Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ακης. Τσοχατζόπουλος


Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Ακης. Τσοχατζόπουλος
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος μετά την πολύωρη απολογία του, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογείτο ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέσταση.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κρατείετια την Κυριακή στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας και οδηγηθείται το πρωί της Τρίτης σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του πρώην υπουργού, και στην οποία εκφράζονται οι νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων (κ.κ. Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια) γινόταν λόγος για «θεαματικό» ή «θεατρικό» τρόπο που εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης κατά του εντολέα τους το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, ενώ υπογραμμίζεται πως δεν προηγήθηκε κλήση του πελάτη τους σε απολογία.

«Το ένταλμα σύλληψης και προσαγωγής εκτελέστηκε με θεαματικό (θεατρικό) τρόπο την Μ. Τετάρτη 11.4.2012. Διευκρινίζεται ότι δεν είχε προηγηθεί κλήση προς απολογία του κ. Τσοχατζόπουλου, πράγμα που ποινικοδικονομικά στασιάζεται εντόνως μέσα στη θεωρία και στην πράξη. Συνιστά ανακριτική πράξη ελεγχόμενη με βάση το άρθρο 6 της Ε.Σ.Δ.Α», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, η πενθήμερη προθεσμία που δόθηκε από τον ανακριτή το απόγευμα της Μ. Τετάρτης «δεν επαρκεί για την μελέτη δικογραφίας περίπου 10.000 σελίδων» και στο σημείο αυτό διερωτώνται «γιατί οι ανακριτικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους αυτή την ανθρώπινη αδυναμία που ουσιαστικά αποδυναμώνει την άσκηση των υπερασπιστικών καθηκόντων».

Στην ίδια ανακοίνωση η νομική ομάδα του πρώην υπουργού περνά και στην ουσία της υπόθεσης, με την επισήμανση ότι η όλη εισαγγελική έκθεση στηρίζεται στην υπόθεση των TOR-MI1 που έκλεισε από τη Βουλή χωρίς παραπομπή προσώπων και στο πλαίσιο αυτό, οι συνήγοροι εκφράζουν απορία «γιατί αναμοχλεύεται παλαιά υπόθεση που έχει ερευνηθεί και οριστικά κλείσει από τη Βουλή».

ΝΔ: Σφοδρή επίθεση στον Ευ. Βενιζέλο
Βασικό συνήγορο του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο η ΝΔ κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως συνεχίζει να σιωπά.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο πως το το 2010 αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους και φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς όμως να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών και χωρίς, όπως τονίζει, να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης.

«Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Αμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ, αλλά - αντί των οκτώ - να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Η απάντηση ΠΑΣΟΚ
Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά είπε ότι «αγγίζει τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας η στάση της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου».

«Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ευθύς εξαρχής να διαγράψει τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ποτέ να συνδέσει τον κ. Σαμαρά προσωπικά, ούτε με το Βατοπαίδι, ούτε με τους «κουμπάρους», ούτε με τα δομημένα ομόλογα, ούτε με την υπόθεση Παυλίδη, δηλαδή με υποθέσεις της περιόδου 2004-2009, γιατί θέλουμε πάντα να διαχωρίζουμε την ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger