Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Σοβαρές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου

Σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και εξοπλισμό
Με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου, καθώς και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, εν όψει μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου. Από πλευράς εξοπλισμού ελλείψεις καταγράφονται σε καρδιογράφους, απινιδωτές, ακόμη και οξυγόνο, ενώ τα ασθενοφόρα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι παλαιάς τεχνολογίας και πολύ συχνά παρουσιάζουν μηχανικές βλάβες. Από την πλευρά τους οι γιατροί λόγω καθυστέρησης στην έγκριση κονδυλίων, αναγκάζονται να αγοράζουν από την τσέπη τους μέχρι και γάζες, ενώ λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό κάνουν μέχρι και 30 εφημερίες το μήνα.
Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, υπηρετούν τέσσερις γενικοί γιατροί, ένας αγροτικός γιατρός και δυο νοσηλεύτριες.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο κ. Ν. Σακελλαρόπουλο, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αφορούν ένα αγροτικό γιατρό, δυο νοσηλεύτριες και ένα οδηγό ασθενοφόρου.
Από πλευράς εξοπλισμού υπάρχει ανάγκη για έναν καινούριο καρδιογράφο και ένα ακτινολογικό μηχάνημα. Τα τρία ασθενοφόρα που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Υγείας Σκιάθου είναι παλαιάς τεχνολογίας με αποτέλεσμα οι μηχανικές βλάβες να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για την προμήθεια ενός καινούριου.
Όπως ανέφερε ο κ. Σακελλαρόπουλος, «από πλευράς ιατρικού προσωπικού και εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, κρίνεται απαραίτητη η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σκιάθου με ένα γενικό γιατρό. Αν έχουμε την ενίσχυση της αντίστοιχης περσινής περιόδου, θα είμαστε ικανοποιημένοι και θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα» προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς υπηρετούν μόνο ένας γενικός γιατρός, μια παιδίατρος και ένας αγροτικός γιατρός. Για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνται τρεις επιπλέον γενικοί γιατροί, καθώς και τρεις ακόμη αγροτικοί.
Στο μικροβιολογικό εργαστήριο υπάρχει έλλειψη παρασκευαστή με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διενέργεια εξετάσεων, ακόμη και γενικής αίματος. Το ένα ασθενοφόρο που διαθέτει το Κέντρο Υγείας βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση από μηχανικής πλευράς, ωστόσο ο ιατρικός εξοπλισμός του είναι ελλιπής. Όπως ανέφερε η αναπληρωτής προϊσταμένη του Κ.Υ. Σκοπέλου κ. Μαρία Τσάμπρα, «ο απινιδωτής δεν λειτουργεί και οι οδηγοί από μόνοι τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα σοβαρό περιστατικό, καθώς δεν διαθέτουμε τραυματιοφορείς» συμπληρώνει. Επίσης, πρόβλημα υπάρχει και με την προμήθεια βενζίνης για το ασθενοφόρο, καθώς τα κονδύλια δεν επαρκούν και οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων του νησιού, πλην ενός, δεν φουλάρουν το ρεζερβουάρ με πίστωση.
Σύμφωνα με την ίδια, «ο καρδιογράφος πνέει τα λοίσθια, λειτουργεί μόνο ένα ακτινολογικό μηχάνημα, ενώ σε οριακό σημείο βρίσκονται οι διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου για τις φιάλες. «Τρέμουμε μήπως και τελειώσει το οξυγόνο και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε» επισήμανε η κ. Τσάμπρα.
Περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υγείας τόνισε πως «είναι πραγματικά άθλιες. Διαθέτουμε πλήθος από μάσκες, ενώ αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε από την τσέπη μας γάζες. Όλα τα προαναφερόμενα κρίνονται επικίνδυνα για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της Σκοπέλου κατά την τουριστική περίοδο. Αν το Κ.Υ. επανδρωθεί με έναν επιπλέον γενικό γιατρό, θα είμαστε ικανοποιημένοι».
Επίσης, η κ. Τσάμπρα αναφέρθηκε και στο θέμα των διακομιδών στο Νοσοκομείο Βόλου με ιδιωτικό πλωτό μέσο. «Μια διακομιδή στοιχίζει συνολικά 3.000 ευρώ. Αν επανδρωθεί σωστά το Κέντρο Υγείας, τότε θα μειωθούν οι διακομιδές και ως εκ τούτου και το μεγάλο κόστος που απαιτείται» συμπλήρωσε.
Στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου υπηρετούν ένας γενικός και δυο αγροτικοί γιατροί. Από τη Διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου έχει ζητηθεί η επάνδρωσή του με έναν οδοντίατρο, έναν παιδίατρο, μια νοσηλεύτρια και ένα βοηθό ακτινολογικού.
Από πλευράς εξοπλισμού καταγράφεται έλλειψη ακτινολογικού μηχανήματος, καθώς και αναλώσιμων υλικών, όπως ράμματα και γάζες.
Υπό διάλυση βρίσκεται το ασθενοφόρο που διαθέτει το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, όπως είπε ο αγροτικός γιατρός που υπηρετεί σε αυτό κ. Λευτ. Παπαντωνάκης. «Ουσιαστικά το ασθενοφόρο δεν χρησιμοποιείται, καθώς σπάνια λειτουργεί. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προμήθεια ενός ασθενοφόρου σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς επίσης και να ικανοποιηθεί το αίτημα από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την επάνδρωση με τις προαναφερόμενες ειδικότητες γιατρών» προσέθεσε ο ίδιος.
Γιώργος Ξυνός
http://e-thessalia.gr/?p=19136 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger