Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γιατί είναι ανάγκη να δυναμώσει το ΚΚΕ και στη Βουλή και στο κίνημα



άρθρο Γ. Λούμα
Ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο. Η αστική τάξη της χώρας, με τη συμβολή των επιτελείων της ΕΕ, καθοδηγεί τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, μετά την κατάρρευση του παλιού δικομματικού μοντέλου που διήρκεσε 30 ολόκληρα χρόνια.
Μετά τα αποτελέσματα της 6ης Μάη, και με νέα δεδομένα την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, κρίθηκε αναγκαίο η επιτάχυνση αναμόρφωσης του δικομματισμού – δίπολου κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, με επίκεντρο της τελευταίας το ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο.
Απαραίτητη προϋπόθεση η παραπέρα ενίσχυση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, χώροι που «πίνουν νερό» στο όνομα της ΕΕ και δίνουν όρκους πίστης για την «υγιή επιχειρηματικότητα», «σωστό περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων» κ.λ.π. Άρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου που πάση θυσία επιθυμεί να συνεχιστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Σήμερα, ένα μήνα μετά τις εκλογές είναι ορατά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, με τη βοήθεια μιας σειράς μηχανισμών του αστικού κράτους, κατά παραγγελία δημοσκοπήσεων, τη συνδρομή ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει περισσότερο την εμπιστοσύνη μεγάλου τμήματος της πλουτοκρατίας, για κυβέρνηση που θα καταλαγιάζει αντιδράσεις, θα κερδίζει χρόνο ζητώντας ανοχή και αναμονή, θα διευκολύνει καλύτερα στο πέρασμα αυταπατών, κάλπικων ελπίδων. Οπωσδήποτε μια τέτοια εξέλιξη και με τα λαϊκά προβλήματα να οξύνονται στο έπακρο το επόμενο διάστημα, θα σπείρει απογοήτευση στους εργαζόμενους, στο λαό. Θα φέρει το εργατικό κίνημα σε κατάσταση ηττοπάθειας και μοιρολατρίας, θα ενισχύσει την άποψη του «δεν γίνεται τίποτα», κάτι που διευκολύνει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου.
Αρκεί μια ματιά στα προγράμματα που παρουσίασαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για να κατανοήσει κάποιος, πέρα από ορισμένες διαφορές στις μορφές διαχείρισης της κρίσης, την κοινή στάση απέναντι στην ΕΕ, την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας με «ψίχουλα», την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, την ΚΑΠ, κ.λ.π.
Για τη ΝΔ αυτά μπορούν να κατανοηθούν ως σταθερό και αξιόπιστο στήριγμα του αστικού συστήματος, όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία 38 χρόνια. Ενδεχομένως τμήματα του κεφαλαίου να αισθάνονται και μεγαλύτερη ασφάλεια με κεντροδεξιά κυβέρνηση. Τα ίδια ισχύουν και για το ΠΑΣΟΚ και μια εκ νέου συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Όμως από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες σε εμάς, έχοντας και την εμπειρία από τη μετεξέλιξη «συγγενών» του κομμάτων στην Ευρώπη, πρέπει να βγουν συμπεράσματα από κάθε εργαζόμενο που αισθάνεται αριστερός, είναι ριζοσπάστης, προοδευτικός. Σπέρνει αυταπάτες και κάλπικες ελπίδες, εκμεταλλεύεται από την πλευρά του τα εκβιαστικά διλλήματα και την τρομοκρατία που καλλιεργούνται από ΕΕ, ΣΕΒ, τα δεκανίκια του κεφαλαίου μέσα κι έξω από τη χώρα.
Στις 6 Μάη ο λαός έκανε το μισό βήμα, καταδίκασε με τη ψήφο του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Καλά έκανε αλλά αυτό το βήμα δεν πρέπει να μείνει μετέωρο, δεν πρέπει να καταλήξει σε βήματα προς τα πίσω. Έχοντας υπόψη μας τα τελευταία 2,5 χρόνια, τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν, τις μικρές και μεγάλες μάχες που δώσαμε, δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στο «προχτές», να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή.
Να κάνουμε και το άλλο «μισό βήμα», πιο αποφασιστικά μπροστά, αλλάζοντας κατεύθυνση και ψήφο.
Ένα μήνα τώρα βγάλαμε αρκετά συμπεράσματα από τις «διερευνητικές εντολές», από τα προγράμματα των κομμάτων, από τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις τους, από «κωλοτούμπες» και ακροβατισμούς μεταξύ ψηφοθηρίας και «ρεαλιστικής στάσης» απέναντι στο κεφάλαιο.
Το ΠΑΣΟΚ, μετά τη νίλα των προηγούμενων εκλογών, αποζητώντας τη σταθεροποίηση ή και μια μικρή ενίσχυση των ποσοστών του, προετοιμάζεται ουσιαστικά για τη συμμετοχή του στους σχεδιασμούς για αναπαλαίωση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, με πρωταγωνιστή όμως τώρα το ΣΥΡΙΖΑ. Κρυφός του πόθος να καταφέρει να παίξει στο παιχνίδι του σχηματισμού κυβέρνησης.
ΔΗΜΑΡ και Καμμένος ξεκαθαρίζουν τη συμμετοχή τους σε όποια κυβέρνηση, με όρους και προϋποθέσεις που δηλώνουν την αφοσίωσή τους στη ρότα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Για τη Χρυσή Αυγή θα πρέπει να διορθωθεί κυριολεκτικά η ψήφος που δόθηκε. Πρόκειται για οργάνωση στρατιωτικού τύπου, νοσταλγοί του ναζισμού, καλλιεργεί το μίσος και τη ξενοφοβία, εχθρεύεται φανερά το εργατικό κίνημα, αποτελεί σανίδα σωτηρίας για το αστικό σύστημα. Προετοιμάζεται να δώσει «χείρα βοήθειας» στο αστικό σύστημα και να βρεθεί αντιμέτωπη με το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, πρέπει να εγκαταλείψουν μαζικά αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα και να επιστρέψουν στο χώρο όπου βρίσκεται η τάξη τους, στο ΚΚΕ.
Όμως το βήμα προς τα εμπρός πρέπει να γίνει κυρίως σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που προετοιμάζονται να δώσουν κυβερνητική λύση στην αστική διαχείριση της κρίσης. Αποτελούν τα δυο μέρη του νέου δικομματικού σκηνικού, που όσο πιο γρήγορα αποδυναμωθεί, τόσο πιο εύκολα θα καταφέρει να κινηθεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα για την απόκρουση όσων έρχονται.
Να βγουν συμπεράσματα από όσα συμβαίνουν στην Ισπανία, την επιδείνωση της κατάστασης σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, τις αρνητικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ολλανδία, τη νέα ύφεση που χτυπάει την πόρτα της Αγγλίας, για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Να πάρουμε υπόψη μας τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου παίρνονται τα ίδια μέτρα, σε χώρες που δεν έχουν ούτε μνημόνια ούτε δανειακές συνθήκες ή που δεν είναι καν στην Ευρωζώνη.
Για το επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές, να προετοιμαστεί η οργάνωση της εργατικής τάξης, στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στις συνοικίες με τις Λαϊκές Επιτροπές, οι αυτοαπασχολούμενοι με τις οργανώσεις τους, στην πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη, διπλού νομίσματος της νέας και άτακτης χρεοκοπίας, σε κάθε εξέλιξη που θα φέρει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το λαό.
Κανένα κόμμα και πολύ περισσότερο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν προετοιμάζουν για μια τέτοια κατάσταση, δεν έχουν κανένα απολύτως σχέδιο, αντίθετα κάνουν κάθε προσπάθεια για να εφησυχάζουν το λαό. Κρύβουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Αποσιωπούν το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην περιοχή μας, με την άμεση εμπλοκή της χώρας, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν οξυνθεί στο κατακόρυφο οι ανταγωνισμοί μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τους αγωγούς. Είναι επικίνδυνοι και γι αυτούς τους επιπρόσθετους λόγους.
Αντίθετα το ΚΚΕ προβλέπει και προειδοποιεί, αναλαμβάνει από σήμερα να προετοιμάσει το λαό για το ενδεχόμενο της νέας χρεοκοπίας. Δείχνει ότι είναι αναγκαστική η σύγκρουση με ΕΕ και τα μονοπώλια, αν πραγματικά θέλουμε να βρεθεί διέξοδος και φιλολαϊκή λύση. Οι καλύτερες μέρες δεν πρόκειται να έρθουν με αλισβερίσια της όποιας κυβέρνησης με την ΕΕ.
Το δίλημμα λοιπόν για το λαό είναι εξαθλίωση ή αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ. Η κεντροδεξιά και κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν μπορούν ούτε να τον απαλλάξουν από τα μνημόνια, ούτε να τον ανακουφίσουν και πολύ περισσότερο να τον προστατέψουν από τον ορατό κίνδυνο της νέας χρεοκοπίας που φέρνει η όξυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη, τη στιγμή μάλιστα που κρύβουν τις αιτίες που τη δημιουργούν. Τα εργατικά λαϊκά στρώματα, οι ριζοσπάστες αριστεροί έχουν κάθε λόγο να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, να του δώσουν δύναμη για να μπορεί από καλύτερες θέσεις να οργανώσει την πάλη του λαού και την αντεπίθεσή του. Με πείσμα και αισιοδοξία να στείλουμε μήνυμα ελπίδας ότι ο λαός θα γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων από τις 18 Ιούνη.
Ας είναι καθαρό : από την πλευρά του ΚΚΕ η μάχη θα δοθεί και μετά τις 18 Ιούνη με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση. Γιατί ο πόλεμος δεν αφορά στο ποια από τις κυβερνήσεις των αστών θα κάθεται στον σβέρκο των εργατών. Σ' αυτή τη μάχη κάθε εργάτης που έχει αγωνία για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του οφείλει να προσφέρει τα βόλια του. Στη συγκεκριμένη συγκυρία αυτά είναι ψήφος στο ΚΚΕ.
Για να δυναμώσει το ΚΚΕ και στη Βουλή και στο κίνημα.


Γιώργος Λούμας

Γραμματέας της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger