Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Wall Street Journal: Και οι τουρίστες λένε "όχι" στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Strret Journal, ο ελληνικός τουρισμός θα έπρεπε φέτος να είναι το εφαλτήριο της εξόδου από την κρίση, δεδομένου ότι είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που μπορεί ακόμα να βοηθήσει την Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα και σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, είναι σκληρή και αρκούντως δυσοίωνη. Οι ακυρώσεις των αφίξεων από τη ....
Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη διαδέχονται η μία την άλλη καθώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν να φοβούνται τις κοινωνικές αναταραχές και τις εντάσεις στην Ελλάδα εν μέσω πολιτικών εξελίξεων.
"Η πολιτική ανασφάλεια οδηγεί την Ελλάδα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου" αναφέρει το δημοσίευμα, με το ενδεχόμενο φυγής από το ευρώ να είναι ορατό, όπως αναφέρουν οι συντάκτες. Οι κρατήσεις έχουν πέσει στο ένα τρίτο σε σχέση με τις αντίστοιχες του Μαΐου του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ, όπως επισημαίνει στη WSJ ο πρόεδρος του συνδέσμου, το ρεκόρ των 16,4 εκατ. τουριστών που καταγράφηκε πέρυσι είναι άπιαστο.
Αν η μείωση των κρατήσεων συνεχιστεί, τότε αυτό θα σημάνει περίπου 1,5 εκατ. λιγότερους τουρίστες για τη χώρα φέτος σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που θα κόψει περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ και θα θέσει σε κίνδυνο 100.000 θερινές εργασίες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Επίσης, θα σημαίνει λιγότερα φορολογητέα έσοδα για τη χώρα, γεγονός που θα θέσει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό.
Η πτώση στις αφίξεις θίγει άμεσα και τις αμιγώς τουριστικές περιοχές της χώρας και της Αθήνας. Στην Πλάκα, ο τζίρος των τουριστικών καταστημάτων έχει μειωθεί κατά 50 και 60% σε σχέση με την περσινή σεζόν.
Η Ελλάδα είναι ένας από τους 20 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Προσελκύει παραδοσιακά το ήμισυ των επισκεπτών της από άλλες χώρες της Ε.Ε., κυρίως τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ωστόσο, οι ανησυχίες που εκφράζονται για οικονομικό χάος και κοινωνικές αναταραχές στέλνουν πολλούς τουρίστες σε εναλλακτικούς μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ισπανία και η Τουρκία.
Οι ελληνικές αρχές, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι είναι απίθανη η έξοδος από το ευρώ και σίγουρα δεν είναι άμεση. Επίσης, τονίζουν πως πλέον η Ελλάδα προσφέρει καλό value for money, αφού, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι τιμές έχουν πέσει κατά περίπου 15% σε σχέση με πέρυσι, μετά τη μείωση κατά 10% στις τιμές που χρέωναν τα ξενοδοχεία και οι tour operators το 2011.
TUI: Ταξιδιωτική οδηγία υπό τον φόβο της χρεοκοπίας
Ο γερμανικός ταξιδιωτικός κολοσσός συμβουλεύει τους πελάτες του που θα επισκεφθούν την Ελλάδα για διακοπές φέτος το καλοκαίρι να έχουν μαζί τους περισσότερα ευρώ μετρητά, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα αν η χώρα φύγει από την Ευρωζώνη.
Η οδηγία της TUI είδε το φως της δημοσιότητας σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση του ιταλικού ταξιδιωτικού οργανισμού Vera Tour να "παγώσει" τις προκαταβολές σε Έλληνες ξενοδόχους, επικαλούμενος το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με τη TUI, οι κρατήσεις με προορισμό την Ελλάδα είχαν μειωθεί κατά 30% μέχρι τον Μάρτιο. Η Thomas Cook ανέφερε ότι οι γερμανικές κρατήσεις με προορισμό τη χώρα μας είναι μέχρι στιγμής μειωμένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, παρά τις εκπτώσεις έως και 20% που προσφέρονται.
Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα κλείνει με την εξής παρατήρηση: "Ακόμα και όταν υπάρχουν πορείες και κινητοποιήσει στην Αθήνα, οι διαδηλωτές δεν κινητοποιούνται στις "τουριστικές περιοχές" και ουδέποτε έχουν παρατηρηθεί κρούσματα βίας εναντίον τουριστών". Και υποσημειώνει ότι τον τελευταίο καιρό οι κινητοποιήσεις έχουν μειωθεί αισθητά.

Χρήστος Δεμέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger