Τρίτη 22 Μαΐου 2012

To Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στη Σκιάθο – Προγράμματα για ανακύκλωση και περιβάλλον

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», ταξιδεύει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Σκιάθο με τη μουσειοσκευή «Ανακυκλωπράγματα» και τις συλλογές του για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την ανακύκλωση και το περιβάλλον.
Στις 21 και 22 Μαΐου οι συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου επισκέφθηκαν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο αντίστοιχα.
Στο 1o Δημοτικό παρουσιάσθηκαν τα προγράμματα «To χαρτί και η ανακύκλωσή του» και «Οικόπολις». Στο πρώτο τα παιδιά ανακαλύπτουν τον τρόπο που φτιάχνεται το χαρτί και ευαισθητοποιούνται σε τρόπους διαχείρισής του. Παράλληλα, ανακαλύπτουν την αξία και τη χρήση «άχρηστου» χαρτιού, π.χ. οι εφημερίδες που έχουν χρησιμοποιηθεί. Τέλος, φτιάχνουν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί.
Το «Οικόπολις», είναι ένα επιδαπέδιο παιχνίδι, όπου τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε οικολογικούς τρόπους συμπεριφοράς.
Στο 2ο Δημοτικό όπου πέρσι είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τα προγράμματα «Τέχνη από σκουπίδια» και «Ποιος έχει δει τον Κλήφη;».
Στο πρώτο τα παιδιά συλλέγουν διάφορα «άχρηστα» αντικείμενα, από διαφορετικά υλικά και αφού ανακαλύψουν τις βασικές ιδιότητες των υλικών, εμπνέονται από αυτά και δημιουργούν το δικό τους καλλιτέχνημα. Τέλος στο πρόγραμμα «Ποιος έχει δει τον Κλήφη;» τα παιδιά ανακαλύπτουν τα περιβαλλοντικά φαινόμενα τα οποία σημάδεψαν τον πλανήτη μας στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από ένα παιχνίδι στοίχισης και δημιουργίας του χρονοδιαγράμματος του κλίματος της γης (του Κλήφη). Συνολικά πάνω από 300 παιδιά πήραν μέρος στα προγράμματα.
—Τι είναι το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο;
Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, κοινωφελούς χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα, από μια ομάδα νέων επιστημόνων. Ο σκοπός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες με κοινωνική συνείδηση και σεβασμό στην ατομικότητά τους. Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ν.Π.Ι.Δ. και είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα 100 περίπου που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Παιδικών Μουσείων HANDS ON! EUROPE.
Η αποστολή του Παιδικού Μουσείου είναι να βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν.
Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος»
 http://www.econews.gr/2012/05/22/elliniko-paidiko-mouseio-skiathos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger