Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Αγκάθι για τα νησιά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ποιος να έρθει στην Σκόπελο ρε με αυτές της τιμές ξεσηκώθητε πετάξτε τους εφοπ-ληστές από τα νησιά να κάνουμε δικά μας πλοία φτηνά για τον λαό

alt
Μπορεί να μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές στα ξενοδοχεία κάποιων νησιών, όμως από μόνες τους δεν αρκούν για να πείσουν τους έλληνες τουρίστες να ταξιδέψουν σε νησιωτικούς προορισμούς.
Φέτος, όπως και τα προηγούμενα 2-3 χρόνια, σημαντικό βάρος στην απόφαση μιας οικογένειας να κάνει διακοπές σε κάποιο νησί έχει και το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Παρότι, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν αύξησαν σημαντικά τα εισιτήρια σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές για κάποιους προορισμούς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να ταξιδέψει μια τετραμελής οικογένεια σε καμπίνα, μαζί με αυτοκίνητο, στη Χίο θα χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από 550 ευρώ μετ’ επιστροφής. Επίσης, περίπου 400 ευρώ πηγαινέλα θα χρειαστεί και για πιο κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς, όπως είναι η Νάξος, η Πάρος, η Σίφνος και η Μήλος. Για πολλά νησιά η επιλογή των αποκαλούμενων γρήγορων πλοίων είναι σχεδόν μονόδρομος, όμως αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος των εισιτηρίων. Για παράδειγμα, ένα εισιτήριο για την Πάρο στην οικονομική θέση ενός γρήγορου πλοίου κοστίζει 53 ευρώ ενώ σε ένα συμβατικό πλοίο 33 ευρώ.
Οι ίδιοι οι ταξιδιωτικοί - ναυτιλιακοί πράκτορες αναγνωρίζουν ότι το ταξίδι με πλοίο παραμένει ακριβό, πράγμα που όπως λένε έχει ρίξει τη ζήτηση. Οι οικογένειες επιλέγουν πλέον προορισμό με βάση το κόστος της μετάβασης. Ομως υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν άλλη επιλογή, όταν για παράδειγμα το πατρικό τους σπίτι βρίσκεται στη Μυτιλήνη. Το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο για να πάει στη Μυτιλήνη και να επιστρέψει στον Πειραιά, κάνοντας χρήση της καμπίνας ενός συμβατικού πλοίου, ξεπερνά τα 600 ευρώ! Το ίδιο ποσό απαιτείται και για προορισμούς όπως είναι η Ρόδος, η Κως και η Κάλυμνος.
Ακριβή θεωρείται πλέον η μετακίνηση με γρήγορο πλοίο ακόμα και για την κοντινή Σύρο, αφού το κόστος των εισιτηρίων μετ’ επιστροφής για τέσσερα άτομα, χωρίς Ι.Χ., φτάνει τα 210 ευρώ! Σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς πράκτορες το μέσο κόστος (πηγαινέλα) με τα ταχύπλοα κυμαίνεται στα 90 ευρώ ανά άτομο, ενώ η μεταφορά του αυτοκινήτου κοστίζει 85-90 ευρώ.
Οπως οι ίδιοι λένε, φέτος δεν υπήρξαν καν προσφορές early booking ή για μη δημοφιλείς προορισμούς όπως είναι Κάλυμνος. Πάντως, ο μόνος προορισμός που φαίνεται ότι διατήρησε τις τιμές σε λογικά επίπεδα είναι η Κρήτη. Πέραν των προσφορών που ισχύουν για το Ηράκλειο και τα Χανιά, σε ορισμένες περιπτώσεις ο οδηγός του οχήματος ταξιδεύει δωρεάν ή το όχημα χρεώνεται μόνο για τη μία διαδρομή. Σημειώνεται ότι υπάρχουν και οι εταιρείες που διευκολύνουν τις μετακινήσεις των ευπαθών ομάδων. Συγκεκριμένα η NEL Lines ανακοίνωσε ότι παρέχει έκπτωση 50% στην τιμή των εισιτηρίων για όλα τα δρομολόγια, σε οικονομική θέση και τετράκλινες καμπίνες, για τους κατόχους κάρτας ανεργίας.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger