Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ελεγχοι και πρόστιμα στη Σκιάθο


Ελεγχοι πραγματοποιούνται από χθες σε επιχειρήσεις της Σκιάθου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το γράμμα του νόμου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα. Τους ελέγχους πραγματοποιεί μικτό κλιμάκιο της Τουριστικής και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Σκιάθου, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν άδεια και εάν έχουν καταβάλει το τέλος κατάληψης πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων. Σε αντίθετη περίπτωση, καταγράφονται πρόστιμα, τα οποία φθάνουν στο τριπλάσιο του αρχικού ποσού. Η επιβολή προστίμων προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις έντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι εξέφρασαν χθες την δυσαρέσκειά τους στην Δημοτική Αρχή του νησιού.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
«Οι έλεγχοι ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν και ήδη έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις, διότι αρκετοί δεν έχουν καταβάλει στον Δήμο το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, το οποίο θα έπρεπε ήδη να είχαν πληρώσει. Ήδη εργάζονται δύο μήνες και η άδεια προπληρώνεται. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς άδεια οι επιχειρήσεις» αναφέρει η κ. Λίτσα Τσολοβίκου, αντιδήμαρχος Σκιάθου, αρμόδια για οικονομικά θέματα. Η ίδια έγινε χθες αποδέκτης παραπόνων από επαγγελματίες του νησιού και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση, καθώς οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αφενός και αφετέρου ο Δήμος πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα που του οφείλονται, προκειμένου να καλύψει, αντίστοιχα, τις υποχρεώσεις του προς τρίτους».
Παράλληλα η κ. Τσολοβίκου τονίζει ότι «υπάρχει ελαστικότητα από τον Δήμο αλλά υπάρχουν και οι νόμοι τους οποίους δεν μπορούμε να αγνοήσουμε». Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε διευκόλυνση στους επαγγελματίες προκειμένου να καταβάλουν σε τρεις δόσεις, έως το τέλος Ιουλίου τις οφειλές τους, αλλά «ορισμένοι ανταποκρίθηκαν και κάποιοι άλλοι όχι» αναφέρει η αντιδήμαρχος Σκιάθου. Όπως τονίζει επίσης η ίδια, οι οφειλές των επαγγελματιών έχουν κατ’ επανάληψη προβληματίσει την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου και η θέσπιση της καταβολής σε δόσεις, αποτελεί «κίνηση καλής θέλησης» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, γίνονται, όπως προαναφέρθηκε, έλεγχοι στις επιχειρήσεις του νησιού, προκειμένου να διαπιστωθεί, εκτός των άλλων, εάν η προβολή αναπτύχθηκε με βάση τα τετραγωνικά που αναγράφονται στην άδεια ή έχει επεκταθεί πέραν της προβλεπόμενης έκτασης. «Αντιλαμβανόμαστε ότι δυσκολεύεται ο κόσμος, κατανοούμε τα παράπονα που διατυπώνονται, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να καταβάλλονται στον Δήμο τα οφειλόμενα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί από προηγούμενα χρόνια» τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος. Οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν σε όλο το εύρος του νησιού από το μικτό κλιμάκιο, ενώ όπως σημειώνει η κ. Τσολοβίκου «ο κόσμος δυσκολεύεται να καλύψει τις υποχρεώσεις του, αλλά οι έλεγχοι είναι καθιερωμένοι και αναμενόμενοι και είναι ακόμη χειρότερο για τους οφειλέτες το να καλούνται να πληρώσουν το τριπλάσιο της οφειλής. Όταν συσσωρεύονται οι οφειλές, προσθέτει η ίδια, είναι λογικό να παρατηρείται αδυναμία κάλυψης του χρέους». Σε ανάλογες ενέργειες προσανατολίζονται, τέλος, οι Δήμοι Σκοπέλου και Αλοννήσου, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές παλαιότερων ετών, οι οποίες έχουν επίσης συσσωρευτεί, δημιουργώντας πρόβλημα στην λειτουργία των νησιωτικών Δήμων.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger