Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΣΚΙΑΘΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΛΟ

Στο πεδίο της προώθησης του συνεδριακού τουρισμού επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών. Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε επίπεδο Δήμων αλλά και επιχειρηματιών των νησιών, συγκλίνουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και παράλληλα την επιμήκυνση της σεζόν, για προφανείς λόγους. Δεκάδες επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται τα νησιά των Βορείων Σποράδων και εκτιμάται ότι διευρύνεται ουσιαστικά ο κύκλος της τουριστικής δράσης, μεσούσης της κρίσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, αναπτύσσονται παρόμοιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Δήμου αλλά και επιχειρήσεων, που διαθέτουν τις αντίστοιχες υποδομές. Εντός της θερινής σεζόν προγραμματίζονται αρκετές διοργανώσεις στο νησί του Παπαδιαμάντη.

Για πρώτη φορά εξάλλου ο Δήμος Σκιάθου συμμετείχε φέτος με δικό του περίπτερο στην διεθνή έκθεση της Βαρκελώνης, την μεγαλύτερη συνεδριακή έκθεση του κόσμου, σε συνεργασία με επιχειρηματίες του νησιού καθώς ο συνεδριακός τουρισμός ανοίγει δρόμους ανάπτυξης για τα νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, επίσης ο μεγάλος αριθμός συνεδρίων που διοργανώνονται και φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Skiathos Palace της Σκιάθου. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στον παραπάνω χώρο το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εμβρυομετρικής Ιατρικής, που διήρκεσε από τις 4 έως τις 6 Μαΐου και συγκέντρωσε την συμμετοχή περισσοτέρων από 200 επιστήμονες. Στο διάστημα μεταξύ 11-13 Μαΐου, εξάλλου, διοργανώνεται Πανελλήνιο Νευρολογικό Συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχουν περισσότερες από 160 κρατήσεις δωματίων, ενώ από τις 18-20 Μαΐου θα φιλοξενηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο του Παιδιοαλλεργιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου. Επίσης διοργανώνεται ένα ακόμη σημαντικό συνέδριο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το “GAS EMS –nano and micro”, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου, ενώ πολλά συνέδρια έχουν παράλληλα προγραμματισθεί για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Πέρυσι εξάλλου πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Σκιάθο, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, το πρώτο σκέλος του Γ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη χάρη στην γενναιόδωρη χορηγία του ίδιου ξενοδοχείου, το οποίο προσέφερε δωρεάν διαμονή και διατροφή σε όλους τους συνέδρους και τους συνοδούς. Όπως είναι προφανές, οι επιχειρηματίες του νησιού υλοποιούν στοχευμένες ενέργειες προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, γνωρίζοντας ότι μπορούν να προκύψουν μακροπρόθεσμα, πολλά οφέλη για την Σκιάθο.

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται, παράλληλα και στην γειτονική Σκόπελο, όπου θα φιλοξενηθεί το 1ο Διεθνές συνέδριο Επανορθωτικής Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το εν λόγω συνέδριο προγραμματίζεται στο διάστημα μεταξύ 2 και 12 Ιουνίου, διοργανώνεται από το Independent Academic Research Studies και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και αναμένεται να το παρακολουθήσουν δεκάδες επιστήμονες από την Αμερική, τον Καναδά, την Αγγλία, την Κύπρο και την Νότιο Αφρική. Το ενδιαφέρον στοιχείο του συνεδρίου είναι ότι οι πρωινές συνεδρίες θα πραγματοποιούνται σε διάφορα ιστορικά σημεία της Σκοπέλου και σε χώρους που παραχωρεί ο Δήμος, ενώ οι απογευματινές, αντίστοιχα, συνεδρίες, θα πραγματοποιηθούν σε ξενοδοχεία του νησιού.

Στόχος και προσδοκία των επικεφαλής του Δήμου Σκοπέλου, είναι επίσης η ένταξη του «Ορφέα», του ιστορικού κινηματογράφου του νησιού, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, (σ.σ έχει προταθεί η ένταξή του στο Λίντερ Αλιείας), προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πολιτιστικός και συνεδριακός, γενικότερα, χώρος. Η δημιουργία κτιριακών υποδομών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν μεγάλες συνεδριακές διοργανώσεις, είναι στις προθέσεις των επικεφαλής της Σκοπέλου και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται.

Ομοίως και στην Δήμο Αλοννήσου υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορους φορείς για την διοργάνωση αντίστοιχων δραστηριοτήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο, όταν ολοκληρωθεί το έργο που είναι σε εξέλιξη.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger