Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

«Ενημέρωση για καρπόκαψα μηλιάς»

Στο πλαίσιο της προστασίας της μηλοκαλλιέργειας στην περιοχή Αγιάς, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους καλλιεργητές ότι έχει ξεκινήσει και τη φετινή χρονιά η παρακολούθηση των συλλήψεων της καρπόκαψας σε φερομονικές παγίδες.

Οι περιοχές εγκατάστασης του δικτύου παγίδων και παρακολούθησης είναι οι εξής:

Δημ. Διαμέρισμα    Τοποθεσία      
Αγιά    Μεταξοχώρι      
Αγιά - Νερόμυλοι    Αγιά, Αγ. Άννα, Βάλτος, Καλύβια, Μετόχια-Αλαμάνα       
Αετολόφος    Αετολόφος, Γήπεδο, Κρεμμυδάρια, Παλιόμυλος, Πλατανάκια, Τσικίρι      
Ανάβρα    Αμπέλια, Κλίμα, Τσακίρι, Ποταμιά, Ποταμιά-Σαϊτες, Πουρνάρα      
Μελιβοία    Μαλάτη, Παλιουργιά      
Μεταξοχώρι    Κούτσουρο      
Νερόμυλοι    Μπουρντένια, Μύλος   


Με βάση τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται ανά τρεις ημέρες στο δίκτυο παγίδων, ο αριθμός των συλληφθέντων ατόμων της καρπόκαψας τις τελευταίες ημέρες είναι σχετικά αυξημένος στις τοποθεσίες Αγ. Άννα, Βάλτος και Μετόχια-Αλαμάνα του Δ.Δ. Αγιάς, Κλίμα και Ποταμιά-Σαϊτες του Δ.Δ. Ανάβρας, Μπουρντένια και Μύλος του Δ.Δ. Νερόμυλων. Συνιστάται στους μηλοκαλλιεργητές των περιοχών αυτών, που δεν έχουν ψεκάσει τις τελευταίες ημέρες να προβούν τοπικά σε διενέργεια ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, το αμέσως προσεχές διάστημα για την προστασία της καλλιέργειας. Από τα εντομοκτόνα, να προτιμώνται οι ρυθμιστές ανάπτυξης, τα φυσικής προελεύσεως σκευάσματα και τα σκευάσματα εντομοπαθογόνου ιού, που είναι εκλεκτικά και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Για την επανάληψη του ψεκασμού να ληφθούν υπόψη η διάρκεια δράσης του εντομοκτόνου, ο ταχύς ρυθμός αύξησης των καρπιδίων και οι καιρικές συνθήκες.
Στις υπόλοιπες περιοχές του δικτύου δεν παρατηρείται σημαντικός αριθμός συλλήψεων και συνιστάται στους μηλοκαλλιεργητές των περιοχών αυτών να μην προβούν σε άσκοπη χημική επέμβαση.
Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδώσουμε προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ – ΩΙΔΙΟ
Οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν γενικότερα τις τελευταίες ημέρες, με βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία, ευνοούν την ανάπτυξη και η μολυσματικότητα του φουζικλαδίου και του ωιδίου στις περιοχές όπου καλλιεργούνται μηλιές και αχλαδιές. Σε περιόδους με έντονες δροσιές ή βροχές, που το φύλλωμα και οι καρποί παραμένουν βρεγμένα για αρκετές ώρες, τα δέντρα πρέπει να προστατεύονται.
Η προστασία των καρπών και της νεαρής βλάστησης θα πρέπει να είναι συνεχής καθ’ όλη την υγρή περίοδο και ανάλογα με το ιστορικό προσβολών του οπωρώνα.
Συνιστάται στους παραγωγούς, που δεν έχουν ψεκάσει, να διενεργήσουν άμεσα, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, χημική επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο και κατά προτίμηση με προστατευτική και θεραπευτική δράση. Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας των μυκήτων, συνιστάται η εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

Παρακαλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Σε κάθε περίπτωση οι καλλιεργητές να συμβουλεύονται τον τοπικό τους Γεωπόνο.
Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και όπου κρίνεται αναγκαίο να εφαρμόζονται κατά τις απογευματινές ώρες.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης, των παρασκευαστών οίκων, για την αναλογία χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής καθώς και για τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Προσοχή:
Η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων βλάπτει την υγεία των καταναλωτών, επιβαρύνει το περιβάλλον και αυξάνει το κόστος παραγωγής. Τα αγροχημικά να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα.
Σύμφωνα με τα άρθρα 9§3 και 10§3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α) όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, αντίστοιχα.

Αν κάποιος μηλοκαλλιεργητής εντοπίσει σημαντικό πρόβλημα στη καλλιέργεια του, καθώς και για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσει με το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας, στα τηλέφωνα: 2413511119, 2413511144, 2413511211 & 2413511181.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger