Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου


Για το Κυπριακό, την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ καθώς επίσης και για την κατάσταση της οικονομίας συζήτησαν κατά την συνάντησή τουςο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, σήμερα το πρωί στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για την εξέλιξη του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας μετά από ένα και πλέον χρόνο λειτουργίας, αλλά και για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «που μπορούν να δώσουν ανάσες στην τοπική οικονομία» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο περιφερειάρχης εξήγησε τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει ο τουρισμός για την περιοχή μας καθώς όπως είπε «η Θεσσαλία αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας. Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να την τοποθετήσουν διεθνώς έναν προορισμό υψηλού επιπέδου. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες προχωρούμε σε στοχευμένες δράσεις για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα φανούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Ο κ. Ομήρου απ’ την πλευρά του ενημέρωσε τον κ. Αγοραστό για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, «καθώς η τουρκική αδιαλλαξία εξακολουθεί να εμποδίζει την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου». Ενημέρωσε επίσης για το γεγονός πως οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων δεν έχουν οδηγήσει σε διάρρηξη του αδιεξόδου «λόγω αυτής της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και των απειλών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ανέφερε επίσης για την μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος μέσα στο 2012, όπου και θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό έχουν αναληφθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες, που θα παρουσιαστούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Απ’ την ατζέντα της ημέρα δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Ομήρου τα σημαντικά κοιτάσματα που έχουν βρεθεί δημιουργούν μια ιδιαίτερα θετική προοπτική για την οικονομία, ενώ πλέον έχει αναβαθμιστεί και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου διεθνώς. «Έχουμε προχωρήσει σε συμφωνίες και με άλλες χώρες για την ανεύρεση και εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και προχωράμε μεθοδικά με τους στρατηγικούς μας εταίρους σε «Το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ένα πολύπλοκο και πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο πρέπει να το χειριστούμε με τρόπο που θα αποβεί προς το συμφέρον της χώρας μας» ανέφερε ο κ. Αγοραστός, ενώ χαρακτήρισε «λανθασμένη επιλογή» την εγκατάλειψη της κατασκευής του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που στη δύσκολη αυτή συγκυρία θα είχε πολλαπλά οφέλη για την οικονομία.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της οικονομίας καθώς όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου η κρίση είναι γενικευμένη και αγγίζει και την Κύπρο, καθώς τα περισσότερα προβλήματα εκεί τα αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο κ. Αγοραστός εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι «και η Κύπρος και η Ελλάδα θα ξεπεράσουμε τη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία και θα προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάκαμψης και βεβαίως, και της διαμόρφωσης συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Ως δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, μπορούμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις αν αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται» τόνισε ο περιφερειάρχης.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας και ο πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger