Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- Ε.Σ.Α.μεΑ.-: Για την αξιοπρέπεια των ΑμεΑ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ("The Undateables is unwatcheable")


Στις 3 Απριλίου, το βρετανικό κανάλι TV 4 ξεκίνησε να μεταδίδει μια τηλεοπτική σειρά που ονομάζεται "Οι Undateables" ("Αυτοί με τους οποίους δεν θα βγαίνατε ποτέ μαζί"). Πρόκειται για ένα ριάλιτυ σόου όπου παρακολουθούμε έξι άτομα με αναπηρία στην προσπάθειά τους να βρουν την αγάπη. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προωθεί την καταγγελία του Βρετανικού Συμβουλίου Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, που εξηγούν γιατί η τηλεοπτική σειρά "The Undateables" στο Βρετανικό Κανάλι TV 4 είναι "ακατάλληλη": "Ένα τέτοιο σόου σίγουρα δεν βελτιώνει την εικόνα των 80 εκ. Ευρωπαίων πολιτών με αναπηρία στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης: Οι Undateables είναι μια σειρά που δεν πρέπει να παρακολουθηθεί ("The Undateables is unwatcheable"),συνιστά απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που προστατεύονται από συγκεκριμένη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών", τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Ο συγκεκριμένος τίτλος φαίνεται απεχθής όπως διαβάζεται, αλλά γίνεται απεχθέστερος , αφού όλη η Βρετανία έχει γεμίσει τεράστιες αφίσες με άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι ή παραμόρφωση με τη λέξη "Undateable". Εάν ο τίτλος"The Undateables" είναι προσβλητικός για ένα σόου , τότε αυτός είναι πιθανόν και ο στόχος ενός τηλεοπτικού καναλιού που αναζητεί κοινό. Πέραν της συγκαταβατικής αφήγησης, οι θεατές μαθαίνουν από την αρχή ότι πρόκειται να παρακολουθήσουν μια ομάδα "ιδιαίτερων" εργένηδων, όταν στην πραγματικότητα βλέπουμε το αντίθετο: απλά έξι άτομα που τυχαίνει να έχουν μιας μορφής αναπηρία.

Για τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη, αυτή η τηλεοπτική σειρά και ο τρόπος που διαφημίζεται εγείρουν σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με την αξιοπρέπεια και την εκπροσώπηση. Σε γενικές γραμμές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν να διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη σχέση μεταξύ των ατόμων με αναπηρία και χωρίς. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις μεγάλες προσπάθειες υπέρ της ενσωμάτωσης ή ένταξης, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να είναι αόρατα από κοινωνία και ΜΜΕ. Εκτός αυτού, όταν τελικά προβάλλονται, όπως χθες το βράδυ στο Channel 4, τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τελικά θέμα άβολης ηδονοβλεψίας.

Ο Jaspal Dhani, Διευθύνων Σύμβουλος του Βρετανικού Συμβουλίου ΑμεΑ, δήλωσε: "Τα άτομα με αναπηρία, όπως όλοι οι πολίτες, θέλουν να υπάρχουν για τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ένα πρόγραμμα που πειραματίζεται με την δημιουργία αισθήσεων και μας απεικονίζει ως "ιδιαίτερους" εργένηδες που ζητούν απεγνωσμένα να αποπλανηθούν, είναι επιβλαβής για την συνολική εικόνα μας και φυσικά ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί η υπάρχουσα προκατάληψη".

Το Ηνωμένο Βασίλειο επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) και το Προαιρετικό Πρωτόκολλό της το 2009. Η Σύμβαση είναι μια δεσμευτική διεθνή συνθήκη που εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της ζωής και έχει ως στόχο να προωθήσει την υλοποίηση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. "Η σύμβαση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της έννομης τάξης του Ηνωμένου Βασιλείου και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στα άτομα με αναπηρία και να ενθαρρύνει τα ΜΜΕ να απεικονίζουν τα άτομα με αναπηρία με αξιοπρεπή και προσήκοντα τρόπο. Αυτό μπορεί να το πράξει με την οργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά δεν θα πρέπει να αποφύγει μια ακόμη πιο αποφασιστική δράση, όπως η νομική δράση ", καταλήγει ο κ. Dhani. "Δεσμευμένη από τις διεθνείς υποχρεώσεις της, η Βρετανία πρέπει να σταθεί φρουρός της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία και να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία μας κατά των διακρίσεων από ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Channel 4".

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί το κοινό όραμα που σκιαγραφήθηκε στη Διακήρυξη της Μαδρίτης, όπως εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αναπηρία το 2002:

"Τα ΜΜΕ πρέπει να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν σχέσεις με τις ενώσεις των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των ατόμων με αναπηρία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα μέσα ενημέρωσης, σε αναγνώριση της ύπαρξης της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Όταν αναφερόμαστε σε θέματα αναπηρίας, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε συγκαταβατική ή ταπεινωτική προσέγγιση, αλλά αντ 'αυτού να επικεντρώνουν στα εμπόδια που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν και στη θετική συμβολή στην κοινωνία που μπορεί να έχουν τα άτομα με αναπηρία, αν ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια".

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger