Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ Αιχμή της επίθεσης οι ιδιωτικοποιήσεις και τα λουκέτα

Ετοιμες οι πρώτες λίστες, παράλληλα με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν όχημα για νέο χαντάκωμα των εργασιακών σχέσεων και χειρότερες επί πληρωμή υπηρεσίες στο λαό
Ολα τα μέτωπα του πολέμου κατά του λαού ανοίγει ταυτόχρονα το αμέσως επόμενο διάστημα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδιώκοντας να δώσει αποφασιστική ώθηση στην υλοποίηση της στρατηγικής εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας και να στείλει μήνυμα αντιλαϊκής πυγμής σε δανειστές και εταίρους.
Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει, ενόψει της επιστροφής σήμερα των επικεφαλής της τρόικας και της συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, καθώς και της νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την Πέμπτη, να «κλειδώσουν» τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία και ταυτόχρονα να υπάρξουν άμεσα δείγματα γραφής στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών» και των ιδιωτικοποιήσεων.
Η κυβερνητική προπαγάνδα, επιχειρώντας να εφησυχάσει και αποπροσανατολίσει το λαό, καλλιεργεί την παραπλανητική εικόνα ότι τα νέα μέτρα αφορούν τάχα το «βαθύ κράτος» και τη «σπατάλη του δημοσίου». Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αποκρύψει ότι δεν υπάρχουν όρια και «κόκκινες γραμμές», παρά την προσπάθειά τους να παραπλανήσουν το λαό ότι δεν προβλέπονται νέα μέτρα για το 2012 και ότι δε θα υπάρξουν «οριζόντιες περικοπές».
Προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη νέα αντιλαϊκή θύελλα, το κυβερνητικό επιτελείο έχει φροντίσει να διαρρεύσει το πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνονται στη μελέτη του ΚΕΠΕ για νέα δραστική μείωση συντάξεων, κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, άγριες περικοπές δαπανών σε υγεία και φάρμακα, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προχωρά στο άνοιγμα εκ νέου του εργασιακού και του ασφαλιστικού, όπως προβλέπεται εξάλλου από το νέο μνημόνιο, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να καταστήσει τη χώρα «ελκυστική σε επενδύσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, επιδεικνύει επίσης την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών στην Χαλυβουργία ως έμπρακτη απόδειξη της βούλησής της να συνθλίψει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να συμπιεστεί το λεγόμενο «εργασιακό κόστος».
Το έναυσμα για την κλιμάκωση της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης αναμένεται να δώσει ο ίδιος ο Α. Σαμαράς με την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Ανακοινώσεις μέσα στη βδομάδα
Στην πρώτη γραμμή η κυβέρνηση προβάλλει τις ιδιωτικοποιήσεις και το «λουκέτο» σε δεκάδες φορείς και οργανισμούς του δημοσίου, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται μέσα στη βδομάδα η ανακοίνωση κατάργησης ή συγχώνευσης τουλάχιστον 20 οργανισμών, που εποπτεύουν 225 φορείς του δημοσίου, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εντός σαράντα ημερών.
Η κατάργηση - συγχώνευση αυτών των φορέων θα προκαλέσει κύμα σαρωτικών μετατάξεων περίπου 4.000 υπαλλήλων, ενώ θα αποτελέσουν «πιλότο» για τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα πάρουν σειρά.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, στους 20 οργανισμούς που οδηγούνται σε συγχώνευση ή κατάργηση περιλαμβάνεται η συγχώνευση της ΔΕΘ, της HELEXPO και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών σε ένα νέο οργανισμό, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης σε έναν Οργανισμό.
Προβλέπεται ακόμα η συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, η ενοποίηση των δύο Ταμείων του υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων, η σύμπτυξη των υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης ανά την επικράτεια που αφορούν την προστασία ανηλίκων.
Την ίδια στιγμή οριστικοποιείται η λίστα με τις εταιρείες του δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν μέχρι τη ΔΕΘ, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα περιλαμβάνονται η ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για το σκοπό αυτό θα κατατεθεί τις επόμενες βδομάδες νομοσχέδιο - σκούπα για τις ιδιωτικοποιήσεις που θα αίρει τα 77 «εμπόδια» που έχει υποδείξει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα καταργούνται οι υφιστάμενες διατάξεις για τον έλεγχο του 51% των ΔΕΚΟ από το κράτος αλλά και για πλαφόν 20% για ιδιώτες στην ίδια κατηγορία επιχειρήσεων.
«Πιστεύουμε ότι (σ.σ. μέχρι τη ΔΕΘ) θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να υλοποιηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, θα έχουμε άρει όλα τα νομοθετικά εμπόδια, θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχει μπει σε τροχιά η αποκρατικοποίηση μερικών σημαντικών οργανισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, περιγράφοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «η λίστα των εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση είναι γνωστή», παραπέμποντας στη λίστα που έχει καταρτίσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger