Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου για την εγκατάλειψη της αλιείας και τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων.



Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σχετικά με την εγκατάλειψη της Ελληνικής αλιείας και τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, το 2010 όλες οι υπηρεσίες του τομέα αλιείας μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο νεοσύστατο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 65/2011, στο Υπ. Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Όμως, παρόλο που από τον Οκτώβριο του 2011 με σχετική ερώτηση μας 33 βουλευτές, είχαμε επισημάνει σοβαρές καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στον τομέα της αλιείας αυτές δυστυχώς συνεχίζουν να υφίστανται. Έτσι, μόλις πρόσφατα ορίστηκαν προϊστάμενοι σε δύο βασικές δομές α) στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑΛ, και β) στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Δράσεων του ΕΠΑΛ., ενώ εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ακόμη οριστεί προϊστάμενος στην ανώτερη αρχή του τομέα της αλιείας της χώρας, τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Αλιευτικών Εφαρμογών και η Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών και Εσωτερικών Υδάτων παραμένουν επίσης «ακέφαλες» με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι, υποθέσεις που αφορούν βασικές ανάγκες του κλάδου και σημαντικές υποχρεώσεις της πατρίδας μας προς την Ε.Ε. σε θέματα αλιείας να λιμνάζουν και η χώρα να κινδυνεύει να χάσει ευρωπαϊκούς πόρους.
Στη συνέχεια οι βουλευτές επισημαίνουν, ότι δεν έχουν προκηρυχτεί τα προγράμματα χρηματοδότησης επενδύσεων στην αλιεία, παρά το γεγονός ότι οι πόροι υπάρχουν και κινδυνεύουν να χαθούν λόγω της προκλητικής αδράνειας του αρμόδιου Υπουργού. Τη στιγμή που ίδιος κάνει λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης της χώρας, την ίδια στιγμή δεν υπογράφει τα σχέδια για την προκήρυξη των μέτρων και την απελευθέρωση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική αγορά! Έτσι ενώ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επαγγελματίες να επενδύσουν στον κλάδο της αλιείας, καθυστερούν αδικαιολόγητα οι προκηρύξεις των μέτρων 2.3 «Μεταποίηση και Εμπορία» και 2.1 «Υδατοκαλλιέργειες», του άξονα 2, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας, και κατά συνέπεια υπάρχει κίνδυνος για φέτος να χαθούν πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού.
Καταλήγοντας ο κύριος Νάκος και οι υπόλοιποι συνερωτώντες βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, γιατί η Κυβέρνηση αδιαφορεί και απαξιώνει αυτόν τον τόσο νευραλγικό κλάδο του πρωτογενή μας τομέα καθώς και πότε επιτέλους η Κυβέρνηση θα επιλέξει τους προϊσταμένους των υπηρεσιών για την αλιεία και θα προκηρύξει τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger