Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Σκόπελος Η μεγάλη «πράσινη» των Σποράδων.


Έχει χαρακτηριστεί ως το «πράσινο και γαλάζιο νησί» από το Διεθνή Οργανισμό Βιοπολιτικής για την εκτεταμένη του δασοκάλυψη (άνω του 67%) με παρθένα πυκνά πευκοδάση και τα καταγάλανα νερά που το περιβάλλουν.
Η Σκόπελος είναι η πρωτεύουσα του νησιωτικού συμπλέγματος των Σποράδων, βρίσκεται ανατολικά του Πηλίου και βορείως της Εύβοιας, με δαντελωτές ακτογραμμές και πλούσια θαλασσινή περίμετρο μήκους 67 χλμ. Η πόλη της με 4.000 κατοίκους είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1978.
Η Χώρα, χτισμένη στο Βορρά σε μια κλειστή αγκαλιά, είναι μια πανέμορφη μικρή πολιτεία με στενά πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια και ασβεστωμένα σπίτια με κεραμίδι να ανεβαίνουν μέχρι τους 3 λόφους και το Κάστρο. Οι Σκοπελίτες μετά από δεκαετίες προσκόλλησης στα σκούρα καφέ πορτοπαράθυρα και τους τόνους του καφέ μέχρι το μπεζ, σήμερα κάνουν δειλά ανοίγματα στα πράσινα, γαλάζια και κόκκινα χρώματα! Ίσως τους επηρέασε η ανθισμένη πολύχρωμη μπουκαμβίλια που παραδοσιακά υπάρχει πίσω από κάθε αυλή.
Στο νησί υπάρχουν τρία όμορφα χωριά, η Γλώσσα (1.300 κάτ.) με επίνειο το Λουτράκι, το Κλήμα (50 κατ.) και το Έληος (350 κατ.).
Γλώσσα - Λουτράκι
Το δεύτερο σε πληθυσμό χωριό του νησιού, κτισμένο στα 250 μ. από τη θάλασσα σε πλαγιά πνιγμένη από πεύκα, οπωροφόρα, ρεματιές και τόσα πολλά πλατάνια που παλιά ονομαζόταν «η Πλατάνα»!
Παλιό Κλήμα
Γραφικό χωριό κοντά στη Γλώσσα που αντικρίζει τη Σκιάθο και τη Β. Εύβοια. Έχει δύο μαχαλάδες, το Επάνω και το Κάτω Κλήμα, που, όπως λένε οι Κληματιανοί, χτίστηκε το 1700 περίπου.
Έληος
Σε πανέμορφη τοποθεσία αυτό το χωριό, ακριβώς κάτω από το δάσος του Βαθιά στο βουνό Δέλφη, γεμάτο πεύκα. Δίπλα του η παραλία του Χόβολου, με τις μοναδικές και υπέροχες αποχρώσεις των νερών της.

Τι να δω

Τα Σεντούκια, περιοχή με τους λαξευτούς τάφους και με μοναδική θέα του νησιού και της γειτονικής Αλοννήσου. Πας από το χωριό Έληος σε απόσταση 5 χλμ., με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Ο δρόμος είναι καλός, αλλά 200 μ. πριν το τέλος θα πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι, όπως δείχνουν τα κόκκινα βέλη.
Τον παμπάλαιο και καλοδιατηρημένο φάρο ύψους 60 μ. που λειτουργούσε με θρυαλλίδα ως το 1828. Βρίσκεται στον Κάβο Γουρούνι, στη μύτη του νησιού, πας οδικώς από την παραλία Περιβολιού ακολουθώντας χωμάτινο δρόμο μήκους 1,5 χλμ.

Παραλίες

Αν έχετε σκάφος ή νοικιάσετε βάρκα, θα έχετε την τύχη να κολυμπήσετε σε υπέροχες ερημικές παραλίες, ενώ με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή το λεωφορείο, που κάνει συνεχώς δρομολόγια μεταξύ Σκοπέλου και Γλώσσας, θα βρεθείτε στην απέραντη Μηλιά, ίσως την ωραιότερη παραλία του νησιού με άμμο και βότσαλο στα 21 χλμ. από τη Σκόπελο, στις δυο μικρούλες Αντρίνες με ψάθινες ομπρέλες και πρόσβαση από εύκολο μονοπάτι, στην Καστάνη, το Χόβολο δίπλα στο χωριό Έληος, στο Λιμνονάρι, που πήρε αυτό τ' όνομα απ' τα ήρεμα νερά τους, στον Στάφυλο, 4 χλμ. από τη Χώρα και στο Βελανιό, από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού για γυμνισμό. Στον Πάνορμο, με χοντρό βότσαλο στα 18 χλμ. από τη Χώρα, το μπάνιο κατά το σούρουπο είναι αξέχαστη εμπειρία, αφού λες πως κολυμπάς σε ένα ποτάμι με χρυσά νερά κι ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. Γλυφονέρι, Βελανιό, Περιβολιού, Μαρκ, Αρμενόπετρα, η μία καλύτερη από την άλλη, παραλίες που θα θυμάσαι για πάντα.
Φαγητό στην ταβέρνα του ΗΛΙΑ για Κοκορέτσι, κοντοσούβλι, γουρουνόπουλο κατσικάκι Σκοπελίτικο αρνάκι μπριζόλες παιδάκια ντόπια αλλά και μαγειρευτά πιάτα,και ψαρικά σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει ελαφρώς στα '80s. Αυλή. και το καλύτερο τα τραπέζια είναι δίπλα στην θάλασσα με την καλύτερη θέα της ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
24240 22205
Κέντρο υγείας:
24240 22222
Λιμεναρχείο:
24240 22180
Αστυνομία:
24240 22235
Ένωση Ξενοδόχων:
24240 23210
Σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων: 24240 24567

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger