Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών για παράταση ενός μήνα
Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τη παράταση που αποφασίστηκε. Με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης ζητώντας να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία, μέχρι 10.000 €, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 € όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Ειδικότερα στην επιστολή που απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και στον αναπληρωτή Υπουργό Παντελή Οικονόμου αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή την ορθή ανακοινωθείσα παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως τις 30 Μαρτίου 2012, πιστεύω ότι πρέπει να μπούμε και στην ουσία της ρύθμισης που βρίσκει όλη την επιχειρηματική κοινότητα στην δυσμενέστερη οικονομική θέση.
Πιστεύουμε ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα και πρέπει να υπαχθούν βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία, μέχρι 10.000 € όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 € όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα επανακαθοριστούν οι προϋποθέσεις υπαγωγής (όρια υπαγωγής και αριθμός των δόσεων) στη ρύθμιση σύμφωνα πάντοτε με την Παρ.8, Άρθρο 3 του Ν.4038/2010, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4047/2012, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Παράλληλα εκτιμούμε ότι προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα όλες οι επιχειρήσεις να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα ήταν ωφέλιμο να ληφθεί απόφαση για παράτασή της για τουλάχιστον έναν μήνα. Κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος τόσο των ίδιων των επιχειρήσεων όσο και του Υπουργείου Οικονομικών στους στόχους που έχει θέσει για την είσπραξη εσόδων.
Δεν είναι δυνατόν διαφορετική αντιμετώπιση να υπάρχει για μία Ομόρρυθμη Εταιρία με ότι ισχύει για έναν επιχειρηματία που δραστηριοποιείται ατομικά - στη φορολογική αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Γνωρίζοντας όλοι τις επιπτώσεις που έχει ο Νόμος για τις οφειλές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ αναφορικά με τις εταιρίες, εκτιμούμε ότι είναι εφικτό για αυτό και ζητούμε να αυξηθεί το όριο των 75.000 € στο ποσό των 149.000 €, έτσι ώστε να εκφραστεί και εμπράκτως η πολιτική βούληση για ουσιαστική αρωγή προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινά τη μάχη να παραμείνουν «όρθιες».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας αναφέρει «Έχει διαπιστωθεί ότι οι αυστηρές ποινές δεν καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή, αλλά, αντίθετα, συχνά δημιουργούν προϋποθέσεις κατάχρησης εξουσίας που οδηγεί σε αθέμιτη συναλλαγή αλλά και, ευρύτερα, σε θέματα ηθικής τάξης.
Η προσπάθεια όλων μας θα πρέπει να στραφεί στη δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών που θα οδηγήσουν στην έξοδο από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρότασή μας θα τύχει της απολύτου στήριξή σας. Αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε στις επιχειρήσεις μας.
Δεν έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά έχουμε και απαιτήσεις από μια συντονισμένη πολιτεία ώστε να αντιμετωπιστούμε ως ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας. Οι μικρομεσαίοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης διότι είναι η μοναδική λύση ώστε να μειωθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν ξανά προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger