Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Φρένο σε επενδυτικό σχέδιο του Αγροτικου Συνεταιρισμού Σκοπέλου


Κόκκινο έδειξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην επενδυτική πρόταση του Αγροτική Συνεταιρισμού Σκοπέλου για εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου με υπαγωγή του στο Μέτρο 123Α.
Η αρχική αίτηση του φορέα για χρηματοδότηση και ένταξη στο Μέτρο είχε απορριφθεί, όμως, ο συνεταιρισμός και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας θεωρούν ότι το ζήτημα είναι τυπικό και μπορεί να ξεπεραστεί.
Με επιστολή χθες προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ζητά να επανεξεταστεί το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου.
Το επενδυτικό σχέδιο που έχει υποβάλει προς τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Επενδυτικών Σχεδίων ο Συνεταιρισμός αφορά στη μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείου - συμπλήρωση με μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου.
Η Επιτροπή, με απόφαση της στις 14 Μαΐου απέρριψε αδίκως το επενδυτικό σχέδιο αυτό, για λόγους τυπικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα, τονίζει ο κ. Αγοραστός και εκφράζει την άποψη ότι η εμπλοκή που αφορά στην ιδία συμμετοχή του συνεταιρισμού μπορεί να λυθεί, καθώς στην Κ.Υ.Α. 132480/386 ο νομοθέτης δίνει τη λύση να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Σε ό,τι αφορά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου τονίζει ότι πρόκειται για οικονομικά «υγιή» φορέα, ο οποίος διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία και τραπεζικές καταθέσεις. Έχει αγοράσει οικόπεδο, στο οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει τον σκελετό του νέου εργοστασίου τυποποίησης ελαιολάδου, μια επένδυση πολύ σημαντική για την τοπική οικονομία του νησιού της Σκοπέλου.
Στην επιστολή του ο κ. Αγοραστός υπογραμμίζει: «Είναι πρωτοφανές η Ελλάδα που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, να μην καταφέρνει να το εκμεταλλευτεί και να καταστήσει αυτό το προϊόν εξαγωγικό «όπλο» της χώρας. Είναι δε αδιανόητο το 60% του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου να εξάγεται χύδην στην Ιταλία, η οποία το εκμεταλλεύεται εξάγοντας ξανά το ελαιόλαδο συσκευασμένο σε υψηλότερη τιμή. Σ’ ένα συγκριτικό λοιπόν πλεονέκτημα της χώρας μας που είναι το λάδι, δεν είναι δυνατόν να μην δίνεται η δυνατότητα σε μια επιχείρηση να προχωρήσει στην τυποποίηση και την εξαγωγή του σε μια εποχή που αυτό είναι το ζητούμενο. Η Σκόπελος μπορεί να είναι αυτάρκης σε ότι αφορά το ελαιόλαδο και όχι να εισάγει.
Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τους τυπικούς όπως πιστεύουμε λόγους της απόρριψης της επένδυσης αυτής, καθώς η χώρα μας μέσα σ’ αυτή την τραγική οικονομική συγκυρία που διανύει δεν έχει το περιθώριο να κλείνει τα μάτια σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Η Σκόπελος δικαιούται και πρέπει να έχει ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου που θα στηρίξει τις θέσεις εργασίας και την παραμονή των ντόπιων παραγωγών στο νησί. Σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι η οικονομική κατάρρευση τόσο του συνεταιρισμού και των παραγωγών, όσο και μέρους της τοπικής οικονομίας».
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger