Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Στο πόδι το ναυτονήσι για ακτοπλοΐα προς όφελος του λαού

Μαχητική κινητοποίηση έγινε χτες, αναδεικνύοντας το δικαίο και αναγκαίο χαρακτήρα του αγώνα των ναυτεργατών
Τα αδιέξοδα των νησιωτών βεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας με τους ναυτεργάτες (φωτ. από παλιότερη διαδήλωση στην Ικαρία)
Ενα πολύ μαζικό συλλαλητήριο έζησε χτες το πρωί το νησί της Χίου. Ναυτεργάτες με τις οικογένειές τους από τα ναυτοχώρια Λαγκάδα, Συκιάδα, Βροντάδο και μαζί τους εργατικές λαϊκές οικογένειες από κάθε χωριό του νησιού κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Χίου, την πλατεία Βουνακίου, διατρανώνοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού, με ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική ασφάλιση. Eνάντια στα μέτρα που πλήττουν καίρια τους ναυτεργάτες, όπως η κατάργηση του Οίκου Ναύτου, που σε ό,τι αφορά τη Χίο, το υποκατάστημά του εξυπηρετεί 20.000 ανθρώπους, του ΓΕΝΕ, του ΝΑΤ.Στα πλαίσια της κινητοποίησης, νωρίς το πρωί έγινε συμβολική κατάληψη στο υποκατάστημα του Οίκου Ναύτη. Οπως καταγγέλθηκε, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου του νησιού που ήδη υπολειτουργεί, από 13 εκατ. ευρώ θα πάει στα 7 εκατ., η κατάργηση του υποκαταστήματος του Οίκου Ναύτη θα έχει τραγικά αποτελέσματα σε βάρος της υγείας συνολικά των κατοίκων του νησιού.
Η συγκέντρωση που έγινε λίγο μετά τις 11 στην πλατεία Βουνακίου, με ξεχωριστή την παρουσία και των σπουδαστών από τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Χίου και Οινουσσών, ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και συγκεκριμένα των ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων της Λαγκάδας που έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα. Ομιλητές ήταν ο Γιάννης Μιχαλιάδης από τη διοίκηση της Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), ο Κώστας Σιδερίδης, επικεφαλής της Επιτροπής των ναυτεργατών και η Μαριγούλα Παπαζή, επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει οι οικογένειες των ναυτεργατών της Λαγκάδας.
Από τις ομιλίες και συνολικά τους ναυτεργάτες καταγγέλθηκε η ανοιχτή απεργοσπασία των εγκάθετων των εφοπλιστών στην ΠΝΟ, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη της αλλαγής των συσχετισμών, της ακόμα καλύτερης οργάνωσης στα καράβια, σε όλους τους χώρους δουλειάς στις γειτονιές και τα χωριά, για την κλιμάκωση των αγώνων.
Ακολούθησε μαχητική πορεία, με το σύνθημα: «Χωρίς εσένα προπέλα δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» να κυριαρχεί. Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι όπου έγινε συμβολική κατάληψη στον καταπέλτη του πλοίου της γραμμής «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ».
ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ σε δελτίο Τύπου, χαιρετίζουν το παγχιακό συλλαλητήριο, απαιτούν νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής ΠΝΟ, να συγκληθεί το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας που είχε προγραμματιστεί για τις 21 Μάρτη και αναβλήθηκε με το πρόσχημα της απεργίας. «Να προτάξουμε την οργάνωση και την ανάπτυξη αγώνων ενάντια στα βάρβαρα αντιναυτεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα», τονίζουν τα σωματεία και απευθύνουν το κάλεσμα «απομονώστε αυτές τις δυνάμεις που καλλιεργούν συγχύσεις και αυταπάτες. Ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger