκάφη. Ειδικότερα, εκδόθηκαν 12.803 άδειες και ανανεώθηκαν άλλες 15.591 άδειες. Ωστόσο, στην περίπτωση αλιείας με σκάφος καταγράφηκαν και αρκετές παραβάσεις. «Το 2011 πραγματοποιήσαμε 8.059 ελέγχους σε ερασιτεχνικά σκάφη και 6.961 ελέγχους σε επαγγελματικά σκάφη και δυστυχώς εντοπίστηκαν αρκετές παραβάσεις», αναφέρθηκε στην «Κ». Συνολικά βεβαιώθηκαν 1.940 παραβάσεις, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.248.311 ευρώ. Κατά τους λιμενικούς οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε ερασιτέχνες αλιείς, ενώ τα υψηλότερα πρόστιμα, λόγω της σοβαρότητας των παραβάσεων, βεβαιώθηκαν σε επαγγελματίες αλιείς. «Και στην περίπτωση των ερασιτεχνών, αλλά και σε αυτή των επαγγελματιών, οι παραβάσεις αφορούσαν την αλιεία είτε με απαγορευμένες μεθόδους είτε σε απαγορευμένες περιοχές ή περιόδους» ανέφεραν από το λιμενικό.
Στους ερασιτέχνες αλιείς βεβαιώθηκαν 1.049 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 403.455 ευρώ. Από αυτές οι 493 επιβλήθηκαν σε ψαροντουφεκάδες, οι 555 σε ερασιτεχνικά σκάφη και μία σε αλλοδαπό σκάφος.
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τη χρήση απαγορευμένων μεθόδων αλιείας. Από αυτές οι 163 βεβαιώθηκαν σε ψαροντουφεκάδες και οι 379 σε ερασιτεχνικά σκάφη. Επίσης, βεβαιώθηκαν 332 παραβάσεις για ψάρεμα σε απαγορευμένη ζώνη ή περίοδο, από τις οποίες οι 304 σε ψαροντουφεκάδες, οι 125 παραβάσεις για άσκηση αλιείας χωρίς άδεια, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν διάφορες άλλες κατηγορίες παραβάσεων μικρότερης σημασίας.
Όσον αφορά τους επαγγελματίες αλιείς, βεβαιώθηκαν 885 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 827.057 ευρώ. Οι περισσότερες, συνολικά 273, αφορούσαν το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης που υποχρεούνται να έχουν τα επαγγελματικά σκάφη, αλλά πολλές φορές το απενεργοποιούν για να εισέρχονται και να ψαρεύουν σε απαγορευμένες περιοχές. Επίσης άλλες 250 παραβάσεις βεβαιώθηκαν για χρήση απαγορευμένων μεθόδων ψαρέματος, 122 για ψάρεμα σε απαγορευμένη ζώνη ή περίοδο, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν διάφορους άλλους κανονισμούς ασφάλειας ναυσιπλοΐας.
Η Καθημερινή (Νίκος Μπαρδούνιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger