Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΝΕΝ - ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ για την αναστολή των κινητοποιήσεων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,
Χαιρετίζουμε την καθολική συμμετοχή του κλάδου μας και όλων των Ναυτεργατών στην 48ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Το νέο στοιχείο αυτής της απεργίας είναι το αντιδραστικό μέτωπο που διαμορφώθηκε πριν ακόμη ξεκινήσει ο απεργιακός μας αγώνας και συντονισμένα επεδίωξε να υπονομεύσει το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να απεργούμε.
Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, η κα Μπακογιάννη, μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης, εξαπέλυσαν συντονισμένα μια άνευ προηγουμένου επίθεση με πρόσχημα ότι η απεργία θίγει τον τουρισμό, την οικονομία και όπως πάντα τα ευπαθή προϊόντα.....

Ευλαβικά ανέλαβαν για άλλη μια φορά τον ρόλο τους αγανακτισμένοι «παραγωγοί» οι οποίοι οργανώνονται και παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης υποκινούμενοι και κατευθυνόμενοι από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη και διάφορους μηχανισμούς που στήνονται για τον σκοπό αυτό.
Η προσπάθεια αυτή που ήταν οργανωμένη περισσότερο από άλλες φορές δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση ούτε στον χώρο των αγροτών (Κρήτη κλπ) ούτε στην κοινή γνώμη της χώρας μας, παρά την σκανδαλώδη προβολή που είχαν οι συνεργαζόμενες πολιτικές, κομματικές και επιχειρηματικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν συστηματικά και επαναλαμβανόμενα τα δικαιώματα των εργαζομένων και του Ναυτεργατικού μας κόσμου. Είναι οι δυνάμεις που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, την πολιτική της Τρόικας και της υποτακτικής κυβέρνησης.
Η προσπάθεια αυτών των δυνάμεων να ενεργοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός έπεσε στο κενό, όπως επίσης στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειες των εφοπλιστών να στρέψουν τα πληρώματα και τους Ναυτεργάτες ενάντια στην απεργία.
Η διαμόρφωση μιας σειράς νέων δεδομένων που αφορούν την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας πρέπει να αξιολογηθεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, τους Ναυτεργάτες και ευρύτερα τους εργαζόμενους. Η σωστή αξιοποίηση αυτής της πείρας πρέπει να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση και δράση του κινήματος.
Συνάδελφοι,
Η ηγεσία και η πλειοψηφία της ΠΝΟ (εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές) αποδείχτηκε για πολλοστή φορά κατώτερη των κρίσιμων περιστάσεων και ανίκανη να υποστηρίξει και να υπερασπίσει τον Ναυτεργατικό κόσμο που δέχεται την πιο σφοδρή επίθεση στα δικαιώματά του.
 Η ηγεσία και η πλειοψηφία της απέδειξαν ότι είναι δέσμιοι και υποτακτικοί της κυβέρνησης της ΝΔ και του εφοπλιστικού κεφαλαίου.


Οι συνδικαλιστικές αυτές δυνάμεις οι οποίες αρχικά πρότειναν και ζητούσαν η απεργία να συνεχισθεί έως τις 24/3/2012 στις 12 το βράδυ. Αυτοί οι γελοίοι και άθλιοι λεονταρισμοί δεν πέρασαν 24 ώρες για να αποδειχθούν φαρισαϊσμός, υποκρισία και όχι μόνο..
Δυστυχώς ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εκφράσει την αγωνιστική διάθεση του Ναυτεργατικού μας κόσμου, ήταν και είναι εγκλωβισμένος και υποταγμένος στα κελεύσματα των εφοπλιστών και της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που πιστά υπηρετεί.
Οι διαδοχικές συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς στις 17/3 και 19/3 κατέληξαν σε ναυάγιο και πλήρες αδιέξοδο αφού η κυβέρνηση ήταν απόλυτα αρνητική στα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας.
Αυτό αναγκάστηκε να το παραδεχθεί και η χρεοκοπημένη (συνδικαλιστικά) ΠΝΟ σε σχετική ανακοίνωσή της.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλον τον Ναυτεργατικό κόσμο ότι εάν δεν αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στην ΠΝΟ και τα Σωματεία, εάν δεν προχωρήσει ο αναγκαίος εκδημοκρατισμός τους και από την άλλη όσο μια σειρά Σωματεία είναι απόλυτα οικονομικά εξαρτημένα από την ΠΝΟ, θα εξακολουθήσουν αυτά τα άθλια φαινόμενα της προδοσίας των αγώνων και των προσδοκιών των Ναυτεργατών μας.


Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ παρά τις επιφυλάξεις της σε ότι αφορά την έναρξη της απεργίας, την οργάνωσή της (ανύπαρκτη παρουσία μελών Σωματείων εκτός της ΠΕΝΕΝ και 2-3 ακόμη Ενώσεων), συμμετείχε δραστήρια, μαζικά και αποφασιστικά σε όλους τους τομείς για την επιτυχή έκβαση της απεργίας.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στην συνεδρίαση στις 20/3/2012 της Διοίκησης της ΠΝΟ πρότεινε την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας. Στην πρόταση αυτή συμφώνησαν και ψήφισαν 5 Σωματεία υπέρ.
 Οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού (παρά τις παλινωδίες τους) τάχθηκαν με την πρόταση της ΠΕΝΕΝ. Δυστυχώς η πλειοψηφία της ΠΝΟ χωρίς να έχει αποσπάσει καμία λύση στα προβλήματα από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές διέκοψε έναν πετυχημένο απεργιακό αγώνα.
Τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κοινωνικά και εργασιακά μας προβλήματα παραμένουν άλυτα, οι περικοπές συνεχίζονται με μείωση συντάξεων, επικουρικών, διάλυση Οίκου Ναύτη και του ΓΕΝΕ ενώ τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει το σύνολο των ασφαλιστικών μας ταμείων, των ξεχωριστών λογαριασμών και κεφαλαίων.
Η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, η μεσιτεία οργιάζει ενώ οι άνεργοι ναυτικοί παραμένουν χωρίς ουσιαστική προστασία.
Το καμποτάζ ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες από την Βουλή οδηγώντας σε πλήρες ξεκλήρισμα των Ελλήνων Ναυτεργατών στα κρουαζιερόπλοια.
Οι ΣΣΕ δεν έχουν ανανεωθεί ενώ κι εκείνες που έχουν υπογραφεί δεν εφαρμόζονται σε πολλές εταιρίες. Η πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών αφορά δεκάδες πλοία και χιλιάδες Ναυτικούς.
Υπουργείο, Εφοπλιστές και οι αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές αδρανούν και αδιαφορούν για την καταστρατήγηση των ΣΣΕ και της Ναυτικής νομοθεσίας.
Όλα τα παραπάνω προβλήματα (και πολλά άλλα) και η αντιναυτεργατική αντιμετώπισή τους από την κυβερνητική πολιτική δημιουργούν αντικειμενικά τις προϋποθέσεις για νέο αγωνιστικό ξεκίνημα που θα ενώνει και θα συσπειρώνει όλους τους Ναυτεργάτες σε ένα κοινό ενιαίο μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους της χώρας για την ανατροπή της ασκούμενης αντιλαϊκής και αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί σταθερά και με συνέπεια η ΠΕΝΕΝ και για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Καλούμε τον κλάδο μας, όλους τους εν ενεργεία Ναυτεργάτες μαζί και τους απόμαχους του κύματος σε κοινό συντονισμένο αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας.


Πειραιάς 21/3/2012

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 
 

Απύθμενο το θράσος των 9 εγκάθετων των εφοπλιστών της ΠΝΟ!
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ ΠΕΠΡΝ

 Ενώ η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στέλνει σαφές μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - εφοπλιστών  και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΠΝΟ αποφάσισαν την αναστολή της.

Με απύθμενο θράσος οι εγκάθετοι των εφοπλιστών, ενώ αναγνωρίζουν ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ «δεν παρέχουν τις αναμενόμενες λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών» αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας.
Είναι επικίνδυνοι και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αγωνιστικές διαθέσεις συνολικά του κλάδου των ναυτεργατών.

Έτσι και σε αυτή την κρίσιμη φάση που κορυφώνεται η     βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, εφοπλιστών και της πλουτοκρατίας αναδεικνύεται ο υπονομευτικός ρόλος των υποταγμένων συνδικαλιστών  της ΠΝΟ.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ  τονίζουν ότι ο ταξικός προσανατολισμός της πάλης,  η μαζική  συμμετοχή  των ναυτεργατών, η αλληλεγγύη των  δυνάμεων  του ΠΑΜΕ, και τις άλλες αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις των φτωχών αγροτών και μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων, αποτελούν  πολύτιμα όπλα για την επιτυχία του αγώνα.
 
Σε αυτές τις συνθήκες οι ναυτεργάτες με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα,  ρίχνονται στη  μάχη για την  οργάνωση της πάλης μέσα από τα καράβια και τα σωματεία, προετοιμάζοντας τους νέους αγώνες. Για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, την  ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος, για να ανταποκριθούμε στους νέους μεγάλους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας. 

Η ταξική πάλη είναι κινητήρια δύναμη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της,  για να ικανοποιηθούν οι  σύγχρονες ανάγκες   των ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger