Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Απ. Νάνος: «Ψήφος- βόλι με το ΚΚΕ»

Πέρα απ' τα κάλπικα διλήμματα, αυτές οι εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Ακούμε από τα άλλα κόμματα ότι «η κρίση είναι πανευρωπαϊκή, άρα είτε όλοι μαζί θα σωθούμε στην Ευρώπη, είτε όλοι μαζί θα χαθούμε» .


Διαφωνούμε ριζικά με αυτή την εκτίμηση. Η κρίση ξεσπάει σε κάθε χώρα χωριστά - και σε αλληλεπίδραση μπορεί, αλλά ξεχωριστά. Καθώς η Ελλάδα είναι και λιγότερο σχετικά αναπτυγμένη χώρα, η κρίση είναι πιο βαθιά, κρατάει περισσότερο και λόγω της ενσωμάτωσης είναι πιο δύσκολη η ανάκαμψη, πιο σύνθετη και πιο πολύπλοκη.


Όλα τα άλλα κόμματα ενοχοποιούν το μνημόνιο, ότι πέρα από τη λιτότητα επέφερε την ύφεση και ευθύνεται για το βάθεμα της κρίσης. Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην ανατροπή του, όχι γενικά πολιτικά, αλλά επί της ουσίας και στην πράξη να ανατραπούν οι συνέπειές του.


Ωστόσο, το μνημόνιο επιτέλεσε το σκοπό για τον οποίο έγινε: Να εξασφαλιστεί μια πιο φθηνή και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη για τη φάση της ανάκαμψης , να καταστραφούν κατακτήσεις που υπήρχαν .


Αυτές οι εκλογές γίνονται στην κορύφωση μιας καπιταλιστικής κρίσης που δε δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η αστική τάξη επιχειρεί να αντικαταστήσει το χρεωκοπημένο πολιτικό προσωπικό της με μια νέα φρουρά πιο ικανή να εγκλωβίσει μεγάλες μάζες εργαζομένων έτσι που να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια των καπιταλιστών να ανακάμψουν.
Τα αστικά επιτελεία δεν κρύβουν το πλάνο: Να βουλιάξει κι άλλο η εργατική τάξη. Σ' αυτή την κατεύθυνση η νέα σοσιαλδημοκρατία χρησιμοποιεί γνωστά παλιά υλικά όπως η «καμένη γη» για να προαναγγείλει νέες θυσίες εργατών στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.


Στο μέτωπο της προπαγάνδας καταγράφονται αξιοσημείωτες επιδόσεις έτσι που να κάνουν το λαό να γεμίζει με φόβο. Στη διακαναλική που έδωσε η ΝΔ έγινε λόγος για ασφάλεια, νόμο και τάξη ενώ στην αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ για το μεγάλωμα λίγο του κατώτατου μεροκάματου και το επίδομα ανεργίας, πράγμα το οποίο θα αναιρεθεί στην πορεία από το σύνολο μέτρων και τις εξελίξεις. Και για τον ΕΟΠΥΥ, που καταρρέει, δεν είπαν τίποτα.


Δεν θα λύσει η ΕΕ και η Σύνοδος στις 28 - 29 Ιούνη το τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ, τι θα γίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στάση πληρωμών επίκειται σε μισθούς και συντάξεις, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν ότι το πολύ μέχρι τέλη Αυγούστου υπάρχουν τα χρήματα για να εξασφαλιστούν.
Το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δε θέλει την προβλεπόμενη πολιτική χρεοκοπία και των δύο κυβερνήσεων της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ να τη χρεωθεί ο λαός σαν ευθύνη του .

Ο λαός να μην πληρώσει οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά.
Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα με εμπειρία, που μπορεί να αντιμετωπίσει και το φόβο που θα σπέρνει η ΝΔ και την απογοήτευση που θα σπείρει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στο έδαφος αυτό είναι πολύ πιθανό να καλλιεργηθούν ακόμη πιο συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις.


Γι’ αυτό και είναι αναγκαιότητα η συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, το μέτωπο δηλαδή της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου και που η δύναμή τους πρέπει να εμπλουτιστεί σημαντικά με τη συμμετοχή νέων και γυναικών. Τα άλλα κόμματα τη συμμαχία τη βλέπουν για να γίνει μια κυβέρνηση ή για να έρθουν σε μια κυβέρνηση, στο επίπεδο μόνο των πολιτικών δυνάμεων.


Το ΚΚΕ, και παρά τα όσα λέει η αστική προπαγάνδα θέλει να πείσει το λαό ότι έχει τη δύναμη να είναι κυρίαρχος. Και σ' αυτό θα επιμείνει. Τώρα, πριν τις εκλογές, αλλά και την αμέσως επόμενη μέρα. Η ταξική πάλη δε σταματά και δεν καθορίζεται η έκβασή της από το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, που ξέρει ότι έχει γραμμή πολιτική, γραμμή πλεύσης λαθεμένη, που δεν εμπιστεύεται τις δυνάμεις που συγκροτούν την κυβέρνηση, σημαίνει ότι ακυρώνεται ο ρόλος του ΚΚΕ μέσα στο λαό. Δεν μπορεί να είναι μέσα στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να την πολεμά.

Τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε πολιτική αστάθεια . Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες. Αν ο λαός είναι όρθιος και παλεύει, τότε μπορεί να αξιοποιήσει την πολιτική αστάθεια. Αν έχει σκύψει το κεφάλι, τότε την πολιτική αστάθεια θα την αξιοποιήσουν αντιδραστικές δυνάμεις.
Στο διάστημα που μεσολάβησε αρκετοί μύθοι ως ένα βαθμό αποκαλύφθηκαν. Αυτά περί του αέρα της Ευρώπης, περί του αντάρτικου απέναντι στην ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο δε θα είναι κέντρο θετικών εξελίξεων. Έρχονται δύσκολες μέρες και το κέντρο των εξελίξεων πρέπει να είναι ο λαός. Δεν πρέπει άνθρωποι που εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν έχουν διαφορές, να διστάσουν να ψηφίσουν το Κόμμα επειδή δε θα είναι στην κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα έχουν. Αυτό που χρειάζεται ο λαός είναι ένα Κόμμα ικανό και δυνατό για τα δύσκολα που έρχονται.


Κριτήρια ψήφου όλα αυτά, αλλά το σίγουρο είναι μόνο ένα:
Στις 18 του μήνα που «η αριστερά του ρεαλισμού» θα συναγωνίζεται «τη δεξιά της ευθύνης», για το ποια απ' τις δυο υπηρετεί καλύτερα το καπιταλιστικό κέρδος, οι εργάτες θα φτύνουν αίμα. Κι εκεί μόνος αρωγός - όπως ιστορικά βεβαιώνεται - θα 'ναι το ΚΚΕ, ένας προς έναν οι κομμουνιστές.


Απέναντι στον εκβιασμό να διαλέξει ο λαός το χέρι που θα κρατά το μαχαίρι πάνω από το σβέρκο του, αυτό που την Κυριακή θα καταγραφεί στην κάλπη, παρότι η ψήφος είναι μυστική, για τους ανθρώπους του μόχθου έχει όνομα στο αποτέλεσμα, έχει ταυτότητα: Είναι ψήφος βόλι με το ΚΚΕ ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, ή ψήφος αγχόνη με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όποια άλλη δύναμη συμπληρώνει το κυβερνητικό καρέ της εξουσίας των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger