Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Αντε, και υπουργός!

Υποψήφιος με το νόμο Διαμαντοπούλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης

Υποψήφιος με το νόμο Διαμαντοπούλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης

Αντε, και υπουργός!

Μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πλασάρει στα τηλεοπτικά παράθυρα μια νέα πολιτική περσόνα. Μετά τη γκάφα του Στρατούλη με τις καταθέσεις, επιστρατεύτηκε ο νεοεκλεγείς βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης, οικονομολόγος, για να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας έναντι νέων γκαφών τύπου Στρατούλη.

Μπορεί για το τηλεοπτικό κοινό ο κ. Σταθάκης να είναι καινούργιο πρόσωπο, ο ίδιος όμως κάθε άλλο παρά φρέσκος είναι στην πολιτική πιάτσα και την πανεπιστημιακή πιάτσα. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κρήτης, συνδικαλίζεται στο πανεπιστήμιο, πολιτεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ (ήταν και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης).

Δεν ήμασταν εκεί, αλλά υποθέτουμε ότι ο κ. Στρατάκης ήταν παρών στη συνάντηση-σόου που οργάνωσε ο Τσίπρας με πρυτάνεις την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να χαιρετίσει την αντίστασή τους στο νόμο Διαμαντοπούλου και να τους πει ότι αποτελεί «προγραμματική δέσμευση» του ΣΥΡΙΖΑ (αν και «δεν το βάλαμε στους πέντε άξονες» – γιατί άραγε;) «να υπάρξει το συντομότερο δυνατό αναστολή του σημερινού νόμου και αντικατάσταση από ένα νόμο που θα τυγχάνει της ευρείας υποστήριξης της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας». Αναρωτιόμαστε, αν ήταν παρών ο κ. Σταθάκης, να κοκκίνησε από ντροπή, να έσκευψε το κεφάλι αποφεύγοντας να κοιτάξει στα μάτια τους συναδέλφους του;

Ναι, καλά καταλάβατε. Ο αρχομανής κ. Σταθάκης είναι από εκείνους που έσπευσαν να θέσουν υποψηφιότητα για τα «συμβούλια» που προέβλεπε ο νόμος Διαμαντοπούλου. Οχι κάποια μακρινή εποχή, αλλά μόλις τον περασμένο Φλεβάρη. Την ώρα που οι συνάδελφοί του αγωνίζονταν (κυρίως με νομικά μέσα, αλλά αγωνίζονταν) ενάντια στο νόμο, την ώρα που οι φοιτητές ακύρωναν με τσαμπουκά κάθε εκλογική διαδικασία που προέβλεπε αυτός ο νόμος, ο κ. Σταθάκης προσπαθούσε να εκλεγεί ως «εσωτερικό μέλος του Α’ Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Οπως γνωρίζουμε, η Διαμαντοπούλου ξεφτιλίστηκε μέχρι να συγκροτήσει τις οργανωτικές επιτροπές που θα έκαναν τις εκλογές κι ακόμα περισσότερο ξεφτιλίστηκαν εκείνοι οι πανεπιστημιακοί που πήραν μέρος σ’ αυτές τις επιτροπές. Ακόμα και πανεπιστημιακοί που δεν ήταν αντίθετοι στο νόμο απέφυγαν να πάρουν μέρος στις οργανωτικές επιτροπές, για να μη στιγματιστούν και γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όταν προκηρύχτηκαν εκλογές, οι Ενιαίοι Φορείς Διδασκόντων τριών Σχολών, μεταξύ των οποίων και η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία ανήκει ο κ. Σταθάκης, κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής από τη Διαμαντοπούλου. Η προσφυγή έγινε στις 20 Γενάρη 2012. Τρεις μέρες μετά, στις 23 Γενάρη 2012, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της εγκάθετης οργανωτικής επιτροπής, ο κ. Σταθάκης υπέβαλε την υποψηφιότητά του για να εκλεγεί «εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου» (αριθμ. πρωτοκόλλου 15/23-1-2012). Οι υποψηφιότητες της ξεφτίλας ήταν συνολικά 21 (δεν γνωρίζουμε αν ανάμεσα στους 21 υπήρχαν και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) και εγκρίθηκαν όλες.

Οι εκλογές ορίστηκε να γίνουν στις 22 Φλεβάρη και, φυσικά, δεν έγιναν, γιατί τις ακύρωσαν οι φοιτητές «λόγω βίαιης παρεμπόδισης της εισόδου των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών στα Εκλογικά Τμήματα», όπως ανακοίνωσε η διορισμένη οργανωτική επιτροπή, η οποία στη συνέχεια παραιτήθηκε, με ανοιχτή επιστολή που έστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (επί Μπαμπινιώτη). Οι ανακοινώσεις της οργανωτικής επιτροπής, με τις οποίες προφανώς συμφωνούσαν και οι υποψήφιοι όπως ο κ. Σταθάκης (αλλιώς δε θα ήταν υποψήφιοι), είχαν το χαρακτήρα αισχρής καταγγελίας κατά των φοιτητών, αλλά και καθηγητών του Ιδρύματος οι οποίοι επέδειξαν «ανοχή (τουλάχιστον)». Αυτός ο πανεπιστημιακός, λοιπόν, που για να εξασφαλίσει την πολιτική του καριέρα δεν δίστασε να φτύσει τον αγώνα ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας, επιλέχτηκε ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (εννοείται πως γνώριζαν πολύ καλά τα κατορθώματά του), εκλέχτηκε βουλευτής και σήμερα είναι ένας από τους «πορτ παρόλ» του κόμματος.

Περιττεύει να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε πάντοτε πύρινες ανακοινώσεις κατά του νόμου και ουδέποτε κατήγγειλε τις δυναμικές αντιδράσεις των φοιτητών. Κοντολογίς, ήταν και με τον αστυφύλαξ (φοιτητικό κίνημα) και με τον χωροφύλαξ (Σταθάκης και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι ΣΥΡΙΖΑίοι υποψήφιοι).

Συγχαίρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη άκρως επιτυχημένη επιλογή. Ευχόμαστε, δε, ο κ. Σταθάκης να αναλάβει υπουργείο στην εκκολαπτόμενη «κυβέρνηση της Αριστεράς», γιατί είναι άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από… συνέπεια λόγων και έργων.

ΥΓ: Αν κάνετε μια προβολή του μέρους στο όλον και καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι της ποιότητας του κ. Σταθάκη θα είναι και η «κυβέρνηση της Αριστεράς» που επαγγέλεται ο ΣΥΡΙΖΑ, να είστε βέβαιοι ότι δεν έχετε κάνει λάθος.

http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=16861&pos=4&cat_id=48

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger