Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Θρίλερ στον Βόλο με πλοίο "φορτωμένο" ραδιενέργεια


Ραδιενεργό στοιχείο εντοπίστηκε σε πλοίο της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας, στη Σαρδηνία. Γιατί επέστρεψε στον Βόλο, τι λένε οι ειδικοί για τα επίπεδα ραδιενέργειας
Ραδιενέργεια πάνω από τα ανώτατα όρια ανίχνευσαν οι ιταλικές αρχές, κατά την επιχείρηση μεταφοράς αποβλήτων της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας σε εξειδικευμένη ιταλική εταιρεία διαχείρισής τους στη Σαρδηνία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους", οι ιταλικές αρχές έθεσαν σε καραντίνα το πλοίο και το έστειλαν πίσω στον Βόλο. Το υλικό επέστρεψε στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας, όπου ελέγχθηκε από κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Το γεγονός προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, έντονη ανησυχία μεταξύ των εκατοντάδων εργαζομένων της επιχείρησης στον Βόλο, αλλά και την κοινωνία της πόλης.
Το θέμα ανέδειξε με ερώτησή του στο Συμβούλιο Θεσσαλίας ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας", Κ. Πουλάκης, αφού πληροφορήθηκε το θέμα από το ιταλικό πρακτορείο ειδήδεων ΑΝSA.
Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο Eilsum που μετέφερε το φορτίο, τέθηκε σε καραντίνα, όταν στις 14 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης και ελέγχου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Portocesme Ltd, χτύπησε τρεις φορές ο συναγερμός.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας κάλεσαν ειδικούς από το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο - 137.
Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία έστειλε πίσω στον Βόλο το φορτίο, στις 5 Ιουλίου και ανέστειλε τη συμφωνία που είχε με τη Χαλυβουργία Θεσσαλίας.
Σημειώνεται πάντως, ότι κατόπιν ελέγχου από επιθεωρητή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σημειώνεται πως δεν υπάρχει ζήτημα από πλευράς ραδιολογικής προστασίας για τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο για τον γενικό πληθυσμό της περιοχής.
Εκ μέρους της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας πάντως, ανακοινώθηκε πως ήταν υποχρεωμένη να παραλάβει πίσω το υλικό για περαιτέρω διαχείρισή του, λόγω του ότι η ιταλική εταιρεία απέρριψε το φορτίο επικαλούμενη  υπέρβαση σε σχέση με τη μεταξύ τους συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger