Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ανάμεσα σε δυο Ολομέλειες Προέδρων των Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Στις 5/12/2011 πραγματοποιήθηκε η 32η Ολομέλεια Προέδρων Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (Ενημερωτικό Δελτίο 6/12/2011, ΑΠ.348/2011) με κοινοποίηση σε όλους τους Συλλόγους αλλά και όλους τους συναδέλφους.
Ανέλπιστα, για κάθε αγωνιούντα εργαζόμενο του ΙΚΑ, η Ομοσπονδία μας διαμόρφωσε ένα φιλόδοξο, μετά την εφαρμογή της εφεδρείας, της καταβαράθρωσης των μισθών μας και της φοροληστείας, ένα κλιμακούμενο απεργιακό πρόγραμμα (από τις 9/1/12-31/3/12), το οποίο ξένισε για την … «αποφασιστικότητά του».
Ανάμεσα στις δυο Ολομέλειες των Προέδρων των Συλλόγων των εργαζομένων του ΙΚΑ, το τολμηρό σχέδιο αποδείχτηκε χαρτοπόλεμος εξωδίκων, ανακοινώσεων τόσο από την ομοσπονδία μας (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) όσο και από τους τοπικούς συλλόγους των εργαζομένων.
Στη συγκεκριμένη ολομέλεια των προέδρων είχε αποφασιστεί και η συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας στην εκπόνηση του νέου επιχειρησιακού προγράμματος του ΙΚΑ και της νέας του δομής.
Όμως το νέο επιχειρησιακό σχέδιο παρουσιάστηκε σχεδόν άμεσα από το Διοικητή του ΙΚΑ (που σημαίνει τουλάχιστον 3-4 μήνες προηγούμενης προετοιμασίας κάτω από τη μύτη της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ή με τη  συνεργασία της) που περιλαμβάνει το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων, ένας Καλλικράτης του ΙΚΑ, προσαρμοσμένο στις διοικητικές κρατικές περιφέρειες, με τη διάλυση των μηχανισμών ελέγχου, τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες, μεταβολή της καθετοποιημένης δομής του ΙΚΑ, μετατρέποντας το ΙΚΑ σε ένα εθνικό οργανισμό συντάξεων, προορισμένο για το 2015 όταν οι συντάξεις θα μετατραπούν σε επιδόματα πρόνοιας.
Οι εικασίες ότι το νέο οργανόγραμμα του ΙΚΑ (οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ήδη μεταφερθεί στον ΕΟΠΠΥ) θα περιλαμβάνει 4.500 εργαζόμενους από τους σημερινούς 8.000, μπορεί να διαψεύστηκαν από το Διοικητή του ΙΚΑ (Επιστολή Σπυρόπουλου Απ. 595/12.2.12) αλλά οποιοσδήποτε προσωρινός (λόγω εκλογών) διοικητής μπορεί να δηλώνει τη θέλησή του χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόστος. Λαμβάνοντας όμως υπόψη την κατάργηση όλων των κενών οργανικών θέσεων με το Ν.4024/11, το εν δυνάμει προσωπικό του ΙΚΑ μειώνεται στο 1/3, ενώ σύμφωνα με το νέο φημολογούμενο οργανόγραμμα κατά 2/3.
Παρά το γεγονός ότι στην εν λόγω επιστολή του Διοικητή γίνεται αναφορά ότι όλο το προσωπικό του ΙΚΑ θα παραμείνει στο ίδρυμα, η δέσμευση του ότι εντός της εβδομάδας (πιάσαμε Μάρτη) θα παρουσιαζόταν το νέο οργανόγραμμα που θα διέψευδε τις φημολογίες, δεν έχει υλοποιηθεί. Οι επικείμενες εκλογές ίσως το καθυστερήσουν ή γίνονται «σκληρά» παζάρια στο ποιος θα μείνει και στο ποιος θα φύγει.
Η Ομοσπονδία μας απάντησε άμεσα και «σκληρά» στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης, τρόικας και διοίκησης: Στην 33η Ολομέλεια των Προέδρων Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ στις 22/2/12  και μετά την παρουσίαση του σχεδίου από το Διοικητή σε ειδική συνάντηση (20/2/12), εκδόθηκε ενημερωτικό δελτίο (ΑΠ.83/12) που κοινοποιούνται οι θέσεις της ολομέλειας στους συλλόγους αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους του ΙΚΑ.
Όμως η ανακοίνωση της είναι εκτός τόπου και χρόνου, η οποία αναφέρει:
Διαφαίνεται ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης, προϋπόθεση του οποίου είναι η εφαρμογή του νέου Οργανισμού, έχει ως απώτερο στόχο τη συρρίκνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, την εκχώρηση μεγάλων αντικειμένων και εργασιών σε ιδιωτικές εταιρείες και κατά συνέπεια την απόλυση του προσωπικού που θα απασχολείται στα αντικείμενα αυτά.» (Υπογράμμιση δική μου).

Στο τέλος της ανακοίνωσης υπερθεματίζεται ότι «το σώμα της 33ης Ολομέλειας αποφάσισε ότι απαράβατος όρος για συμμετοχή στη συζήτηση για το νέο Οργανισμό αποτελεί η δέσμευση (σημ. από τη πλευρά της Διοίκησης του ΙΚΑ) ότι δεν θα συναφθούν συμβάσεις με οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ότι δεν θα εκχωρηθεί κανένα αντικείμενο εργασιών του Ιδρύματος είτε σε ιδιώτες είτε σε οποιονδήποτε άλλο φορέα.» Βέβαια το πώς θα εξασφαλιστεί αυτό, το γνωρίζουν μόνο οι πρασινομπλέ μάγοι της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν έστω και στο ελάχιστο το ψηφισθέν απεργιακό πρόγραμμα της 32ης Ολομέλειας.

Δεν χρειάζεται όμως να είναι μάγος οποιοσδήποτε εργαζόμενος που διάβασε το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 2012 για να αντιληφθεί ότι το «διαφαίνεται» είναι απλά υποκριτικό. Το Σχέδιο Δράσης είναι φουλαρισμένο με συμβούλους αναδόχους για την εκπόνηση διαφόρων μελετών και πηγμένο με ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν έργα του ΙΚΑ, ακόμα και για να μπουν καινούργια παράθυρα στα κτίρια. (σελ.36).

Μελετώντας τους 4 άξονες και τις 18 κατηγορίες δράσεων, διαβάζοντας όχι πίσω από τις γραμμές αλλά μέσα στις γραμμές, γίνεται αντιληπτό ότι ο Ρ. Σπυρόπουλος πιθανότατα είναι ο τελευταίος διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.  Το ΙΚΑ μετά από 75 χρόνια λειτουργία, μπαίνει σε εκκαθάριση της εποχή της παρακμής και της καπιταλιστικής χρεοκοπίας.

Εξάλλου όπως τονίζεται και στην εισαγωγή του κειμένου, το ΙΚΑ καλείται να εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας (σελ.5), ενώ στον πρόλογο του Άξονα 4 (Συμβολή στη Δημοσιονομική Σταθερότητα και Οικονομική Ανάπτυξη) αντιστρέφεται η πραγματικότητα καθώς «Η κρισιμότητα της κατάστασης …Απαιτεί αφενός να τηρηθούν πλήρως οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές της που αφορούν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και αφετέρου να αποκτήσει θετικές προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω της εξάλειψης της σπατάλης, αντιμετώπισης δημογραφικών προκλήσεων και κυρίως μέσω της σύνδεσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την οικονομική ανάπτυξη, διευκολύνοντας τη λειτουργία και δημιουργία επιχειρήσεων που θα δημιουργούν εθνικό πλούτο.»
Το Δημόσιο που είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης οφειλών στο ΙΚΑ (πάνω από τα μισά των συνολικών 12δις€), μετατρέπει με απόλυτο κυνισμό το ΙΚΑ σε οφειλέτη του Δημοσίου και των τοκογλύφων δανειστών!!
Όσο για τη συμβολή του ΙΚΑ στην οικονομική ανάπτυξη, αυτή έχει ήδη συνεισφέρει στην καπιταλιστική ανάπτυξη δεκαετίες τώρα μέσω της εισφοροδιαφυγής, αφού το Σχέδιο Δράσης παραδέχεται ότι το ποσοστό αδήλωτης εργασίας ανέρχεται στο 30% της συνολικής απασχόλησης (σελ.30), προσφέροντας με τις χαριστικές ρυθμίσεις των οφειλών (σελ11) τους αναγκαίους όρους της καπιταλιστικής συσσώρευσης του κεφαλαίου.
Δεν χρειάζεται να σχολιάσει κανείς την πολύπαθη τύχη των αποθεματικών του ΙΚΑ, την πολύχρονη υποχρεωτική τους κατάθεση με δυσμενείς όρους στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα κουρέματα του PSI, την αξία των επενδυμένων μετοχών που σε καταστάσεις χρεοκοπίας και γενικευμένης ανεργίας έχει οδηγήσει το ΙΚΑ να απορροφήσει μέσα στο Γενάρη το 50% της κρατικής χρηματοδότησης όλης της χρονιάς.
Εφόσον η πλειοψηφία η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ δεν έχει καταγγείλει τη βάση του Σχεδίου Δράσης, δηλ. το ποιος χρωστάει σε ποιον και ποιος θα πληρώσει τη χρεοκοπία του συστήματος, οποιαδήποτε άλλη συζήτηση επί του Σχεδίου Δράσης απλά περιττεύει κι ερμηνεύει το χαρτοπόλεμο της Ομοσπονδίας αλλά και των τοπικών συλλόγων.
Ότι περιγράφεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 2012 υποτάσσεται σε αυτό: Στη χρεοκοπία του καπιταλισμού και των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, μαζί και του ΙΚΑ.
Πράγματι, η διοίκηση του ΙΚΑ μελέτησε και ενέκρινε ένα «ολοκληρωμένο» Σχέδιο Δράσης για το 2012 (σελ.2), με αυθαίρετους δείκτες αποτελεσμάτων-απόδοσης (υπαγωγή σε ρύθμιση 40%, μείωση της αδήλωτης εργασίας 3%,, μείωση χρόνου απονομής σύνταξης 20% κλπ) και  υποθετικούς προϋπολογισμούς εκτέλεσης σε κάθε Δράση (850.000€ αναβάθμιση ΟΠΣ, ενεργοποίηση δράσεων ΕΣΠΑ κλπ). Όντως το ολοκληρωμένο σχέδιο εκτέλεσης του ΙΚΑ θα γίνει μέσα στο 2012.
Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ καλείται να το εφαρμόσει ολοκληρωτικά, χωρίς πολλές-πολλές φασαρίες, με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς, όπως ακριβώς συνέβη με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισες σε ΟΣΕ, ΟΕΚ και ΟΕΕ.


12/3/2012
Γιάννης Χατζηγιάννης
Εργαζόμενος ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας
& μέλος της Αριστερής Συσπείρωσης ΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger