Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Συστρατεύονται με το ΚΚΕ


Τη συστράτευσή τους με το ΚΚΕ, για να βγει το Κόμμα όρθιο και δυνατό από αυτές τις εκλογές, για να γιγαντωθεί ο λαϊκός αγώνας, για να κατακτήσει ο λαός τη διακυβέρνηση που του αξίζει, την κυβέρνηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, δηλώνουν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι του μαζικού κινήματος, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο «Ρ» δημοσιεύει δηλώσεις που καλούν σε συστράτευση για ένα πανίσχυρο ΚΚΕ στις εκλογές.
Γιώργος Μαργαρίτης
Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ
«Στις εκλογές του Μαΐου πολλοί, πάρα πολλοί ήσαν εκείνοι που πήραν αποστάσεις και καταψήφισαν τα δύο κόμματα που ως τότε διαχειρίζονταν την αστική πολιτική και αλληλοδιαδέχονταν το ένα το άλλο στην κυβέρνηση: το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Στις εκλογές που έρχονται αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να ολοκληρωθεί.Η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει στην Ευρώπη και το μεγάλο κεφάλαιο ζητά επιτακτικά την αποκατάσταση της θέσης του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μέσα από την καταλήστευση και την εξαθλίωση των εργαζομένων. Ολόκληρες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, οδηγούνται σε Ολοκαύτωμα για να σωθούν οι ισχυρότεροι «εταίροι» - τρομάρα μας - στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αφάνταστα δεινά προμηνύονται για το λαό μας. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι τους μας το κρύβουν και μας ζητούν να σταθούμε πειθήνιοι μπροστά στους δημίους στο μεγάλο σφαγείο των λαών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέψτε μου να είμαι σκληρός, διασκεδάζει με την αγωνία των εργαζομένων. Τους υπόσχεται τον ουρανό με τ' άστρα χωρίς σε τίποτε να θίγει την πηγή του κακού: την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλο το πλέγμα των καπιταλιστικών - ιμπεριαλιστικών οργανισμών που κανοναρχούν τις πολιτικές που μας οδήγησαν ως εδώ - τις πολιτικές του Μάαστριχτ και των Μνημονίων. Μέσα από αυτούς, μας κοροϊδεύει, θα βρούμε τις λύσεις και τη θεραπεία. Προς το παρόν ψάχνει να βρει τον τρόπο ο ίδιος, ρίχνοντας καθημερινά "νερό στο κρασί" του πάλαι ποτέ "ριζοσπαστικού" πολιτικού του προγράμματος: η αναγκαία "ευθυγράμμιση" ενόψει εξουσίας - έξοχα αποκαλυπτική για το πόσο γρήγορα προσαρμόζεται σε καταστάσεις που ως εχτές λοιδορούσε στις πλατείες των "κινημάτων".
Μπορεί κανείς να διαφωνεί με το ΚΚΕ: με τη θεωρία του, την πολιτική του, την τακτική του ή ό,τι άλλο. Ας δει όμως το μεγάλο σκηνικό, τις ουσιαστικές τομές στον κοινωνικό ιστό - το κεφάλαιο από τη μια, τους εργαζόμενους από την άλλη. Ας δει προσεκτικά πού στέκεται ο καθένας από αυτούς που ζητάνε την ψήφο του. Το ΚΚΕ - με όλες τις αδυναμίες του - βρισκόταν πάντοτε εκεί που λέει ότι βρίσκεται: με τους πολλούς, με τον κόσμο του μόχθου. Οι άλλοι πού βρέθηκαν, πού βρίσκονται, πού θα βρεθούνε;
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι συνειδητή πράξη πολιτικής, κοινωνικής επένδυσης. Με το νου μας στην επομένη των εκλογών, να τη δούμε ως τέτοια».
Θέμος Χ. Στοφορόπουλος
Πρέσβης επί τιμή
«Η κατάσταση στην οποία έχουμε φθάσει προκαλείται από τις συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρο τον κόσμο, στη Δύση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη μείζονα γεωγραφική μας περιοχή, στην ίδια την Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο. Ποιες είναι οι συνθήκες αυτές και πόσο μοιάζουν με εκείνες που υποσχόταν η αστική προπαγάνδα;Αντί για την παγκόσμια ειρήνη που μας έταζαν, είδαμε επανειλημμένες εισβολές της Δύσης σε χώρες των Βαλκανίων και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με τη συμμετοχή, μάλιστα, στρατιωτικών μονάδων της Ελλάδας, αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας και βρετανικών στην Κύπρο.
Επίσης, βλέπουμε όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των αρχουσών τάξεων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΝΑΤΟ - Ρωσία και ΗΠΑ - Κίνα). Το ίδιο και μέσα στο ενιαίο ιμπεριαλιστικό μόρφωμα ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου εντείνονται αντιπαλότητες, ηγεμονισμοί και ανισότητες. Για τις ΗΠΑ, βασικός σκοπός του ΝΑΤΟ γίνεται όλο και περισσότερο η εξασφάλιση της αρχηγίας τους στη λυκοσυμμαχία. Η Ιταλία και η Γαλλία πιέζουν για επεμβάσεις σε πρώην αποικίες τους (Λιβύη, Συρία), με τη Γερμανία να προβάλλει αντιρρήσεις. Τραπεζικοί - μεγαλοεπιχειρηματικοί όμιλοι και πολιτικές δυνάμεις, που τους υπηρετούν, συνασπίζονται, αλλά και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, απομυζώντας τους ασθενέστερους στην ΕΕ - Ευρωζώνη. Διότι "στις συνθήκες του καπιταλισμού είναι αδύνατη μια ισόμετρη οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων οικονομιών και των διαφόρων κρατών".
Μας είχαν πει πως η ένταξη της Ελλάδας και αργότερα της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενίσχυε την ανεξαρτησία τους, θα τις προστάτευε από τον επεκτατισμό της τουρκικής ιθύνουσας τάξης και θα βοηθούσε οικονομικά το λαό.
Ομως, η συμμετοχή στην ΕΕ επέφερε σταδιακή απομείωση της ουσιαστικής κυριαρχίας των δύο κρατών, τώρα και της τυπικής, ιδίως της Ελλάδας (παρά τα φαιδρά επιχειρήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας). Οδήγησε, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση τις λαϊκές τάξεις Ελλάδας και Κύπρου σε οικονομικό αδιέξοδο. Δεν το απέτρεψε ούτε η εξυπηρέτηση, στην Κύπρο, του διεθνούς κεφαλαίου ούτε η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα, με μόνους τελικά ωφελημένους τους ντόπιους μεγαλοκεφαλαιούχους που αισθάνονται και ενεργούν όπως οι αντίστοιχοι ξένοι.
Συγχρόνως, η Αγκυρα δε διστάζει να προωθεί νέες αυθαίρετες αξιώσεις σε βάρος των δικαιωμάτων της Ελλάδας, επιμένοντας στις παλιές, ενώ στην Κύπρο η κατοχή και ο εποικισμός συνεχίζονται. Αντί να συντελέσει στον τερματισμό τους, η ΕΕ βοήθησε τους ιμπεριαλιστές όταν επιχείρησαν να επιβάλουν το Σχέδιο Ανάν. Στο casus belli και στον Αττίλα είναι δυνατόν να θέσει τέλος όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η επικράτηση φιλειρηνικών δυνάμεων στην Τουρκία. Και όχι, βέβαια, μια συνάντηση των ψευδαισθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τις φιλοδοξίες των κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου για στρατηγικό βάθος.
Ούτε μπορούν να μετατρέψουν ποτέ οι λαοί σε "Ενωμένες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ευρώπης" (γιατί μόνο της Ευρώπης;) την Ευρωπαϊκή Ενωση ή, τουλάχιστον, να βελτιώσουν τη στρατηγική της ΕΕ. Είναι αδύνατον, διότι αυτή δημιουργήθηκε και λειτουργεί με δομές που προγραμματίσθηκαν και αναπτύσσονται στη βάση "συμφωνίας των Ευρωπαίων καπιταλιστών, μόνο με το σκοπό να πνίξουν από κοινού το σοσιαλισμό στην Ευρώπη", για να υπερασπισθούν τα συμφέροντά τους που απειλούνται από τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το εργαλείο Ευρωπαϊκή Ενωση, που σχεδιάσθηκε για τη χειραγώγηση και την εκμετάλλευση των λαών, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απελευθέρωσή τους.
Αφού η κατάσταση που βιώνουμε οφείλεται στον καπιταλισμό και στην υπαγωγή μας στον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό ΕΕ - ΝΑΤΟ, μόνη λύση είναι ο απεγκλωβισμός μας απ' αυτόν και η αξιοποίηση των οικονομικών και αμυντικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας. Αναγκαίος όρος, η λαϊκή εξουσία, η "λαοκρατική δημοκρατία", ο σοσιαλισμός, ένας σοσιαλισμός που θα έχει διδαχθεί από τα επιτεύγματα και τα λάθη του στον εικοστό αιώνα.
Το πέρασμα στη λαϊκή κυριαρχία και στο σοσιαλισμό, η επιβίωση και η επιτυχία τους, προϋποθέτουν ότι, παρά τους καπνούς της παραπληροφόρησης, ένα επαρκές ποσοστό των λαϊκών τάξεων θα δει ποια είναι τα αίτια της δυστυχίας τους και θα θελήσει να τα εξαφανίσει.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τεχνικές μελέτες του ΚΚΕ, θετική είναι η απάντηση στα ερωτήματα αν θα μπορούσε να εξασφαλισθεί επαρκής ελληνική άμυνα έξω από το ΝΑΤΟ κι αν μια σοσιαλιστική ελληνική οικονομία θα λειτουργούσε ικανοποιητικά μέσα σ' ένα διεθνές περιβάλλον παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, όπου θα είχε ωριμάσει η επιθυμία και άλλων λαών να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα στηρίζεται σε μεγάλη πείρα και σωστή θεωρία. (Πάντα επίκαιρα τα κείμενα του Λένιν, όπως "Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού" και το άρθρο "Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης", από το οποίο τα παραπάνω αποσπάσματα με πλάγια στοιχεία). Εκεί οφείλεται η ορθότητα του προγράμματος, των προβλέψεων και της πολιτικής του ΚΚΕ που δουλεύει για τη μελλοντική απελευθέρωση του λαού, οργανώνοντας συγχρόνως την αντίστασή του στη σημερινή λαίλαπα. Ακόμα συνεπώς και όσοι δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ πρέπει να το υποστηρίζουν και να το ψηφίζουν».
Κώστας Κάππας
Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
«Με ρωτάς γιατί να ψηφίσω ΚΚΕ. Είναι τόσο απλό! Για να σιγουρευτώ ότι μπήκα σε ένα καράβι που δε θα βουλιάξει μέσα στην καταιγίδα και ό,τι κι αν γίνει, όσο και αν αργήσει, θα με οδηγήσει σε ασφαλή στεριά, χωρίς Λαιστρυγόνες. Για να μοιραστώ τη μάχη με τη θύελλα με ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν τα ίδια με μένα, έχουν ναυτική μπέσα και δε θα με πετάξουν στη θάλασσα μόλις χαλαρώσω την προσοχή μου και ξαποστάσω. Για να με συμβουλεύει ο καπετάνιος και το πλήρωμα και να μου ξεκαθαρίζει, πίσω από τις Σειρήνες πού κρύβεται η Σκύλλα και πού η Χάρυβδη. Γιατί απαράβατος όρος του τσούρμου για να ανέβω στο καράβι είναι να μην ξεχάσω αυτούς που θαλασσοπνίγονται, να βοηθήσω αυτούς που θέλουν να ανέβουν, να πετάξω σωσίβια σε αυτούς που φοβούνται να ανέβουν και να δείξω με το δάκτυλο την ασφαλή στεριά σε αυτούς που επιμένουν ακόμη να φλερτάρουν με τα κύματα.
Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί νιώθω ότι χωρίς το καράβι, μόνος μου, με σωσίβιο τα πανεπιστημιακά μου διπλώματα δε θα σωθώ από την φουρτούνα. Και να σωθώ, οι πνιγμένοι δε θα έχουν παιδιά να μου στείλουν για να διδάξω και το μόνο ακροατήριο θα 'ναι τα παιδιά των Λαιστρυγόνων, αυτών των ίδιων που έστειλαν τα κύματα για να μας πνίξουν. Και όσους δεν καταφέρουν να πνίξουν δε θα τους αφήσουν να επιζήσουν. Στη τρικυμία βουλιάζουν και τα Νοσοκομεία μας. Κάθομαι, περιμένω καρκινοπαθείς να τους ακτινοβολήσω, να τους κάνω καλά, να κολυμπήσουν γερά, ν' αντέξουν. Δεν έρχονται. Τους προλαβαίνει το κύμα. Αλλά και να προλάβουν, μου έχουνε σκουριάσει οι ακτίνες μου γιατί τις μούσκεψαν. Και τους κοροϊδεύουν τους μισοπνιγμένους! Βάλανε σημαδούρες φωτεινές στη κοσμοχαλασιά, με φωτεινά βελάκια με τιμές ευκαιρίας, "ελάτε έχουμε αβύθιστες υπηρεσίες! Οσοι έχετε μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ θα σωθείτε"!
Δε θα τα καταφέρω μόνος μου, δεν αξίζει να ζήσω μόνος μου. Εχω ανάγκη από φοιτητές που θα 'ναι σάρκα από τη σάρκα μου και αρρώστους που θα γίνουνε καλά και όλοι μαζί θα φτιάξουμε ένα τεράστιο καράβι. Τότε η τρικυμία τους θα μοιάζει με λιμνούλα. Εμείς είμαστε ο Λαός, αυτοί είναι τα σκουπίδια της Ιστορίας».
Βασίλης Λέκκας
Τραγουδιστής
«ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΚΚΕ!Λαέ ψήφισε τώρα ΚΚΕ.
Ψήφισε τη δύναμή σου.
Δεν υπάρχουν άλλα χρόνια για χάσιμο.
Δεν υπάρχουν άλλες γενιές για θυσία.
Δώσε τώρα με την ψήφο σου, όπως και στους αγώνες σου,
την απάντηση.
Ενάντια στην απαξίωση και τη λεηλασία της ζωής
και των κατακτήσεών σου.
Αναμετρήσου συνεχίζοντας τους αγώνες σου.
Γράψε πάλι, δίδαξε με τη στάση σου,
ποιος κινεί την Ιστορία
την Ιστορία του Λαού, των ανθρώπων...».
Παναγιώτης Στάικος
Γιατρός, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρώην δήμαρχος Αστακού Αιτωλοακαρνανίας
«Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, Αστοί ή Μαρξιστές, αναλύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης του Μάη κατέληγαν στο συμπέρασμα, ότι ο λαός δεν ψήφισε με πολιτικά κριτήρια, αλλά με θυμό. Συνεπώς μια απολίτικη ψήφος θυμού επόμενο ήταν να είναι λαθεμένη και ανίκανη να δώσει λύση στα προβλήματα του λαού και της Χώρας.Ετσι λοιπόν ο λαός τσίμπησε σε ψέματα και ψευτοδιλήμματα μνημόνιο και αντιμνημόνιο και ψήφισε όπως ψήφισε. Γιατί το πρόβλημα του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης δεν είναι το μνημόνιο, αλλά η κρίση του Καπιταλισμού, αφού αυτοί που κάνουν κουμάντο στον Καπιταλισμό δεν ενδιαφέρονται για τους λαούς, αλλά για το πώς θα αυξήσουν τα υπερκέρδη τους. Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι και οι λαοί της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη μνημόνιο, υφίστανται τις ίδιες συνέπειες με τον ελληνικό λαό, απλά σε διαφορετική ένταση λόγω της διαφορετικής διάρθρωσης των οικονομιών τους.
Ελεγαν συνειδητά ψέματα όσοι έλεγαν ότι πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και αμέσως μετά τις εκλογές θα κατάγγελλαν το μνημόνιο, γιατί αυτοί που δήθεν ήθελαν το καλό μας και μας δάνειζαν τοκογλυφικά με το μνημόνιο ήσαν σαφείς και δεν άφηναν κανένα περιθώριο παρερμηνειών, καθιστώντας σαφέστατο, ότι καταγγελία του μνημονίου από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, σήμαινε αυτόματα και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άτακτη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για την Αστική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Και τώρα που κατάλαβαν και οι πέτρες ότι έλεγαν ψέματα, άλλαξαν το τροπάριο και λένε ότι η καταγγελία δε θα είναι νομική αλλά πολιτική.
Αρα λοιπόν, όταν μιλούσαν για κυβέρνηση της αριστεράς το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να διαχειριστούν την καπιταλιστική οικονομία, η οποία όμως χαρακτηρίζεται από κοινωνική αναλγησία, ανεργία, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση για το λαό και πλούτη για τους λίγους. Και για να έχουν άλλοθι στο έγκλημά τους θέλανε λένε και τη συμμετοχή του ΚΚΕ, λες και το ΚΚΕ είναι το κερασάκι για την τούρτα τους. Και εμείς πολύ σωστά τους είπαμε ευχαριστούμε πολύ δε θα πάρουμε.
Γιατί το ΚΚΕ έλεγε την αλήθεια στο ελληνικό λαό όταν έλεγε να βγούμε έξω από τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν έκρυψε ότι αυτός ο δρόμος στην αρχή θα ήταν πολύ δύσκολος. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει λαϊκή εξουσία και όχι απλά μια κυβέρνηση στην οποία θα μετείχε και το ΚΚΕ. Ούτως ώστε τα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία και ο παραγόμενος πλούτος να πηγαίνει για τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και της κοινωνίας και όχι της πλουτοκρατίας. Αυτό θα σημάνει ότι ο λαός δε θα τρώει με χρυσά κουτάλια, αλλά δε θα υπάρχουν άνεργοι ή εξαθλιωμένοι, οι οποίοι θα τρώνε από τους κάδους απορριμμάτων, ούτε θα κλείνουν τα Νοσοκομεία γιατί δεν έχουν φάρμακα ή γάζες ή οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους με την πετσοκομμένη σύνταξη τους. Σε αυτή την κοινωνία βέβαια οι πλούσιοι δε θα περνάνε καλά, γιατί θα είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν και να ζούνε σε σπίτια και όχι σε παλάτια, τα οποία μπορεί να τους πέσουνε λίγο στενά.
Για μας που πιστέψαμε και ασπαζόμαστε τις θέσεις του ΚΚΕ δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία το ποσοστό του Κόμματος στις επόμενες εκλογές, αλλά η πίστη στις θέσεις και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Και εάν κάποιοι ψηφοφόροι μας δε δεχτούν τις θέσεις μας και επιλέξουν άλλα Κόμματα, αυτό δε θα σημαίνει πως έφταιγε η ηγεσία του Κόμματος ή ήταν λάθος η προεκλογική καμπάνια και η τακτική μας. Πιθανά να υπάρχουν και κάποιοι φίλοι μας που λένε, να ρίξουμε λίγο νερό στο κρασί μας. Αυτό θα σήμαινε αλλαγή των θέσεων και της φυσιογνωμίας του Κόμματος και αυτό το δικαίωμα δεν το έχει η Γραμματέας ή οι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά μόνο το συνέδριο του Κόμματος. Ομως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αλλαγή της θέσης μας, αφού η συμμετοχή μας σε δήθεν Κυβέρνηση της Αριστεράς θα σήμαινε μετεξέλιξή μας σε Σοσιαλδημοκρατία. Και είδαμε πως έλυσαν τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαών οι Σοσιαλδημοκρατίες του Μπλερ, του Πρόντι, του Θαπατέρο και του Παπανδρέου.
Γι' αυτό τέρμα οι αυταπάτες με τις Σοσιαλδημοκρατίες και τη λεγόμενη Αριστερά. Εμείς όμως δε λέμε πως είμαστε απλά αριστεροί, αλλά Κομμουνιστές. Και επειδή πολιτική δεν είναι μόνο η καρέκλα του Βουλευτή ή του Δήμαρχου, την οποία υπηρέτησα με συνέπεια και υπευθυνότητα για τρεις τετραετίες, συνεχίζω την πολιτική μου δράση με όλες μου τις δυνάμεις, αγωνιζόμενος με τις τάξεις του ΚΚΕ, καλώντας όλους εκείνους στους οποίους απευθύνεται να ψηφίσουν μαζικά ΚΚΕ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση εκείνοι που λένε παραμύθια και ψέματα, απλά θα κάνουν τη δουλειά τους και ο λαός θα υποφέρει. Στηρίζω λοιπόν και ψηφίζω ΚΚΕ για Λαϊκή Εξουσία και Κοινωνία της Αλληλεγγύης και της Αξιοπρέπειας, η οποία δεν θα έρθει από μόνη της, αλλά με συνέπεια και αγώνα, μέσα από ταξική πάλη.
Περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ θεωρώ ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα, από την ποιητική συλλογή της κόρης μου με τίτλο ΧΩΡΙΣ, την ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ.
ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ
Πρέπει να φτιάξουμε
τη Νέα Διεθνή Γραμματική.
Ενα άρθρο για τη γυναίκα, τον άντρα, το παιδί,
το σύννεφο, το δέντρο, το λιοντάρι.
Να επινοήσουμε νέους συνδέσμους,
ισχυρότερους μεταξύ μας.
Να παραβλέψουμε όπου χρειάζεται τους αντιθετικούς.
Και στις αντωνυμίες να υπάρξει καταμερισμός
απόλαυσης κι ευθύνης
να δοθεί έμφαση στο εμείς.
Το τρίτο πληθυντικό πρόσωπο
να υποστεί τη δικαιοσύνη των υπολοίπων.
Να αναδείξουμε, επίσης, τη δυναμική των μετοχών
τη διαχρονική τους διάσταση
για παράδειγμα, ο εξεγερμένος.
Τα ουσιαστικά να απαλλαγούν από κάθε μεταπρατική αξία,
ορισμένα να καταργηθούν.
Τα επίθετα να τεθούν στην υπηρεσία της ποίησης
ανάμεσά μας.
Να ξεκαθαρίσουμε τις προθέσεις μας.
Να δούμε τι μέρος του λόγου είναι ο καθένας.
Τέλος, τα ρήματα και τα επιρρήματα
να γράφονται με κόκκινο.
Οι πράξεις να ξεπηδούν ανάμεσα απ' τις λέξεις».
Κώστας Πετρόπουλος
Προπονητής Μπάσκετ
Sportidea
«Στις προηγούμενες εκλογές ο λαός ψήφισε αντιμνημονιακή παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αυτό δείχνει ότι είδε το όπλο που τον πυροβολεί, δηλαδή τα μνημόνια, αλλά δεν μπόρεσε να δει αυτόν που κρατάει το όπλο και που δεν είναι άλλος από μια χούφτα αδίστακτων πλουτοκρατών, τα συμφέροντα των οποίων διασφαλίζουν η ΕΕ με τους μηχανισμούς της και άλλοι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.ά.Αυτή την πραγματικότητα την αναδεικνύει αταλάντευτα, ασυμβίβαστα και δυναμικά μόνο το ΚΚΕ. Ολες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, η κάθε μια για τους δικούς της λόγους, συσκοτίζουν αυτή την πραγματικότητα.
Τα αστικά κόμματα και η έρπουσα σοσιαλδημοκρατία το κάνουν αυτό συνειδητά, γιατί απρόκλητα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις θέσεις του, συμβάλλει σε αυτή τη συσκότιση και αποπροσανατολίζει το λαό, βαυκαλιζόμενος στις αυταπάτες του ότι μπορεί να διορθώσει τον καπιταλισμό και έτσι να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Οσον αφορά μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από αυτή την ιστορική ανευθυνότητα που επιδεικνύει απέναντι στο λαό, είναι και απρόβλεπτη η μετεξέλιξή του, που θα καθοριστεί τόσο από τη διαπάλη που μαίνεται στο εσωτερικό του, όσο και από την όψιμη διαπλοκή του με ένα γνωστό και μη εξαιρετέο τμήμα του ΠΑΣΟΚ.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι κρίσιμο ζήτημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν ρίξει την ψήφο του στην κάλπη και να ενισχύσει το ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger