Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ

Δεν επαρκούν οι 120 γιατροί του ΕΟΠΥΥ στο Βόλο
Συνέλευση των μελών του για τα προβλήματα με τις ελλείψεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥκαι το Νοσοκομείο Βόλου, διοργανώνει σήμερα στις 9 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Παρκ», ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.
Δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς στη Μαγνησία οι 120 γιατροί του πρώην ΙΚΑ που εντάχθηκαν στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες και για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, τονίζει.
Στη διάρκεια της συνέλευσης θα τεθούν μεταξύ άλλων προς συζήτηση τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ και οι ελλείψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου.
Σημειώνεται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ και άλλα Ταμεία, όπως το ΤΑΥΠΕΚΟ (ΔΕΗ- ΟΤΕ) και το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και η κατάσταση θα χειροτερέψει. Υπάρχει ήδη μεγάλη σύγχυση με τις αντικρουόμενες οδηγίες για τη δραστική ουσία των προς χορήγηση φαρμάκων και γενικά επικρατεί ένα αλαλούμ στο θέμα της συνταγογράφησης.
Με αφορμή την κίνηση 65 μικροβιολόγων της Μαγνησίας, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν σε αναστολή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ, από τον Ιατρικό Σύλλογο επισημαίνεται πως «είναι τρεις μήνες απλήρωτοι και οι ασθενείς αναγκάζονται τώρα να πληρώνουν την επίσκεψη. Η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι πενιχρή».
Στη συνέλευση των γιατρών θα τεθούν προς συζήτηση διάφορα σοβαρά ζητήματα του κλάδου και κυρίως τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι ελλείψεις γιατρών στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.
Μάλιστα, για το τελευταίο θέμα επισημαίνεται πως «μέχρι το τέλος του έτους θα δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού λόγω της αποχώρησης μεγάλου αριθμού γιατρών με συνταξιοδότηση, ουσιαστικά θα μείνουν οι μισοί».
Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση στην καταβολή εφημεριών στους ειδικευόμενος γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι ως γνωστόν ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 26 Απριλίου.
Στο μεταξύ, την πρόσληψη 5.000 γιατρών με σύμβαση μίσθωσης έργου από τον ΕΟΠΥΥ έχει προκηρύξει το υπουργείο Υγείας. Η χρονική περίοδος υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 11 Μαΐου.
Πιστοποιητικό υγείας για μαθητές από τον ΕΟΠΥΥ
Τη διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικού υγείας στους μαθητές, καθορίζει με εγκύκλιο που εξέδωσε η αρμόδια διεύθυνση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Το πιστοποιητικό χρειάζεται για την εγγραφή τους στο σχολείο και τη συμμετοχή τους στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Αφορά παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Γ΄ και Ε΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, Α΄ τάξη του Γυμνασίου, Α΄ τάξη του Ενιαίου και του Τεχνικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
Έχει ισχύ δύο σχολικών ετών για το Δημοτικό Σχολείο και τριών σχολικών ετών για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και συμπληρώνεται από γιατρούς ειδικότητας Παιδιατρικής, Παθολογίας ή Γενικής Ιατρικής.
Για την εγγραφή των μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο και Α΄ Δημοτικού Σχολείου απαιτούνται:
Για το Νηπιαγωγείο, (νήπια και προνήπια), πιστοποιητικό οδοντολογικής εξέτασης.
Για την Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, πιστοποιητικό οφθαλμολογικής, καρδιολογικής και οδοντολογικής εξέτασης.
Οι βεβαιώσεις συμπληρώνονται από γιατρούς ειδικότητας Καρδιολογίας, Οφθαλμολογίας και Οδοντιατρικής.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να εξεταστούν από καρδιολόγο ενηλίκων και μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα να συνιστάται η περαιτέρω εξέταση από παιδοκαρδιολόγο.
Τα ασφαλισμένα παιδιά στον ΕΟΠΥΥ με τη φροντίδα των γονέων ή κηδεμόνων τους, μπορούν να προσέρχονται στους γιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων, των Μονάδων Υγείας και στους συμβεβλημένους ιατρούς με τον Οργανισμό.
Πληροφορίες για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ παρέχονται από το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού (184), από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και τους ενταχθέντες Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger