Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Δημόσια συγνώμη Απ. Παπατόλια σε Αχ. Ζήση

«Σέβομαι και υπολήπτομαι τον Εισαγγελέα κ. Αχιλλέα Ζήση» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Απ. Παπατόλιας
Σε δημόσια συγνώμη υποχρεώθηκε ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας κ. Απόστολος Παπατόλιας στη δικαστική αντιδικία του με τον κ. Αχιλλέα Ζήση αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης. Η δήλωση του κ. Παπατόλια είναι γραπτή και κατατέθηκε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας.
Ο κ. Παπατόλιας ήταν κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση του Αχιλλέα Ζήση, όταν ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου. Ο κ. Ζήσης είχε μηνύσει τον πρώην Νομάρχη, ο οποίος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις καταφέρονταν κατά του προσώπου του ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας.
Αφορμή είχε σταθεί η προκαταρκτική έρευνα που είχε διατάξει ο κ. Ζήσης σε βάρος του κ. Παπατόλια για αδιαφανείς και παράνομες προσλήψεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στο άκουσμα της είδησης, για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του, ο πρώην Νομάρχης άρχισε να καταφέρεται κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας μέσω της τηλεόρασης και στη συνέχεια μέσω του ραδιοφώνου. Οι δηλώσεις του κ. Παπατόλια είχαν δημοσιευτεί και στον τοπικό Τύπο.
Ο κ. Ζήσης προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης σε βάρος του κ. Παπατόλια, αλλά και αγωγής, θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι συκοφαντικά και τον προσβάλλουν τόσο ως δικαστικό λειτουργό όσο και ως επιστήμονα και άνθρωπο. Η αγωγή εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Πρωτοδικείο Βόλου. Το δικαστήριο επιδίκασε στον κ. Παπατόλια αποζημίωση 15.000 ευρώ εντόκως. Τα χρήματα της αποζημίωσης, ο κ. Ζήσης είχε ζητήσει με την αγωγή του, να κατατεθούν υπέρ της Στέγης Ανηλίκων Βόλου.
Η εκδίκαση της ποινικής υποθέσεως είχε προσδιοριστεί (μετά από τρεις αναβολές) να γίνει την περασμένη Τρίτη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας. Από την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης (αργά το μεσημέρι της Τρίτης) ο κ. Παπατόλιας κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο περί συμβιβασμού με το μηνυτή. Αρχικά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Το επανέφεραν με έμφαση οι συνήγοροί του, ενώ και το δικαστήριο έδωσε χρονικό περιθώριο στον κ. Ζήση να το σκεφτεί. Η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη αργά το μεσημέρι της Τρίτης, λόγω παρέλευσης του ωραρίου και ορίστηκε να συνεχιστεί χθες το πρωί. Με την συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας τέθηκε και πάλι το αίτημα του συμβιβασμού. Ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ζήσης αποφάσισε τελικά – μετά και τη σχετική παρότρυνση του δικαστηρίου – να δεχτεί συμβιβασμό με τον κ. Παπατόλια.
Η δήλωση μεταμέλειας
Η δήλωση που υπογράφει και κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας ο κ. Παπατόλιας είναι η ακόλουθη: «Ευρισκόμενος σε μη ήρεμη ψυχική κατάσταση, προέβην στις επίμαχες δηλώσεις οι οποίες δεν αποσκοπούσαν επ’ ουδενί στην προσβολή της τιμής και της υπόληψης του κ. Αχιλλέα Ζήση, τον οποίον σέβομαι, εκτιμώ και υπολήπτομαι ως Εισαγγελικό Λειτουργό, επιστήμονα και άνθρωπο. Ζητώ συγνώμη για όσα τυχόν καθ’ υπερβολήν ισχυρίστηκα σε βάρος του, ευρισκόμενος σε κατάσταση έξαρσης και παρορμητικότητας».
Με τη δήλωση αυτή η υπόθεση κλείνει όσον αφορά στο ποινικό της μέρος και τίθεται στο αρχείο.

Τ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger